Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 nov 2014

Feetup – De simpelste manier om in de Yoga Hoofdstand te komen!

/
Geplaatst door
/
Comments4

De Feetup is een hulpmiddel dat ervoor kan zorgen dat je met name de hoofdstand, maar ook andere omgekeerde houdingen op een veilige manier uit kunt voeren. Een andere naam voor dit hulpmiddel is hoofdstandbankje.

Dit kan handig zijn als je last hebt van nekklachten of het moeilijk vindt om de hoofdstand zonder hulpmiddelen uit te voeren.

Hoe werkt de Feetup?

Om de hoofdstand uit te voeren kun je op een aantal manieren naar boven komen.

De beschrijving van de Feetup zelf geeft aan dat je eerst je hoofd door het gat heen steekt en je handen op de bovenkant van de Feetup plaatst.

Vervolgens loop je met je voeten zo ver mogelijk naar voren, kom je op je schouders door gelijktijdig beide gebogen benen in de lucht te doen. Je roteert het bekken en vanuit daar strek je beide benen tegelijkertijd de lucht in.

Ik vind het persoonlijk fijner om eerst één been omhoog te doen. Zo behoud je meer controle over je lichaam en het roteren van het bekken. Ik voer mijn hoofdstand met behulp van een hoofdstandbankje dus graag op de volgende manier uit:

 1. Hierbij steek je ook je hoofd door het gat van de Feetup en plaats je de handen op de bovenkant.
 2. Vervolgens loop je ook met beide benen zo ver mogelijk naar voren.
 3. Nu buig je één been en duw je deze de lucht in. Je andere been komt parallel met de grond te staan. Ook door deze hiel blijf je duwen.
 4. Nu krijg je een hoek van 90 graden met je benen.
 5. Roteer het bekken en breng je beide benen rustig naar elkaar toe de lucht in.
 6. Blijf lengte houden in de ruggengraat.
 7. Je kunt voor ongeveer een minuut in deze houding blijven.
 8. Kom daarna been voor been rustig terug.

Onderstaande afbeeldingen geven twee houdingen aan waarin je de hoofdstand kunt oefenen.

De houding in de eerste afbeelding kan je proberen als je het nog steeds lastig of eng vindt om beide benen helemaal gestrekt te hebben.

feetup hoofdstand

feetup hoofdstand 2

Naast de hoofdstand zijn er nog talloze andere mogelijkheden om diverse omgekeerde houdingen te ervaren.

Zie hieronder een filmpje over hoe je de Feetup kunt gebruiken.

Interesse in dit handige hulpmiddel? Hier kan je de Feetup bestellen.

Voordelen van de Feetup

De Feetup kan ervoor zorgen dat je gemakkelijk in een omgekeerde houding komt te staan. Zelfs voor beginners wordt deze houding heel toegankelijk.

Een omgekeerde houding zorgt ervoor dat vers en zuurstofrijk bloed vanuit het hart direct het hoofd in stroomt. Hierdoor worden de hersenen en het hoofd goed doorbloed. Met de Feetup kun je voor langere tijd deze voordelen ervaren, omdat je gemakkelijk in de houding kunt blijven.

Het lichaam rust op de schouders en je armen zorgen ervoor dat je in balans blijft. Zo wordt je nek ontlast.

Op het moment dat je de hoofdstand zonder hulpmiddel uitvoert, kan het teveel op je nek leunen gevaarlijk en soms zelfs schadelijk zijn als je dit niet goed doet.

De Feetup is van goede kwaliteit en zorgt voor voldoende stabiliteit om op een veilige manier de hoofdstand uit te voeren.

Mocht je het dus lastig, of eng vinden om de hoofdstand te oefenen, dan is de Feetup en goed hulpmiddel om het roteren van je bekken te oefenen. Door veel te oefenen krijg je hier vanzelf meer controle over en zal je meer zelfvertrouwen opbouwen voor als je wilt oefenen zonder Feetup.

Andere voordelen op een rijtje:

 • Er stroomt meer bloed naar je hersenen, waar door je een boost krijgt als je je bijvoorbeeld aan het eind van de middag een beetje futloos voelt.
 • Dit bloed zit vol met zuurstof wat direct vanaf je hart komt waardoor je focus en concentratie weer omhoog gaan.
 • Je bouwt ‘core-strength’ op waardoor je veel andere houdingen ook gemakkelijker kunt doen.
 • Inversies nemen de druk van de zwaartekracht tijdelijk van je wervelkolom weg, waardoor deze houdingen erg goed zijn voor rugklachten.
 • Inversies geven je een bepaalde rust en verminderen je ‘vechten-of-vluchten’ (Stress) reacties.

Voor wie is de Feetup?

De Feetup kan voor veel Yogi’s een heel erg handig hulpmiddel zijn. Als je heel gevorderd bent en al zelf gemakkelijk in de hoofdstand kan komen, dan heb je dit hulpmiddel niet nodig.

Wanneer is de Feetup een handig hulpmiddel?

 • Als graag wil beginnen met het oefenen van de hoofdstand.
 • Als je al wat gevorderd bent met Yoga, maar je durft nog niet de hoofdstand te oefenen.
 • Als je moeite hebt met het roteren van je bekken.
 • Als je jezelf vaak ge desoriënteert voelt bij omgekeerde houdingen.
 • Als je niet per se de hoofdstand zelf hoeft te kunnen, maar wel de voordelen van omgekeerde houdingen wilt voelen.
 • Als je Yogadocent bent, en je studenten graag de hoofdstand wilt laten oefenen.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag beginnen met oefenen? Hier kan je de Feetup kopen 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

 1. cor van der mije

  Hallo Melanie,
  Ik heb je bericht, foto’s en filmpje bekeken. Je bent zonder twijfel ervaren en capabel anders doe je zoiets niet langs de waterkant. Voor mij persoonlijk is dit nog een brug te ver, maar is dit veilig???? Ik bedoel met je hoofd door een gat en je hele lichaamsgewicht, labiel, aan de andere kant. Is het niet riskant voor je nek als je je evenwicht verliest?

 2. Hallo Cor,

  Dankje!

  Omgekeerde houdingen zoals de Hoofdstand zijn natuurlijk nooit helemaal ‘risicovrij’. Maar de kans dat je door slaat of je evenwicht verliest is vele malen kleiner dan wanneer je de hoofdstand zonder hulpmiddel gebruikt.

  Persoonlijk heb ik nog nooit iemand gehoord die een ‘ongeluk’ heeft gehad met de Feetup.

  Het is juist minder risicovol voor je nek omdat deze juist ontlast wordt en het gewicht van je lichaam voornamelijk op je schouders rust.

  Voor veel mensen dus een goede uitkomst, aangezien dat het doorslaan of verliezen van het evenwicht voor veel mensen als een van de angsten / problemen wordt gezien bij deze houding.

  Maar inderdaad, als je voelt dat je er nog niet aan toe bent moet je het zeker niet doen!

  Groetjes!

 3. Eva

  Hoi Melanie,
  Ik merk dat ik door mijn mond moet ademen als ik het hoofdstandbankje gebruik, dat mijn neus dicht zit dus. Herken jij dat en weet jij wat te doen om wel door de neus te kunnen ademen? Alvast bedankt voor je antwoord.
  Groetjes eva

Laat een reactie achter