Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 dec 2018

De voordelen van een Corporate Wellness programma

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Bianca Hoogland van Mana Yoga & Massage


Een Corporate wellness programma wordt steeds populairder, en dat is niet zo verrassend. De cijfers over werkstress, burn-out en verzuim liegen er niet om en worden ieder jaar groter. Zo hadden in 2014 ongeveer 1 miljoen Nederlanders te maken met burn-out klachten. Zo’n 36 procent van het ziekteverzuim ontstaat door werkstress. Dat zijn 7.555.000 verzuimdagen.

Bron: Factsheet werkstress, burn-out en verzuim Ministerie sociale zaken en werkgelegenheid.

Als we deze cijfers bekijken, dan kunnen we de conclusie trekken dat werken in veel gevallen onze gezondheid kost. En daarmee vaak ook een gedeelte van ons geluk.

Kan dit ook anders?

Wat als we ervoor kunnen zorgen dat werken bijdraagt aan gezondheid en geluk in plaats van dat het hier ten koste van gaat? Veel mensen spenderen 8 uur per dag op het werk. Dat is eenderde van de doordeweekse tijd. Hoe kunnen we er voor zorgen dat iets waar we zoveel tijd aan spenderen, ons kan ondersteunen het leven van een gezond, vitaal en gelukkig leven.

Steeds meer bedrijven en organisaties beginnen het belang hiervan in te zien. Het is moeilijk genoeg voor bedrijven om goed personeel te vinden. En wanneer je als bedrijf goed personeel hebt gevonden, dan wil je het ook behouden. In een bedrijfscultuur waar werkstress en burn-out de norm zijn, zal goed personeel wat de organisatie verder helpt niet lang blijven hangen.

Bedrijven investeren daarom steeds meer in de gezondheid en het welzijn van hun werknemers in de vorm van een corporate wellness programma. Een gezonde en gelukkige werknemer werkt immers veel creatiever en productiever dan iemand die opgebrand is. Daarnaast zullen werknemers die zich niet goed voelen binnen het bedrijf vaak snel vertrekken.

Bij bedrijven als Google en Facebook zie je deze trend al jaren. Er zijn speciale plekken ingericht om te mediteren en je kunt binnen het bedrijf meedoen aan Yogalessen.

Een Corporate Wellness programma brengt Yoga naar de werkvloer. Naar mijn mening is het van grote toegevoegde waarde om de voordelen van Yoga te kunnen brengen naar waar we vaak stress ervaren: Onze drukke baan.

De voordelen van een Corporate Wellness programma

Wat is een Corporate Wellness Programma?

Een Corporate Wellness programma is een programma speciaal ontwikkeld voor op de werkvloer. De basis hiervan is de mentale en fysieke gezondheid van werknemers te stimuleren. Termen als ‘duurzame inzetbaarheid’ en ’triple bottom line’ worden hierbij vaak genoemd.

Het punt is dat we het werken gaan zien als iets wat bijdraagt aan ons welzijn in plaats van dat het stress, fysieke en mentale klachten en uitputting veroorzaakt. Een draai van 180 dus.

Een bedrijf kan al een grote slag slaan door bijvoorbeeld in de kantine niet alleen maar saucijzenbroodjes aan te bieden, maar ook salades en smoothies.

Maar een corporate wellness programma gaat veel verder dan voeding. Denk aan beweging, ademhalingsoefeningen en meditatie. Er zijn stapels met onderzoeken die de voordelen hiervan bewijzen.

Waarom een Corporate Wellness Programma?

Lang zitten is het nieuwe roken. Zeker bij kantoorbanen zitten we lang en veel. Ons lichaam zit lang in eenzelfde positie en dat ene loopje naar de toilet per uur is simpelweg te weinig. 

Maar naast het lange zitten, zijn er nog meer slechte gewoontes die er op de werkvloer vaak insluipen. Denk maar aan: 

  • De lunch achter het bureau opeten om nog even door te kunnen werken
  • De lunch helemaal overslaan
  • Ongezond (en veel) snacken
  • Te weinig verbinding met andere collega’s
  • Te weinig beweging
  • Hoge werkdruk
  • Eentonig werk

We werken hard en veel en daarbij lijkt overwerken tegenwoordig soms de norm. Op zich is dat niet erg, maar het wordt daardoor wel extra belangrijk om ervoor te zorgen dat we ons goed blijven voelen. Ook in drukkere tijden.

Een Corporate Wellness Programma ondersteunt de werknemers erbij om in verbinding te blijven met hun body en mind, tijdens en buiten het werken om. 

De voordelen van een Corporate Wellness programma

De voordelen van een Corporate Wellness Programma

We zien tegenwoordig het ziekteverzuim en het aantal burn-outs flink stijgen. Vaak voelen werknemers deze al een poosje aankomen, maar blijven doorgaan terwijl de grens al lang bereikt is. 

Wat een groot voordeel is van een Corporate Wellness Programma, is dat het kan helpen om het ziekteverzuim omlaag te brengen. Het kan helpen om de werknemers bewuster te laten worden van hun grenzen en behoeftes. Het kan ze tools geven om beter om te gaan met stress en deadlines. Of hoe ze zichzelf kunnen opladen, wanneer ze dat nodig hebben. 

Maar het doel is vooral om mensen zich beter te laten voelen. Zorgen dat ze met energie en passie naar hun werk gaan. Zorgen dat ze het fijn hebben op het werk en effectief en in de flow kunnen werken. En zorgen dat ze uiteindelijk ook weer met dezelfde energie en balans terug gaan naar hun gezin, zodat ze kunnen genieten van hun welverdiende vrije tijd en thuis kunnen rusten en ontspannen.

Elementen waar in een corporate wellness programma op gefocust kan worden zijn:

Ademhaling

Onze ademhaling vertelt veel over hoe we ons voelen. Als we druk zijn op ons werk, of gestresst zijn, gaat onze ademhaling heel hoog in de borst zitten en het tempo omhoog.

Door de ademhaling onder controle te krijgen, komt het lichaam, de mind en het zenuwstelsel meer tot rust. Het wordt daardoor veel gemakkelijker om gefocust te werken.

Houding en beweging

Het programma maakt de deelnemers bewuster van wat ze doen gedurende de dag. Hoe je bijvoorbeeld op je stoel zit, wat je houding is en hoe dat voelt. Vervolgens worden er nuttige oefeningen gegeven om de houding te verbeteren, zodat je energie wat vrijer kan stromen. 

Nek- en schouderklachten zijn een van de meest voorkomende klachten tijdens het werken. Simpelweg zorgen dat werknemers regelmatig bewegen en een stretchen kan een groot gedeelte van deze klachten doen wegnemen.

Gedachtes en gedrag 

Een corporate wellness programma kan deelnemers helpen om bewuster te worden van gedachtes en gedrag. Hoe gedragen ze zich op de werkvloer? En hoe gaat iedereen om met stress?

Focus en productiviteit

Een logisch gevolg van werknemers die gezond en gelukkig zijn, is dat ze productiever en geconcentreerder werken. Ook de kwalitatieve output wordt verhoogd en het aantal fouten gaat omlaag.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter