Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 jan 2017

Yoga op het werk – 5 oefeningen

/
Geplaatst door
/
Comments2

Omdat Yoga steeds populairder wordt, stijgt ook de interesse naar Yoga op het werk.

Toen Yoga ongeveer 5000 jaar geleden ontstond, was er geen wetenschap. De oude Yogi’s deden alles op hun voelsprieten. En dat gevoel zijn wij als mensen in de loop der jaren verloren. We zitten te veel in ons hoofd en zijn nauwelijks meer in contact met wat we voelen.

Inmiddels beginnen mensen zich langzaam weer te realiseren dat dit gevoel ontzettend belangrijk is. En dat een gebrek aan contact met je gevoel is de oorzaak voor veel problemen, ziektes en aandoeningen.

Ook vanuit de wetenschap is hier steeds meer interesse voor. Er komen steeds meer onderzoeken en artikelen uit waar de effecten van Yoga worden aangetoond.

Yoga wordt hierdoor minder zweverig en krijgt meer praktische toepassingen. Ook bedrijven beginnen dit te zien en daarom is de populariteit van Yoga op het werk aan het stijgen.

In dit blog lees je meer over Yoga op het werk en geven we je een aantal praktische Yoga oefeningen voor op kantoor.

yoga op het werk

Waarom Yoga op het werk?

Wij mensen (Homo Sapiens) zijn na een evolutie van vele miljoenen jaren zo’n 200.000 jaar geleden ontstaan. 200.000 jaar geleden lijkt ontzettend lang geleden, maar evolutionair gezien is dit slechts een oogwenk.

Biogenetisch gezien, verschillen onze lichamen en breinen dus nog maar heel weinig van de mensen van 200.000 jaar geleden. Dit betekent dat we min of meer geprogrammeerd zijn om te jagen, verzamelen en in stammen te leven.

Echter is onze samenleving veel sneller veranderd. Met name de laatste decennia. Waar onze lichamen in feite gemaakt zijn om te rennen, jagen en buiten in de natuur te zijn, begeven we ons vandaag de dag in de werkelijkheid vaak de hele dag op min of meer dezelfde plek.

We zitten de hele dag op kantoor, we rijden in een warme en comfortabele auto weer richting huis, we hangen ’s avonds op de bank en we ervaren chronische stress door een te hoge werkdruk en een veelvoud van de prikkels die we 200.000 geleden binnenkregen.

De samenleving is sneller veranderd dan dat onze lichamen en breinen zich aangepast hebben. En dit zorgt voor tal van klachten en aandoeningen zoals:

  • Rugklachten
  • Nek- en schouderklachten
  • Een hoge en snelle ademhaling
  • Een hoge bloeddruk
  • Hartkloppingen en hartritme stoornissen
  • Slechte doorbloedingen (met name in handen en voeten)
  • Chronische ontstekingen
  • Chronische stress

Kortom, we zitten te veel in een verkeerde houding waardoor lichamelijke klachten ontstaan. We bewegen te weinig en we ervaren te veel en te lang chronische stress die zich uiten in allerlei mentale en lichamelijke aandoeningen.

Yoga op het werk kan hierbij helpen.

Yoga op het werk kan helpen bij het verbeteren van de lichaamshoudingen, de doorbloeding in lichaamsdelen bevorderen door het rekken, stretchen en aanspannen van verschillende lichaamsdelen.

Ook heeft Yoga vaak een kalmerende werking op je geest waardoor je weer leert om je te ontspannen. Vaak ervaren mensen zo veel chronische stress dat ze vergeten zijn hoe ze het lichaam tot ontspanning moeten brengen. Als dit een lange tijd zo doorgaat, dan kan dit leiden tot een burnout.

Door onder andere ademhalingsoefeningen en bewustwordingsoefeningen leer je het lichaam voelen, begrijpen en aansturen. Je traint hiermee het schakelen tussen inspanning en ontspanning op momenten dat jij het nodig hebt.

Onderstaande oefeningen voor Yoga op het werk helpen je hiermee.

Yoga op kantoor – 5 oefeningen

3 Minuten ademruimte

Wanneer je merkt dat je veel last hebt van stress is het nuttig om je even bewust te worden van je ademhaling. Wanneer we gestresst zijn ademen we vaak hoog in de borst en onregelmatig.

En rustige en diepe ademhaling door de neus is dan vaak een goede oplossing. De 3 minuten ademruimte oefening kan hier goed bij helpen.

Yoga voor de nek en schouders

We zitten vaak uren en dagen achter elkaar ineengedoken achter een beeldscherm. Niet echt hetgeen waarvoor we gemaakt zijn. Het is dus logisch dat dit voor klachten zorgt. Vaak in de nek en schouders.

Ook stress resulteert vaak in spanningen in de nek en schouders. Yoga op het werk kan hiervoor een oplossing zijn.

Onderstaande video helpt je op weg met wat oefeningen om spanningen in de nek en schouders te verhelpen.

Sommige oefeningen kun je zelfs vanachter je bureau doen. Andere oefeningen vind je misschien nog raar om te doen op je werk, maar we moeten af van het beeld dat Yoga en stretchen op kantoor iets raar is om te doen.

Wat zeg nou eerlijk, wat is er vreemder….?

Jezelf helemaal kapot werken totdat lichamelijke en geestelijke klachten je leven gaan beheersen en uiteindelijk leiden tot een burnout?

Of luisteren naar de natuurlijke behoeften van je lichaam en geest en wat oefeningen doen om lekkerder in je vel te zitten en daarna weer vol energie aan de slag te gaan?

Ook al is dit laatste nog niet de standaard bij jou op kantoor, wees de eerste. Geef het goede voorbeeld. Je collega’s en de wereld om je heen hebben het nodig.

Polsen strekken

Onze handen zijn gemaakt om veel te bewegen. Van nature kunnen we ontzettend veel voelen en maken met onze handen. Maar veel mensen zijn dit verloren.

Bij de meeste mensen bewegen de handen alleen de hele dag over een toetsenbord. Dit heeft vaak als gevolg dat de kracht in de handen verslapt en de doorbloeding slecht wordt. Hierdoor krijg je snel koude handen. Hetzelfde geldt overigens voor je voeten.

In dit blog vind je een aantal oefeningen die je kunnen helpen om de polsen te stretchen en weer in beweging te brengen. Het is een goed idee om hier bijvoorbeeld elk uur even een paar minuten de tijd voor te nemen.

Yoga en Mindfulness tijdens de lunchpauze op het werk

Yoga op het werk hoeft niet per se Yoga op het werk te zijn. Het kan namelijk ook buiten tijdens de lunchpauze. Ga lekker naar buiten, breng je lichaam in beweging, ruik de frisse lucht, doe wat stretches, en pas wat Mindfulness toe door te luisteren naar de geluiden die je hoort en te kijken naar de dingen die misschien niet direct opvallen.

Verschillende houdingen aannemen

Terwijl je zit is het nuttig om je lichaam in verschillende posities te brengen. Vaak zitten we alleen maar voorovergebogen, maar het is nuttig om bijvoorbeeld ook regelmatig een achteroverbuiging te doen.

Achteroverbuigingen genereren energie, openen de borst en creëren ruimte voor de ademhaling.

Ook gedraaide lichaamshoudingen zijn prettig voor de flexibiliteit en positie van de ruggengraat.

Daarnaast is het simpelweg verlengen van de ruggengraat ook ontzettend goed. Gebruik hierbij bijvoorbeeld de totale Yoga ademhaling om lengte in je ruggengraat te ademen.

Verschillende lichaamshoudingen of Yogahoudingen bij Yoga op het werk helpen je daarnaast om beweging in het lichaam te krijgen waardoor je dingen beter kunt onthouden. Het stimuleert de stroming van energie en doorbloeding in je brein waardoor je beter kunt focussen en concentreren.

Workshop Yoga voor bedrijven

Ben je geïnteresseerd in Yoga op het werk en zou je wel graag samen met je collega’s wat meer de diepte induiken over de mogelijkheden van Yoga op het werk en welke effecten dit bijvoorbeeld heeft op stress, focus en productiviteit?

Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden voor een Yoga workshop voor bedrijven te bespreken.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Anneke

    Hoi, ik lees al jullie blogs en ik ben fan van jullie!
    Als ik een filmpje aanklik op mijn mobiel, dan zie ik maar de helft van het beeld…..ook als ik mijn mobiel draai. Op de laptop is het wel te zien. Maar als ik een yoga oefening mee wil doen, is het handiger om mijn mobiel mee te nemen natuurlijk…..

    Is hier een oplossing voor?
    Groetjes, Anneke

    1. Rolf

      Hi Anneke,

      Soms lijnt hij de filmpjes verkeerd uit, afhankelijk van je telefoon en je browser. Je zou kunnen proberen om het filmpje in de YouTube app te openen, dat werkt altijd!

      Groetjes!

Laat een reactie achter