Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

28 feb 2019

Yin yoga oefeningen achter je bureau (met filmpje!)

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl


Yoga oefeningen achter je bureau zijn heerlijk wanneer je de hele dag op kantoor zit. Denk er maar eens over na: voelt je lichaam fijn aan het einde van een werkdag? Of ervaar je regelmatig (pijnlijke) spanning in je schouders of rug?

Ik kom als stoelmasseur bij bedrijven en als yogadocent, veel mensen tegen met klachten als gevolg van de hele dag achter een bureau zitten. De schouders zitten dan vaak vast, de onderrug is gevoelig, en er is weinig ruimte in het heupgebied.

In dit blog geef ik je daarom graag een Yin Yoga sequence mee met yoga oefeningen achter je bureau!

yoga oefeningen achter je bureau

Het nut van Yin Yoga oefeningen achter je bureau

Als je je bedenkt hoe we de hele dag zitten, is het niet zo gek dat we lichamelijke klachten ontwikkelen. De schouders zijn vaak een beetje opgetrokken en/of bewegen naar voren, het hoofd zakt naar voren (ín je beeldscherm) en je hangt vaak wat in je onderrug.

Als je deze houdingen regelmatig eens omdraait, voelt je lichaam zich weer veel meer in balans. Houdingen dus om je schouders te openen, de voorkant te strekken, de rug te hollen en het heupgebied te openen.

In dit blog deel ik een korte Yin yoga sequence die je heel makkelijk achter je bureau kan doen. Ik beschrijf de houdingen ook uitgebreid hieronder en deel ook een filmpje zodat de houdingen nog wat duidelijker zijn.

In het filmpje doe ik de houdingen niet zo lang omdat het filmpje anders veel te lang zou duren, maar voel zelf hoe lang je in de houdingen wil (en kan) zijn!

Yin yoga achter je bureau (beschrijving bij de video)

1. Kom allereerst rechtop zitten, plaats je voeten onder je knieen, en leg je handen op je benen.
Sluit je ogen en breng je aandacht naar je adem. Focus op je uitademing en laat bij iedere uitademing je schouders verder zakken.
Ontspan je kaken, je kiezen zijn iets van elkaar. Hoe voelt je lichaam? Neem even de tijd om met je aandacht door je lichaam te gaan. Waar voel je misschien wat spanning of stijfheid?

2. Schuif dan je stoel wat van je bureau af, leg je armen op je bureau, en zak met je bovenlichaam naar de grond.
Voel de strekking aan de voorkant van je lichaam en de opening in de schouders. Zak met iedere uitademing met je borst- en hartgebied verder richting de grond. Deze houding komt een beetje in de buurt van Melting Heart. Blijf hier +/- 2 minuten of zolang het goed voelt.

3. Kom op de voorkant van je stoel zitten, en pak de leuning vast met je handen. Laat jezelf nu naar voren zakken, zodat er opnieuw ruimte ontstaat aan de voorkant van je lichaam en een mooie holling in de onderrug. Op deze manier prikkel je het weefsel in de onderrug zodat de doorstroming in dit gebied wordt gestimuleerd.
Laat ook je hoofd naar achter zakken als dat goede voelt voor je nek. Blijf hier 1 a 2 minuten. Deze houding komt een beetje in de buurt van de Camel Pose.

4. Zak nu langzaam met je bovenlichaam naar je bovenbenen en laat je armen zakken richting de grond. Ontspan je hele lichaam en voel de strekking in de rug.
Ontspan je hoofd nek en schouders. Blijf +/- 2 minuten in deze houding of zolang het goed voelt. Deze houding komt een beetje in de buurt van Childs Pose of Caterpillar.

5. Leg nu je linkervoet op je rechterbovenbeen. Voel goed hoe ver je je voet naar je lichaam kan brengen. Hoe dichterbij je lichaam, hoe intenser de stretch in het heupgebied. Leg je armen weer op je bureau en relax in de houding.
Adem diep naar je heupgebied toe en ontspan steeds meer op iedere uitademing. Wissel na +/- 1 a 2 minuten van kant. Deze houding komt een beetje in de buurt van Sleeping Swan.

6. Sluit af door weer even rechtop te komen zitten en je ogen te sluiten. Breng je aandacht naar je adem en voel nieuwsgierig hoe je lichaam nu voelt. Wat kan je opmerken? Alles wat je voelt is goed, probeer zonder oordeel of verwachting te voelen.
Krul dan je mondhoeken omhoog en verspreid je glimlach door je lichaam.

Back to work ! 🙂

 

Hoe heb jij deze Yoga oefeningen ervaren? Laat het me weten in een reactie hieronder! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter