Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 nov 2021

Meditatie muziek – Een goed idee, of niet?

/
Geplaatst door
/
Comments8

Meditatie muziek kan in eerste instantie misschien een goed idee lijken. Want hoe lekker is het niet om heerlijk weg te dromen bij rustgevende muziek en tot totale ontspanning te komen?

Wanneer ik op Youtube kijk, zie ik veel meditaties die gebruik maken van ondersteunende muziek, en waarschijnlijk is dat precies om die reden.

Wanneer we echter kijken naar waar de Yoga traditie vandaan komt, krijgen we een heel ander beeld. Oorspronkelijk werd muziek nooit gebruikt bij een meditatie.

Reden genoeg dus om eens uitgebreid stil te staan bij de vraag of meditatie muziek eigenlijk wel zo’n goed idee is. In dit blog gaan we daarom graag wat dieper in op:

 • De voor- en nadelen van mediteren op muziek
 • De relatie tussen meditatie muziek en het achtvoudige pad van Yoga
 • Een alternatief voor mediteren op muziek
 • Waar meditatie muziek goed voor geschikt is
 • Hoe je meer diepgang vind in je meditatie

En nog veel meer! Lees je mee?

Meditatie muziek

Vragen over meditatie muziek

1. Waarom is mediteren op muziek niet altijd zo’n goede keuze?

Een belangrijk argument tegen meditatie muziek, is de simpele reden dat iedereen een andere muzieksmaak heeft. Wat voor de een heerlijk ontspannen klinkt, kan voor een ander misschien erg onprettig zijn.

Daarnaast kan muziek een emotie of herinnering oproepen. Hoewel dat soms heerlijk kan zijn, is het niet bevorderlijk voor de diepgang van je meditatie. Muziek werkt nu eenmaal vaak afleidend, waardoor je veel minder rendement uit je meditatie kunt halen.

2. Waar is meditatie muziek geschikt voor?

Veel meditatie muziek is heerlijk om gewoon lekker mee te ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld wanneer je even op bed of de bank ligt, of wanneer je een bad neemt.

Maar ook het openbaar vervoer of vliegtuig kan een hele geschikte plek zijn om met behulp van meditatie muziek tot rust te komen.

3. Wat is een goed alternatief voor meditatie muziek?

In plaats van meditatie muziek, is het daarom verstandig om je tijdens je meditatie volledig te richten op het ritme van je ademhaling. Zie dit als een uitdagende training, omdat een goede, diepe meditatie, vaak om ontzettend veel focus vraagt.

Meditatie muziek en het achtvoudige pad

Wanneer we kijken naar de kern van de Yogafilosofie, komen we al snel terecht bij het achtvoudige pad van Patanjali. Het achtvoudige pad beschrijft het uiteindelijk doel van Yoga, wat bestaat uit het kalmeren van de fluctuaties van de geest.

Een van de acht stappen van het achtvoudige pad, bestaat uit het terugtrekken van de zintuigen. Deze stap gaat vooraf aan het concentratie- en meditatiegedeelte.

De ademhaling wordt vaak gebruikt als object van een meditatie, waarbij we ons bij blootstelling aan muziek, eigenlijk op twee dingen tegelijkertijd moeten focussen.

Dit past natuurlijk niet goed binnen het idee van het verminderen van prikkels en kalmeren van de geest.

Meditatie muziek zorgt voor meer zintuigelijke input, en dus meer prikkels. Je luistert tenslotte naar de muziek. Bewust of onbewust, is je mind daardoor bezig met het verwerken van deze prikkels.

Muziek kan je dus zeker helpen om ontspanning te vinden, maar een goede meditatie gaat verder dan alleen het vinden van ontspanning.

Een alternatief voor meditatie muziek

Een belangrijk argument tegen meditatie muziek, is de simpele reden dat iedereen een andere muzieksmaak heeft. Wat voor de een heerlijk ontspannen klinkt, kan voor een ander misschien erg onprettig zijn.

Daarnaast kan muziek een emotie of herinnering oproepen. Hoewel dat soms heerlijk kan zijn, is het niet bevorderlijk voor de diepgang van je meditatie. Muziek werkt nu eenmaal vaak afleidend, waardoor je veel minder rendement uit je meditatie kunt halen.

In plaats van meditatie muziek, is het daarom verstandig om je tijdens je meditatie volledig te richten op het ritme van je ademhaling. Zie dit als een uitdagende training, omdat een goede, diepe meditatie, vaak om ontzettend veel focus vraagt.

We zijn zo gewend aan prikkels in ons dagelijkse leven, dat juist een moment van helemaal niets, zo waardevol en tegelijkertijd uitdagend is. Precies dat is waar meditatie om draait, en precies dat helpt je om het maximale uit je meditatie te halen.

Waarvoor kun je meditatie muziek dan wel gebruiken?

Misschien laat je de meditatie muziek na het lezen van dit blog achterwege, maar vind je het toch een heerlijke manier om te ontspannen. Natuurlijk is daar niets mis mee, ik adviseer je alleen om deze niet bij de meditatie te gebruiken.

Veel meditatie muziek is bijvoorbeeld heerlijk om gewoon lekker mee te ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld wanneer je even op bed of de bank ligt, of wanneer je een bad neemt.

Maar ook het openbaar vervoer of vliegtuig kan een hele geschikte plek zijn om met behulp van meditatie muziek tot rust te komen.

Daarnaast zijn er ook andere methodes om je gedachten te laten kalmeren. In de video hieronder vertellen we je daar wat meer over!

Andere tips om meer diepgang in je meditatie te vinden

Om het maximale uit je meditatie te kunnen halen, kun je meer doen dan alleen op je ademhaling focussen. Door rekening te houden met een aantal belangrijke factoren, maak je het gemakkelijker om diepgang in je meditatie te vinden.

1. Mediteer op een rustige plek

Denk goed na over de plek waar je mediteert. Zorg ervoor dat je een plek kiest waar je aan zo min mogelijk prikkels wordt blootgesteld. Je verkleint daardoor de kans op afleiding.

Probeer daarnaast ook om dezelfde plek aan te houden waar je mediteert, je hoeft daardoor namelijk niet steeds aan een nieuwe omgeving te wennen.

2. Accepteer afleidende gedachten

Wanneer je probeert om diepgang in je meditatie te vinden, is het belangrijk dat je dit niet forceert. Juist wanneer het niet wilt lukken kan je daardoor gefrustreerd raken en je focus verliezen.

Probeer in plaats daarvan afleidende gedachten te accepteren en rustig naast je neer te leggen. Je zal merken dat je ze daardoor steeds minder vaak krijgt.

3. Mediteer met aandacht

Zorg dat je tijdens je meditatie iets hebt waar je je mind op kunt focussen. Zoals ik al eerder zei raad ik het je sterk aan om voor je ademhaling te kiezen. Je ademhaling heb je tenslotte altijd bij je, en je kunt niet zonder. Het is daarom een uitstekend middel om je op te focussen.

4. Pas je levensstijl aan

Hoewel het natuurlijk hartstikke goed is om je tijdens je meditatie van prikkels af te sluiten, kun je het jezelf makkelijker maken om diepgang in je meditatie te vinden.

Door je levensstijl op zo’n manier aan te passen dat je minder prikkels binnenkrijgt, wordt het afsluiten daarvan ook gemakkelijker.

Houd bijvoorbeeld rekening met je suiker en cafeïne inname, deze hebben namelijk een grote invloed op je mind. Daarnaast is het natuurlijk goed om gezond te eten en regelmatig te bewegen.

Meditatie muziek

Doe deze korte meditatie met ons mee!

Meditatie muziek een goed idee?

Om antwoord te geven op de vraag of meditatie muziek een goed idee is, moet ik helaas zeggen: nee, dat denk ik niet. Dit is echter mijn persoonlijke mening gebaseerd op mijn eigen research en bevindingen van de Yoga filosofie.

Samengevat is een van de meest gangbare definities van Yoga het kalmeren van de fluctuaties van de geest. Muziek is hierbij een afleiding.

Focussen op muziek zorgt ervoor dat je je aandacht kan verleggen naar de muziek in plaats van dat je geconfronteerd wordt met jezelf. Het is weliswaar rustgevend, maar het helpt je niet echt verder.

In het begin kan mediteren zonder muziek dus best een beetje onwennig en ongemakkelijk zijn. Je zit immers opgescheept met alleen jezelf en je eigen gedachten. Maar ik beloof je dat het na verloop van tijd gemakkelijker wordt. Bijna iedereen die we onze meditatie technieken geleerd hebben, is de kracht van stilte en de ademhaling ontzettend gaan waarderen. Ze hebben geen behoefte meer aan muziek. Ze zien het als afleiding. Iets wat hen ervan weerhoudt om nog dieper naar binnen te gaan.

Meditatie muziek is absoluut niet slecht en er zijn zeker stromingen waarbij er gemediteerd zal worden op muziek om verschillende staten van bewustzijn te bereiken, maar dit heeft een ander doel. Persoonlijk heb ik die diepste en krachtigste meditaties in complete stilte.

Neem gerust eens een kijkje op ons practice platform voor talloze meditaties waarin je veel diepgang kunt vinden 🙂

practice platform

Wat zijn jouw ervaringen met meditatie muziek, en heb je nog goede tips om meer diepgang in je meditatie te vinden? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

8 Responses

 1. Jeff

  Ben blij met je stukje over muziek en meditatie… Toevallig net gemediteerd met achtergrond muziek maar ook ik trek de conclusie dat de focus op je eigen ademhaling op een gegeven moment als “muziek” klinkt.

 2. Daisy Van Olmen

  stilte kan soms ongemakkelijk voelen wanneer je start of leert mediteren , eens ik dicht bij mezelf kom hoor ik geen enkele andere geluiden om me heen . wanneer je in de natuur of gewoon in je tuin mediteert dan zijn er ook altijd randgeluiden , vliegtuigen grasmaaier diergeluiden enz…. Mij stoort het dus niet als er achtergrond muziek is want eens ik vertrokken ben hoor ik alleen mezelf ademen 🙂 .liefs Daisy

  1. Rolf

   Mooi omschreven Daisy! Natuurlijk zullen er altijd achtergrond geluiden blijven. De vraag is hier meer of je bewust muziek op wilt zetten op te gebruiken tijdens je meditatie. Veel mensen beschouwen dit namelijk juist als een extra afleiding i.p.v. dat het ze helpt om dieper in hun meditatie te komen.

 3. Harry Dijks

  ik gebruik “meditatiemuziek’ in de 5 minuten voordat ik ga mediteren. Dit brengt me in de juiste stemming / mindset.
  ik merk dat het steeds gebruiken van dezelfde muziek goed werkt. (luister maar eens naar mijn favoriet: “mere gurudev” door PAZ op youtube)
  namaste
  Harry

  1. Rolf

   Mooie toevoeging Harry. Muziek kan je inderdaad prima gebruiken om in de stemming te komen. Persoonlijk vind ik het minder geschikt tijdens het mediteren zelf. Groetjes, Rolf

 4. Sven

  He Rolf !

  Zat te googelen op de vraag.
  Muziek wel of niet handig met meditatie ?
  Kom ik ineens een foto van jouw tegen.
  Dacht die ken ik ! Snelste guard ever! 🏀😄😉

  Je Blog heeft me vraag beantwoord en nieuwe inzichten gegeven dank daarvoor ! Toffe site trouwens !

  Groetjes Sven

 5. Sven

  He Rolf!

  Was aan het googelen op de vraag:
  Is muziek wel of niet handig bij het mediteren?
  Kom al snel een foto van jouw tegen.
  Dacht he die ken ik !! Snelste guard ever !🏀😄😉

  Je blog heeft me vraag beantwoord en nieuwe inzichten gegeven.
  Dank daarvoor! Toffe site trouwens !

  Groetjes Sven

Laat een reactie achter