Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 jun 2016

Bekkeninstabiliteit en Yoga

/
Geplaatst door
/
Comments1

Dit is een gastblog van Sabine Mooijweer van Additieve therapie Mooijweer.


Bekkeninstabiliteit en Yoga

Vorige week had ik opeens erg last van mijn oude blessure: bekkeninstabiliteit.

Het bekken bestaat uit een aantal botten die door banden stevig bij elkaar gehouden worden. Normaal is er niet veel, maar wel voldoende ruimte tussen de bekkenbeenderen om soepel te bewegen.

Bekkeninstabiliteit is een klacht die vooral voorkomt in de zwangerschap. Onder invloed van hormonen worden de bekkenbanden slapper, waardoor er tussen de botten meer speling ontstaat. Deze ruimte is nodig om bij de geboorte de baby doorgang te verschaffen.

Klachten treden op als de verschillende bekkendelen ten opzichte van elkaar gaan schuiven en de spieren niet krachtig genoeg zijn om dit te stabiliseren.

Hoewel bekkeninstabiliteit bekend is van tijdens de zwangerschap en meestal 6 weken na de bevalling verdwenen is, gebeurt het ook dat de klachten na de bevalling aanhouden.

Bij de meeste vrouwen is ook dit een jaar na de bevalling weer over. Een nog kleinere groep houdt langer klachten, sommigen hun hele leven.

Bekkeninstabiliteit kan overigens ook ontstaan door een ongeval of overbelasting. In dat geval spelen de hormonen geen rol en kunnen ook mannen last hebben van bekkeninstabiliteit.

Klachten bij bekkeninstabiliteit

Klachten bij bekkeninstabiliteit variëren van lichte tot hevige stekende pijn in de lies, schaamstreek, en onderrug, of tussen heiligbeen en darmbeenderen. De pijn kan uitstralen naar één of beide billen en benen.

Ook rond het bekken kan het pijn doen, doordat spieren en banden extra inspanning leveren in de poging het bekken te stabiliseren.

Typerend voor bekkeninstabiliteit is het wisselende klachtenpatroon. Iets wat de ene dag nog geen klachten geeft, kan de volgende dag wel last veroorzaken.

Hoewel het bij mij nooit helemaal over is gegaan, zijn de ongemakken die ik dagelijks ervaar te dragen en functioneer ik redelijk normaal.

Maar zo’n 4x per jaar kan ik mijn bed niet uit en is lopen niet mogelijk. Na 2 dagen in bed, wat ook niet pijnvrij is en helemaal niet goed voor je lichaam om helemaal geen beweging te krijgen, miste ik yoga heel erg.

Mijn dagelijkse oefeningen die mij ondanks deze “handicap” en mijn overgewicht toch flexibel houden. Niet alleen fysiek, maar ook geestelijk.

Bekkeninstabiliteit en Yoga

Ik besloot een paar rustige Yoga oefeningen in bed te gaan doen. Het was heerlijk! Ik begon met de lijkhouding, die mij heel toepasselijk leek in mijn staat van zijn. Langzaam maar zeker begon ik te merken dat bekkeninstabiliteit en Yoga een goede combi is.

De bevrijdende houding, de gedraaide buikhouding, de kindhouding en de liggende vlinder deed ik hier na. Toen het iets beter ging, heb ik de kat en de neerwaartse hond toegevoegd.

Ik weet niet of bekkeninstabiliteit en Yoga standaard bij bekkenklachten goed samengaan en of dit aan te raden is. Bij mij voelde het goed, maar overleg bij twijfel altijd met een fysiotherapeut.

Voor mij, en ik heb begrepen nog meer vrouwen met bekkenklachten zijn deze oefeningen heel behulpzaam en gaan bekkeninstabiliteit en Yoga heel goed samen. Andere vrouwen met bekkeninstabiliteit vinden Bikram Yoga ook uiterst geschikt.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

Laat een reactie achter