Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 okt 2016

Yoga en wetenschap – wat is er bewezen?

/
Geplaatst door
/
Comments6

Yoga heeft voor veel mensen nog een zweverig imago. Dit komt omdat veel van de oefeningen en teksten duizenden jaren oud zijn. Ze komen dus uit een tijd waarin wetenschap zoals wij die nu kennen nog niet bestond.

Door de toenemende populariteit van Yoga, begint ook de wetenschap zich steeds meer te interesseren in Yoga. Een goed iets, want het helpt Yoga steeds meer van zijn zweverige imago af.

Dit zorgt er weer voor dat meer mensen geïnteresseerd raken in alles wat Yoga te bieden heeft en hierdoor de voordelen kunnen ervaren.

In deze blog daarom een overzicht van Yoga en de wetenschappelijk aangetoonde effecten van Yoga.

yoga en wetenschap

Waarom Yoga en de wetenschap een moeizame verhouding hebben

Er komt steeds meer onderzoek naar Yoga. Maar toch verloopt de relatie tussen Yoga en de wetenschap in de praktijk vaak stroef.

Niet omdat wetenschappers geen onderzoek willen doen naar de effecten van Yoga, maar omdat wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheid van mensen vaak wordt gefinancierd door de farmaceutische industrie.

Die stoppen geld in een onderzoek, zodat ze een daar een medicijn voor kunnen maken en hier geld aan kunnen verdienen.

Maar aan Yoga kunnen ze geen cent verdienen. Mediteren, ademhalingsoefeningen of Yoga houdingen kan je allemaal thuis doen en daar hoef je niets voor te betalen. Hierdoor zijn farmaceuten doorgaans niet geïnteresseerd in dit soort onderzoek. Er is dus vaak minder budget beschikbaar.

Het wetenschappelijke bewijs voor Yoga

Langzaam maar zeker komen er steeds meer onderzoeken die de effecten van Yoga op de gezondheid aantonen. De onderzoeken zijn vaak kleinschalig, maar er is een begin en dat begin is hoopgevend.

Ook wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar gerelateerde stromingen die elementen uit de Yoga gebruiken om tot een betere gezondheid te komen.

Een mooi voorbeeld hiervan is de Wim Hof Methode. Doordat de WHM steeds meer aan populariteit wint, wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van ademhalingsoefeningen, meditatie en kou op de gezondheid.

Zeker met betrekking tot de ademhalingsoefeningen en de meditatie is dit voor de Yoga wereld heel interessant.

Hieronder een lijst van wetenschappelijke onderzoeken over Yoga, meditatie en Mindfulness en de effecten op de gezondheid.

Sommige studies zijn al redelijk grootschalig en daarbij is er hard empirisch bewijs voor effecten van Yoga op de gezondheid.

Andere onderzoeken uit de lijst zijn kleinschaliger en meer verkennend. Maar desalniettemin zeker hoopgevend.

yoga en wetenschap

Bovenstaande infographic gratis op jouw website gebruiken? Kopieer en plak de tekst hieronder:

 

Yoga en de wetenschap – een lijst met verschillende wetenschappelijke onderzoeken over Yoga

Yoga en afvallen

Afvallen is niet direct een van de redenen waarom Yoga bestaat. Ja, een fysiek sterk en gezond lichaam is belangrijk, maar afvallen is niet het primaire doel van Yoga.

Toch tonen verschillende studies aan dat Yoga je helpt om af te vallen.

Zo toont deze studie aan dat Yoga een gunstig effect heeft op obesitas bij mensen van middelbare leeftijd met het metabool syndroom.

Ook dit onderzoek bewijst dat Yoga kan helpen bij het afvallen.

Yoga en hoge bloeddruk

Gemiddeld heeft 31,4% van de Nederlanders van 30 tot en met 70 jaar een verhoogde bloeddruk (hypertensie). (Bron)

Waar veel mensen bij de diagnose van een te hoge bloeddruk daar medicijnen tegen krijgen, hebben studies ook aangetoond dat Yoga een heel effectief middel is tegen een te hoge bloeddruk.

Ook verschillende traditionele ademhalingsoefeningen uit de Yoga hebben een positief effect op een te hoge bloeddruk toont dit onderzoek aan.

Yoga verbetert het functioneren van je brein

Yoga heeft op verschillende manieren een effect op je brein.

Deze studie toont aan dat regelmatige beoefening van Yoga (i.c.m. geheugentraining) helpt om het functioneren van je brein te bevorderen op latere leeftijd.

Deze studie onderzoekt het effect van Mindfulness meditatie op het brein en concludeert dat mediteren een positief effect heeft op het brein, en je veerkrachtiger kan maken.

Daarnaast is er in deze studie aangetoond dat het beoefenen van Yoga helpt om beter te kunnen concentreren. Een nuttige vaardigheid in een tijd waarin we constant worden blootgesteld aan allerlei prikkels.

Ook deze studie toont de positieve effecten van Mindfulness op het brein.

Yoga en diabetes

Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Door veel experts wordt beweerd dat diabetes type 2 een leefstijlziekte is. Door je levensstijl aan te passen, zou er dus goed iets te doen zijn aan deze ziekte.

En als we het onderzoek over Yoga volgen, dan klopt dit inderdaad. De resultaten uit deze studie tonen aan dat Yoga een effectieve methode is om het glucose gehalte in het bloed te verminderen.

Yoga vermindert stress

Yoga en stress. Vaak worden deze twee in een adem genoemd. Te veel stress is vaak een van de belangrijkste redenen waarom mensen beginnen met Yoga. En niet geheel onterecht.

Waarom kun je onder andere terug zien in deze, deze en deze studie.

Yoga helpt bij depressie

Yoga helpt ook bij depressie. Deze studie toont aan dat Hot Yoga een gunstig effect had op depressie

Ook deze studie biedt veel hoop m.b.t. Yoga als behandeling bij depressie.

Yoga als middel bij angst

Angst kan in sommige gevallen een groot gedeelte van iemands leven beheersen. Vaak worden en pillen of andere medicijnen toegeschreven. Onderzoek toont aan de Yoga ook een effectieve methode is om angst te verminderen.

Yoga verbetert je immuunsysteem

De effecten van Yoga gaan erg diep. En dat is waarom er meer onderzoek gedaan moet worden.

Deze twee studies maken hiermee een begin en tonen aan dat Yoga meditatie een gunstig effect hebben op het immuunsysteem.

Studie 1

Studie 2

Yoga en Kanker

Voor zover bekend is Yoga geen medicijn tegen kanker. Maar het kan wel ondersteuning bieden bij de behandeling ervan. Sowieso kan dit in de vorm van andere effecten uit deze lijst zoals bijkomende stress, slaapproblemen, angst, depressie, emotionele balans en het algehele gevoel van welzijn.

Deze studie door wetenschappers van de Universiteit van Ohio, toont aan dat Yoga vermoeidheid en ontstekingen kan reduceren bij overlevers van borstkanker.

En deze studie toont aan dat Yoga kan helpen bij de levenskwaliteit en slaapproblemen van overlevers van kanker.

Yoga verbetert algehele gevoel van welzijn

Yoga verbetert de het algehele gevoel van welzijn toont deze kleinschalige studie aan. 14 van de 18 deelnemers lieten verbetering zien op gebied van onder andere welzijn, gevoel van balans en gevoel van controle over zichzelf.

Yoga heeft mogelijk een positief effect op de levensspanne

In deze case study worden veelbelovende resultaten gepresenteerd over de effecten van Yoga op levenskwaliteit en veroudering.

Yoga verbetert flexibiliteit

Dit wisten we natuurlijk al lang. Maar toch, deze kleinschalige studie toont het aan.

Yoga verbetert de longcapaciteit

Het doen van Yoga heeft een gunstig effect op de longcapaciteit volgens deze studie.

Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn voor rokers, mensen met astma of andere longaandoeningen.

Yoga heeft een positief effect rugklachten

Ook rugklachten zijn een veelvoorkomende reden waarom mensen beginnen met Yoga. En dit onderzoek toont aan dat dit terecht is. Yoga helpt rugklachten te verlichten en medicatie te verminderen.

Yoga verbetert je balans

Een onderzoek onder 24 vrouwen van 65+ toont aan dat Yoga je fysieke balans kan verbeteren.

Nuttig, want dit verkleint bijvoorbeeld de kans op vallen en het breken van botten op latere leeftijd.

Yoga heeft een positief effect op migraine

Deze studie toont aan dat mensen die regelmatig Yoga beoefenen een significante vermindering van migraine hebben.

En hoewel ik zelf niet meegedaan heb met de studie, heb ik sinds ik aan Yoga doe nooit meer last van migraine gehad. Voordat ik met Yoga begon had ik hier gemiddeld zo’n vier keer per jaar last van.

Yoga helpt je om beter te slapen

Deze kleinschalige studie toont aan dat Yoga kan helpen bij slaapstoornissen.

Meditatie geeft meer emotionele balans

Dit onderzoek onder 51 deelnemers toont aan dat regelmatige beoefening van meditatie meer emotionele balans kan creëren.

Meditatie helpt compassie ontwikkelen

Mediteren geeft je niet alleen meer emotionele balans en verbetert het functioneren van je brein, maar het helpt je ook om meer compassie te ontwikkelen blijkt uit de resultaten van dit onderzoek.

Geen slecht iets vandaag de dag toch?

Niet onbelangrijk: Yoga heeft ander effect dan andere vormen van bewegen

Misschien denk je dat andere vormen van bewegen eenzelfde effect op je lichaam en geest hebben. Maar deze twee studies tonen aan dat het effect van Yoga wel degelijk anders is.

Studie 1

Studie 2

Kritiek

Natuurlijk moeten we onze bestaande geneesmiddelen en gezondheidszorg niet meteen aan de kant schuiven door deze onderzoeken. Het onderzoek naar Yoga, meditatie en Mindfulness komt pas net op gang en staat pas in de kinderschoenen.

Niet alle resultaten uit de studies van hierboven zijn evengoed onderbouwd. Er zijn tal van manieren om hier kritiek op te kunnen geven. Maar laten we het van de andere kant bekijken. Het begin is er en de resultaten zijn ontzettend hoopgevend.

Wat als we over 10, 20 of 30 jaar het merendeel van deze effecten hebben bewezen door grootschalige onderzoeken. Zou dat niet geweldig zijn? Zou de wereld niet een betere plek zijn als we klachten als een hoge bloeddruk, stress, slaapproblemen, depressie, angst, rugklachten en diabetes voor een gedeelte zelf kunnen behandelen door middel van Yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie?

En wat als we het functioneren van ons brein kunnen beïnvloeden? En ons immuunsysteem? Zo dat niet geweldig zijn?

Ik hoop in ieder geval dat er de komende jaren ontzettend veel onderzoek wordt gedaan naar de effecten van Yoga op ons lichaam.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

6 Responses

  1. Sarah

    Ik lees veel tegenstrijdige verhalen over yoga en de stofwisseling. De ene zegt dat het goed is voor de stofwisseling en de ander juist dat het de stofwisseling stillegt? Wat is jullie mening/ervaring hiermee?

    1. Rolf

      Hoi Sarah, Een normale Yoga practice is bevorderlijk voor je stofwisseling. Je beweegt, maakt spieren aan, je optimaliseert je zenuwstelsel en leert beter ademhalen. Al deze dingen hebben een positief effect op je stofwisseling. Je wakkert als het ware een vuurtje aan waardoor er meer en sneller energie vrijkomt.

Laat een reactie achter