Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 sep 2017

Suikers en je bloedsuikerspiegel, hoe zit dat precies?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl


bloedsuikerspiegel

In één van mijn vorige blogs heb ik het gehad over een gezonde leefstijl. Ik hamer dan vooral op het vermijden van suikers. Waarom dat is? Omdat je bloedsuikerspiegel dan mooi stabiel blijft. Maar hoe doe je dat?

Ik zal bij het begin beginnen. Wat we bijna allemaal wel weten is dat in heel veel producten veel suiker zit.
SUIKER is echt heel gevaarlijk en een boosdoener voor ons.

We eten veel te veel suiker. Dat is niet alleen slecht voor de stofwisseling maar ook de bloedsuikerspiegel stijgt torenhoog met teveel suiker. Hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt, hoe meer insuline er nodig is om deze suikerpiek te verwerken en hoe harder de bloedsuikerspiegel weer daalt na deze piek. Met als gevolg: trek! Zin in eten! Weinig energie! Want de bloedsuikerspiegel is te laag.

Snelle koolhydraten

Elke keer als je suikerrijk eet of alleen snelle koolhydraten (witte pasta, wit brood etc) gebeurt er hetzelfde. En elke keer zal je lichaam daarna al snel weer om voeding vragen. Keer het eens om!

Om je bloedsuikerspiegel tijdens het eten niet té hoog te laten worden en deze piek én het dal in de bloedsuiker daarna te voorkomen, is het belangrijk om langzame koolhydraten te eten óf de koolhydraten die je eet langzamer te maken.

Naarmate een voedingsmiddel meer vet, meer eiwit of meer vezels bevat worden de koolhydraten “langzamer”. Dat betekent dat het langer duurt voordat je lichaam er glucose van heeft gemaakt en dit levert een langzamere stijging in de bloedsuikerspiegel op.

Eet je een snelle koolhydraat, dan kun je deze als het ware vertragen door er eiwit of vet bij te eten. Bijvoorbeeld wat rauwe noten nemen bij een stuk fruit. Of je rijstwafel lekker dik beleggen.  Of bij de lunch niet kiezen voor zoet beleg, maar juist lekker een beetje roomboter en bv hummus.  Je voegt daarmee vet en eiwit toe aan de snelle koolhydraten van het brood en zo worden de koolhydraten langzamer en stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel.

Het is even wennen misschien, maar van je zult hier veel profijt van hebben. Je bent gevulder, je blijft ook langer gevuld en je hebt veel meer energie de hele dag door.

Recept!

Ik heb hier een super lekker tussendoortje voor je die de bloedsuikerspiegel heel mooi stabiel houdt. Bananenbrood met noten!

Echt super lekker als tussendoortje bij een kopje koffie of thee… Jammie!
Dit is een recept voor één bananenbrood wat in een normale cakevorm past.

bananenbrood

Wat heb je nodig?

– 3 bananen
– 50 gr dadels zonder pit
– 3 eieren
– 2 handen ongebrande noten (gehakt)
– 150 gr amandelmeel
– 1,5 tl wijnsteenbakpoeder (of gewoon bakpoeder)

Zo maak je het;

Verwarm de oven op 175gr. Doe de bananen, dadels en de eieren in een blender en pureer dit fijn tot één massa. Doe deze massa in een grote kom en spatel daar de amandelmeel, bakpoeder en de gehakte noten door. Tot het één mooi egaal mengsel wordt. Vet de cakevorm in met wat kokosolie en doe het mengsel in de cakevorm.
Bak het bananenbrood in 40min mooi bruin. Het brood is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt!

Have fun met het maken. Eet smakelijk! ?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter