Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 nov 2021

Dandasana – een waardevolle asana voor een betere lichaamshouding

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dandasana is een zittende Yoga houding die ook wel de Stafhouding wordt genoemd.

Misschien lijkt deze Yoga houding in het eerste opzicht een gemakkelijke houding, maar toch kan de uitwerking en de beoefening van Dandasana grote invloed uitoefenen op je fysieke, mentale en energetische gesteldheid.

Benieuwd waarom? In dit blog staan we stil bij:

  • De voordelen van dandasana
  • Hoe je de houding uitvoert
  • Welke rol de Yoga ademhaling speelt bij deze houding
  • Wat voor variaties je op dandasana kunt toepassen

En nog veel meer!

dandasana

Veelgestelde vragen over dandasana

1. Wat zijn de voordelen van dandasana?

Dandasana is een Yoga houding die je erg kan helpen om bijvoorbeeld je houding in het dagelijkse leven te verbeteren. Deze asana zorgt ervoor dat je ruimte creëert in de ruggengraat, waardoor de energie gemakkelijker door je ruggengraat en lichaam kan stromen en je houding verbetert.

2. Welke rol speelt de Yoga ademhaling bij dandasana?

De Yoga ademhaling zorgt ervoor dat je ruimte in je ruggengraat blijft claimen, in plaats van dat je de ruggengraat als een soort accordeon gaat bewegen. Dit heeft tot gevolg dat je de rug- en schouderspieren blijft gebruiken en ontwikkelt en de houding beter kunt uitvoeren.

3. Zijn dandasana en chaturanga dandasana dezelfde houding?

Nee, dandasana en chaturanga dandasana zijn niet dezelfde houding en zijn er heel anders uit. Dandasana is een zittende houding, bij chaturanga dandasana steun je daarentegen op je handen.

Voordelen van Dandasana

Dandasana is een Yoga houding die je erg kan helpen om bijvoorbeeld je houding in het dagelijkse leven te verbeteren.

Veel mensen hebben een zittend beroep en zijn geneigd om hun onderrug in een onnatuurlijke positie te houden. Misschien ken je het wel dat je rechtop zit, maar na verloop van tijd toch steeds verder in je stoel wegzakt.

Een bolling in de onderrug kan leiden tot ongemakken, van een rugblessure tot een verkeerde houding.

Daarbij zorgt Dandasana ervoor dat je ruimte creëert in de ruggengraat waardoor de energie gemakkelijker door je ruggengraat en lichaam kan stromen.

Het goed uitvoeren van deze houding is dan ook ontzettend waardevol als je je lichaamshouding wilt verbeteren doordat je bijvoorbeeld veel achter een bureau werkt.

Hoe voer je de Stafhouding uit?

Je voert de houding uit in verschillende stappen. In de video hieronder staan we hier uitgebreid bij stil en kun je direct mee doen op de mat!

Dandasana voer je op de volgende manier uit:

  • Kom bij voorkeur op een Yoga mat zitten. Bij een zittende Yoga houding is het prettig om het zitvlak en de hielen op een zachtere ondergrond te plaatsen.
  • Vervolgens leg je de benen recht naar voren neer en laat je de tenen richting het plafond wijzen. De handen staan naast het zitvlak of een heel klein stukje daar achter. De vingers wijzen richting de tenen.
  • Nek is in het verlengde van de ruggengraat en de kaaklijn breng je daarvoor naar achteren.
  • Adem uit.
  • Inademend strek je jezelf weg vanaf de handen en maak je lengte in de ruggengraat. Het zitvlak blijft hiervoor wel op de grond.
  • Uitademend blijf je weggestrekt en claim je die ruimte.
  • Blijft deze oefening herhalen voor 6 tot 9 Yoga ademhalingen.
  • De focus is bij de ademhaling. Je kunt de ogen sluiten of je kunt rustig naar voren kijken.

De stafhouding en de Yoga ademhaling

De Yoga ademhaling is van groot belang in Dandasana. Helemaal als je de Yoga ademhaling vanuit de in- en uitademing laat beginnen in het bekkengebied.

Deze manier van ademhalen in Dandasana, zorgt ervoor dat je de ruimte in de ruggengraat blijft claimen, in plaats van dat je de ruggengraat als een soort accordeon gaat bewegen. Dit heeft tot gevolg dat je de rug- en schouderspieren blijft gebruiken en ontwikkelt.

Daarnaast kan de Yoga ademhaling je energie beter door het lichaam laten stromen. In de video hieronder kom je meer over de Yoga ademhaling te weten en waarom deze zo belangrijk is.

Variaties op de houding

Er zijn een aantal variaties mogelijk in Dandasana. Zo kan het mogelijk zijn dat je met de handpalmen niet helemaal op de grond terecht komt in deze Asana.

Dit kun je gemakkelijk oplossen door op de vingertoppen te komen, of de handen op Yoga blokken te plaatsen. Let erop dat de kracht van lengte maken uit de rug komt en dat je niet de handen teveel het gewicht laat dragen.

Een andere variatie kan zijn dat je van Dandasana een kleine achteroverbuiging maakt. Deze kun je ook gemakkelijk toepassen na de uitvoering van de ‘normale’ Dandasana.

Je plaatst hiervoor niet de vingers richting de tenen, maar de vingers van het lichaam af naar achteren. Iedere ademhaling kantel je het bekken naar voren, maar open je de borst iets verder. Uitademend blijf je waar je bent, totdat je op de eerstvolgende inademing weer iets meer ruimte probeert te creëren.

Het kantelen van het bekken naar voren is belangrijk, omdat je op deze manier de onderrug wel recht blijft houden en dus beschermt. In een achteroverbuiging wil je namelijk de borst openen, in plaats van in de onderrug te gaan ‘hangen’.

Een houding die hier mooi bij aansluit om goed te leren om de borst te openen, is de booghouding.

Deze houding leert je om de borst volledig te kunnen openen zodat je meer ruimte krijgt voor de ademhaling in het borstgebied. Dit is ontzettend waardevol als je meer diepgang wilt vinden in dandasana. Tevens is deze vaardigheid waardevol in bijna alle andere asana’s.

Aan de slag met het verbeteren van je lichaamshouding

Omdat we meer tijd dan ooit zittend doorbrengen, zijn klachten rondom onze lichaamshouding explosief toegenomen.

Dandasana is een uitstekende houding om hier iets tegen te doen en geeft je tegelijkertijd een uitstekende mogelijkheid om de Yoga ademhaling beter onder de knie te krijgen.

Mocht je hier graag mee aan de slag willen gaan maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Neem dan zeker eens een kijkje op ons practice platform waar we zowel aan de slag gaan met verschillende achteroverbuigingen als de Yoga ademhaling!

practice platform

Wat zijn jouw ervaringen eigenlijk met dandasana? Helpt deze asana je om je houding te verbeteren of heb je andere voordelen opgemerkt sinds je met deze houding aan de slag bent gegaan? Laat het ons weten in een reactie hieronder en inspireer andere lezers! 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter