Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 nov 2016

Dandasana

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dandasana is een zittende Yoga houding die ook wel de Stafhouding genoemd wordt.

Misschien lijkt deze Yoga houding in het eerste opzicht een gemakkelijke houding, maar toch kan de uitwerking en de beoefening van Dandasana grote invloed uitoefenen op je fysieke, mentale en energetische gesteldheid.

Benieuwd waarom? Lees het hier!

dandasana

Voordelen van Dandasana

Dandasana is een Yoga houding die je erg kan helpen om bijvoorbeeld je houding in het dagelijkse leven te verbeteren.

Veel mensen hebben een zittend beroep en zijn geneigd om hun onderrug in een onnatuurlijke positie te houden. Misschien ken je het wel dat je rechtop zit, maar na verloop van tijd toch steeds verder in je stoel wegzakt.

Een bolling in de onderrug kan leiden tot ongemakken, een rugblessure en tot een verkeerde houding.

Daarbij zorgt Dandasana ervoor dat je ruimte creërt in de ruggengraat, waardoor de energie gemakkelijker door je ruggengraat en lichaam kan stromen.

Hoe voer je Dandasana uit?

Dandasana voer je op de volgende manier uit:

  • Kom bij voorkeur op een Yoga mat zitten. Bij een zittende Yoga houding is het prettig om het zitvlak en de hielen op een zachtere ondergrond te plaatsen.
  • Vervolgens leg je de benen recht naar voren neer en laat je de tenen richting het plafond wijzen. De handen staan naast het zitvlak of een heel klein stukje daar achter. De vingers wijzen richting de tenen.
  • Nek is in het verlengde van de ruggengraat en de kaaklijn breng je daarvoor naar achteren.
  • Adem uit.
  • Inademend strek je jezelf weg vanaf de handen en maak je lengte in de ruggengraat. Het zitvlak blijft hiervoor wel op de grond.
  • Uitademend blijf je weggestrekt en claim je die ruimte.
  • Blijft deze oefening herhalen voor 6 tot 9 Yoga ademhalingen.
  • De focus is bij de ademhaling. Je kunt de ogen sluiten of je kunt rustig naar voren kijken.

Yoga ademhaling in Dandasana

De Yoga ademhaling is van groot belang in Dandasana. Helemaal als je de Yoga ademhaling vanuit de in- en uitademing laat beginnen in het bekkengebied.

Deze manier van ademhalen in Dandasana, zorgt ervoor dat je de ruimte in de ruggengraat blijft claimen, in plaats van dat je de ruggengraat als een soort accordeon gaat bewegen. Dit heeft tot gevolg dat je de rug- en schouderspieren blijft gebruiken en ontwikkelt.

Daarnaast kan de Yoga ademhaling en de energie beter door het lichaam stromen.

Variaties op Dandasana

Er zijn een aantal variaties mogelijk in Dandasana. Zo kan het mogelijk zijn dat je met de handpalmen niet helemaal op de grond terecht komt in deze Asana. Dit kun je gemakkelijk oplossen door op de vingertoppen te komen, of de handen op Yoga blokken te plaatsen. Let erop dat de kracht van lengte maken uit de rug komt en dat je niet de handen teveel het gewicht laat dragen.

Een andere variatie kan zijn dat je van Dandasana een kleine achteroverbuiging maakt. Deze kun je ook gemakkelijk toepassen na de uitvoering van de ‘normale’ Dandasana.

Je plaatst hiervoor niet de vingers richting de tenen, maar de vingers van het lichaam af naar achteren. Iedere ademhaling kantel je het bekken naar voren, maar open je de borst iets verder. Uitademend blijf je waar je bent, totdat je op de eerstvolgende inademing weer iets meer ruimte probeert te creëren.

Het kantelen van het bekken naar voren is belangrijk, omdat je op deze manier de onderrug wel recht blijft houden en dus beschermt. In een achteroverbuiging wil je namelijk de borst openen, in plaats van in de onderrug te gaan ‘hangen’.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter