Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 jan 2019

90 procent gezonder eten in minder tijd – 6 tips

/
Geplaatst door
/
Comments7

Gezonder eten is voor mij ontzettend belangrijk. Ik ben er zeker niet perfect in, maar de laatste paar jaren ben ik meer op mijn voeding gaan letten waardoor ik me nu fitter en energieker voel dan ooit.

Gezonder eten is een belangrijk onderdeel van de Yoga lifestyle, je voeding is namelijk de brandstof voor je lichaam. Door je lichaam de juiste voedingsstoffen te geven en ongezond eten te vermijden, werk je al aan jezelf voor je de mat op stapt. Je kunt daardoor meer uit je practice halen en sneller vooruitgang boeken.

In dit blog ga ik dieper in op hoe je zo gemakkelijk mogelijk gezond kunt eten, en ik geef je graag een paar nuttige tips waar je direct mee aan de slag kunt! Deze tips hebben me geholpen om mijn gewicht goed te houden, meer energie te krijgen, minder fysieke klachten te ervaren en cognitief beter te functioneren.

gezonder eten in minder tijd

Tips voor gezonder eten

Gezonder eten begint bij bewuste keuzes in de supermarkt. Tips die je daarbij direct kunt toepassen zijn bijvoorbeeld:

1. Doe geen boodschappen doen als je trek hebt

Wanneer je trek hebt, heeft je lichaam behoefte aan energie. De snelste manier om aan energie te komen is -je raad het al- suiker. Wanneer je trek hebt, maak je daardoor sneller ongezonde keuzes. Je zult gemakkelijk een paar repen chocola meenemen waar je op dat moment trek in hebt, en waarschijnlijk veel meer eten kopen dan noodzakelijk is.

Je eindigt daardoor al snel met een huis vol ongezonde producten, die je vroeg of laat toch zult eten., en het kost je onnodig geld. Niet bepaald een goede investering dus 😉

Stap daarom de supermarkt in met een volle maag, en het is een stuk gemakkelijker om de juiste keuzes te maken.

2. Koop geen ongezond eten meer

Mijn tweede tip is misschien wel de simpelste van allemaal. Zorg ervoor dat je gewoon geen ongezond eten meer koopt. Gezonder eten wordt een stuk gemakkelijker wanneer je alleen nog maar gezonde producten in huis hebt, je kan daardoor namelijk geen slechte keuzes meer maken.

Het is heel simpel, als er geen koekjes in huis zijn, kun je ze ook niet eten.

Wanneer je geen ongezond eten meer koopt, betekent dat niet automatisch dat je het ook helemaal niet meer mag eten. Je kunt af en toe best eens wat ongezonds eten, maar door het zelf niet te kopen zul je automatisch gezonder eten.

3. Maak een boodschappenlijstje

Een derde tip die ik je mee wil geven, is het maken van een boodschappenlijstje. Door (met een volle maag ;)) goed na te denken over welke producten je wilt eten, kun je een gezond boodschappenlijstje opstellen.

Neem je lijstje mee naar de winkel en zorg ervoor dat je je er strikt aan houdt. Je zult zien dat je daardoor niet alleen gezondere producten koopt, ook koop je simpelweg minder onnodige dingen. Een win-win situatie!

Gezonder eten en een druk leven

Veel mensen denken dat een gezonder eetpatroon automatisch ook meer tijd kost. Een kant-en-klaar maaltijd is tenslotte sneller klaar dan een uitgebreide maaltijd met verse ingrediënten. Een gebrek aan tijd is dan ook een veel voorkomende reden waarom gezond eten er vaak bij inschiet.

Gezonder eten hoeft echter niet meer tijd te kosten. Zelf ben ik sinds ik meer op mijn voeding ben gaan letten, zelfs minder tijd kwijt aan het bereiden van mijn maaltijden! Manieren waar op ik dat doe zijn bijvoorbeeld:

1. Koken voor meerdere dagen

Een manier om gezonder te eten als je weinig tijd hebt, is om een grotere hoeveelheid klaar te maken. Door in een keer een grote pan met gezond eten te maken, hoef je niet iedere dag te koken.

Wat je niet direct opeet kun je namelijk in de koelkast of vriezer bewaren en eten wanneer je geen tijd hebt om uitgebreid te koken.

Hoewel deze optie zowel tijd als kosten bespaart, is het niet perfect. Door een maaltijd in te vriezen, kan namelijk een deel van de vitamines verloren gaan. Hoeveel dat precies is, ligt bijvoorbeeld aan het type voeding en hoe lang het ingevroren is.

Het invriezen van maaltijden is daardoor zeker een goede basis voor gezonder eten, al is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je wel voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

2. Maaltijdvervangers (als ontbijt)

Dit is wat ik sinds bijna een jaar iedere dag gebruik. Ik hield nooit van maaltijd shakes en maaltijdvervangers, maar dit is anders.

Een aanvulling of zelfs vervanging van maaltijden, vind ik in maaltijdvervangers die ik sinds kort gebruik. Ik gebruik maaltijdshakes die me ontzettend goed helpen om vitaminen, mineralen, eiwitten, vezels etc. binnen te krijgen.

Dit zijn dus geen afval- of eiwitshakes, maar voedingstechnisch gezien complete maaltijden met goede dingen die je lichaam  nodig heeft. En het mooie is, het smaakt best wel prima!

Het voordeel van maaltijdvervangers, is dat je ze binnen een minuut kunt klaarmaken, en zowel als aanvulling als vervanging van een maaltijd kunt gebruiken. Zelf neem ik bijvoorbeeld vaak een maaltijdshake als vervanging voor mijn ontbijt.

Een bijkomend voordeel van maaltijdvervangers die ik gebruik, zijn de lage kosten ervan. Toen ik laatst de berekening maakte, kwam ik op zo’n €1,80 per maaltijd uit. Voor een snelle en gezonde maaltijd is dat niet verkeerd toch? Ze hebben een ‘refer a friend’ programma, dus als je via bovenstaande link besteld, krijg je € 10 korting!

3. Superfoods (als lunch)

Sinds ongeveer een half jaar gebruik ik de Superfood mixen van YourSuper.

Dit zijn gedroogde superfoods uit een pot die ik toevoeg aan verse groenten en fruit in een blender. Binnen 5 minuten heb je een ontzettend gezonde smoothie op tafel met alles erin wat je lichaam nodig heeft.

Door een gezonde maaltijd af te maken met superfoods pak je net dat extra beetje voedingsstoffen mee voor een divers dieet. Via deze link kom je terecht bij de Superfoods die ik gebruik.

Ik ben hier zelf zo enthousiast over dat ik ze heb gemaild om te vragen of ze een kortingscode voor de lezers van Happy with Yoga konden maken. En dat is gelukt! Met de kortingscode ‘HWY’ krijg je maar liefst 15% korting! 🙂

De potten met superfoods lijken duur, maar dit valt mee als je bedenkt dat je maanden lang met een pot doet. En…. is het echt zo duur als je bedenkt dat het gaat om je gezondheid…? Persoonlijk vind ik het de investering meer dan waard.

Met een blender vol met groente en fruit en wat extra superfoods heb je een prima en hele gezonde lunch!

gezonder eten met superfoods

Je levensstijl en gezonder eten

Ik ben zelf zeker geen voedingsexpert, maar ik heb deze dingen ontdekt door experimenteren en goed luisteren naar mijn lichaam.

Misschien vind je het moeilijk om na het lezen van mijn tips, te bepalen waar je je op moet focussen om gezonder eten mogelijk te maken. Belangrijk daarbij, is om je te richten op wat in jouw leven past. Hoeveel tijd heb je bijvoorbeeld om gezond te koken? En vind je koken leuk?

Zorg ervoor dat je kiest voor een oplossing die goed past binnen je leven. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend handig om een aantal gezonde recepten bij de hand te hebben voor inspiratie!

Gezonder eten geeft mij een ontzettend fijn gevoel. Sinds ik écht op mijn voeding ben gaan letten heb ik meer energie, ik zit lekkerder in m’n vel en ik voel me fitter.

Het past simpelweg goed bij Yoga. Waarom zou je 1,5 uur op de mat gaan staan om aan jezelf te werken, om vervolgens je lichaam weer te vullen met allerlei ongezonde dingen? Je Yoga practice is veel effectiever wanneer je het combineert met een gezonde en bewuste levensstijl. Daarin hoef je zeker niet perfect te zijn, maar ongezond eten en snoepen zou een uitzondering moeten zijn, niet de standaard.

Hoe heeft gezonder leven jouw leven beïnvloedt? Of waarom ben je van plan om gezonder te gaan eten?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

7 Responses

 1. Maartje van Luipen

  Hallo Rolf, leuk die tips, behalve de superfoods en maaltijdvervangers. Ik griezel als ik er aan denk al.
  Dan liever een pan soep met alleen maar groeten, binnenkort weer uit eigen tuin.
  De andere tips zijn bekend , wel nuttig weer tr herhalen, dus bedankt!

  Maartje

  1. Rolf

   Bedankt voor je reactie Maartje! Haha ik begrijp je, maar de superfood smoothies kun je echt heerlijk maken. En de maaltijdshakes zijn zeker niet zo goed als een lekker 3 gangen diner, maar de shakes van Huel smaken absoluut niet vies! Een pan soep met lekker veel groente is natuurlijk ook een hele goede optie!

  2. isabelle saeys

   Wat een leuke blog weer!Ik kan mezelf zeeeer goed vinden in die eetgewoontes van jullie,elk lichaam is anders en nu durf ik er ook zelf voor opkomen,in de praktijk is dat,eten wanneer mijn hongerprikkel komt en niet zomaar ontbijten omdat het ‘moet’en ook,ik kook mijn eigen potje,Domientje en Jo eten vaak andere dingen(ook wel vrij gezonde dingen hoor)zo is het dat ik met plezier 3 verschillende maaltijden op tafel tover,iedereen blij!

   1. isabelle

    Ook ben ik grote fan van de produkten die ze hebben bij superfood.nl!Ik moet toegeven dat Nederland toch al een beetje verder staat op gebied van voeding dan Belgie…

 2. Nancy

  Leuke inspiratie en tips, vooral het idee van ‘niet te streng’ te zijn. Alleen de maaltijdvervangers als ontbijt vind ik echt niet passen in het rijtje: beter en even snel is Griekse yoghurt met fruit en noten (lekker glutenvrij bovendien) . En eerlijk knabbelen en een ‘me-time’ moment, niet onbelangrijk als start. En je hebt geen trek tot de middaglunch.

  1. Rolf

   Dankje Nancy! En bedankt voor je extra tip! De maaltijd shakes waar ik het over heb zijn ontzettend goed voor je lichaam, vegan en ook heb je de optie om ze glutenvrij te kopen. Wat voedingswaarde betreft zal je weinig dingen tegenkomen waar meer inzit. Het is de ideale optie wanneer je puur kijkt naar het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen. Je hebt zeker een punt wat betreft je ‘me-time’, dan is een maaltijdshake minder leuk om te nemen.

Laat een reactie achter