Yoga en wetenschap – wat is er bewezen?
Yoga en wetenschap. Zijn het vrienden of vijanden van elkaar?
Yoga heeft voor sommige mensen nog een zweverig imago. Dit komt omdat veel van de oefeningen en teksten duizenden jaren oud zijn. Ze komen dus uit een tijd waarin wetenschap zoals wij die nu kennen nog niet bestond.
Door de toenemende populariteit van Yoga, begint ook de wetenschap zich steeds meer te interesseren in Yoga. Een goed iets, want het helpt Yoga steeds meer van zijn zweverige imago af.
Dit zorgt er weer voor dat meer mensen geïnteresseerd raken in alles wat Yoga te bieden heeft en hierdoor de voordelen kunnen ervaren. De wetenschap bevestigt namelijk steeds meer de voordelen van Yoga.
In dit blog geven we je graag een overzicht van Yoga en de wetenschappelijk aangetoonde effecten van Yoga. Je komt onder meer te weten:
- Welke relatie Yoga en de wetenschap met elkaar hadden en hebben
- Hoe de wetenschap Yoga ondersteunt
- Welke studies er allemaal al gedaan zijn en wat de resultaten van deze onderzoeken zijn (en dit zijn er veel!)
- Wat voor kritiek er nog steeds op Yoga is
- Wat de antwoorden zijn op belangrijke vragen rondom Yoga en wetenschap
Lees je mee?
Wetenschappelijk relevantie van Yoga
Tijdens mijn eerste Yoga teacher training in 2014, deed ik voor het eerst 4 weken lang elke dag Yoga. Op de spierpijn na, voelde ik me geweldig.
Ik had nog nooit zoveel energie, balans en mentale helderheid gehad. Ook ervaarde ik veel meer verbinding met alles en iedereen om me heen.
Ik voelde dit iedere dag weer. Keer op keer na iedere les in de training. En niet alleen ik. Ook de 35 andere deelnemers van de training voelden zich zo.
Je kon het van hun gezichten aflezen. Ze straalden.
Tijdens mijn Master in bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam leerde ik dat een proces of methode wetenschappelijk relevant wordt wanneer je het keer op keer kunt herhalen met dezelfde voorspelbare uitkomst.
En ik zag het voor mijn eigen ogen gebeuren en ervaarde het in mijn eigen lichaam.
Terug thuis begonnen ik en Mel lessen te geven volgens dezelfde methode en principes. Ook hier zagen we bijna direct de positieve uitwerking op mensen.
Als je het juiste ‘receptje’ volgt, dan is de uitkomst heel erg voorspelbaar. Vreemd dat toch nog zoveel mensen Yoga als iets zweverigs zien….
Veelgestelde vragen over Yoga en de wetenschap
1. Is de werking van Yoga wetenschappelijk bewezen?
Yoga krijgt steeds meer aandacht binnen de wetenschap en daardoor wordt er steeds meer bewezen. Omdat Yoga zo breed is en het pas recentelijk is opgepikt door de wetenschap valt er echter nog een hoop te onderzoeken!
2. Is Yoga Nidra bewezen door de wetenschap?
Vooral Yoga Nidra heeft al veel aandacht gekregen binnen de wetenschap. Hiervan is aangetoond in verschillende onderzoeken dat dit positief kan werken tegen bijvoorbeeld angst en depressie.
3. Wordt Yoga meer onderzocht door wetenschappelijk onderzoek?
Ja, wetenschappelijk onderzoek rondom Yoga is de afgelopen jaren explosief gegroeid omdat de interesse in Yoga in het algemeen en binnen de wetenschap sterk toegenomen is.
4. Welke wetenschappelijke artikelen zijn er allemaal te vinden over Yoga?
Dit zijn er ontzettend veel en dit aantal neemt bijna iedere dag toe. Onderaan dit blog vind je behoorlijk wat onderzoeken die al allerlei aspecten van Yoga onderzocht hebben. In de video hieronder gaan we alvast in op enkele van de voordelen van Yoga!
Waarom Yoga en de wetenschap een moeizame verhouding hebben
Er komt steeds meer onderzoek naar Yoga. Maar toch verloopt de relatie tussen Yoga en de wetenschap in de praktijk vaak stroef.
Niet omdat wetenschappers geen onderzoek willen doen naar de effecten van Yoga, maar omdat wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheid van mensen vaak wordt gefinancierd door de farmaceutische industrie.
Die stoppen geld in een onderzoek, zodat ze een daar een medicijn voor kunnen maken en hier geld aan kunnen verdienen.
Maar aan Yoga kunnen ze geen cent verdienen. Mediteren, ademhalingsoefeningen of Yoga houdingen kan je allemaal thuis doen op een hele laagdrempelige manier zonder grote investeringen.
Hierdoor zijn farmaceuten doorgaans niet geïnteresseerd in dit soort onderzoek. Er is dus vaak minder budget beschikbaar.
Het wetenschappelijke bewijs voor Yoga
Langzaam maar zeker komen er steeds meer onderzoeken die de effecten van Yoga op de gezondheid aantonen. De onderzoeken zijn vaak kleinschalig, maar er is een begin en dat begin is hoopgevend.
Ook wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar gerelateerde stromingen die elementen uit de Yoga gebruiken om tot een betere gezondheid te komen.
Een mooi voorbeeld hiervan is de Wim Hof Methode. Doordat de WHM steeds meer aan populariteit wint, wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van ademhalingsoefeningen, meditatie en kou op de gezondheid.
Zeker met betrekking tot de ademhalingsoefeningen en de meditatie is dit voor de Yoga wereld heel interessant.
Hieronder vind je een lijst van wetenschappelijke onderzoeken over Yoga, meditatie en Mindfulness en de effecten op de gezondheid.
Sommige studies zijn al redelijk grootschalig en daarbij is er hard empirisch bewijs voor effecten van Yoga op de gezondheid.
Andere onderzoeken uit de lijst zijn kleinschaliger en meer verkennend. Maar desalniettemin zeker hoopgevend.
Bovenstaande infographic gratis op jouw website gebruiken? Kopieer en plak de tekst hieronder:
Yoga en de wetenschap – een lijst met verschillende wetenschappelijke onderzoeken over Yoga
Yoga en afvallen
Afvallen is niet direct een van de redenen waarom Yoga bestaat. Ja, een fysiek sterk en gezond lichaam is belangrijk, maar afvallen is niet het primaire doel van Yoga.
Toch tonen verschillende studies aan dat Yoga je helpt om af te vallen.
Zo toont deze studie aan dat Yoga een gunstig effect heeft op obesitas bij mensen van middelbare leeftijd met het metabool syndroom.
Ook dit onderzoek bewijst dat Yoga kan helpen bij het afvallen.
Yoga en hoge bloeddruk
Gemiddeld heeft 31,4% van de Nederlanders van 30 tot en met 70 jaar een verhoogde bloeddruk (hypertensie). (Bron)
Waar veel mensen bij de diagnose van een te hoge bloeddruk daar medicijnen tegen krijgen, hebben studies ook aangetoond dat Yoga een heel effectief middel is tegen een te hoge bloeddruk.
Ook verschillende traditionele ademhalingsoefeningen uit de Yoga hebben een positief effect op een te hoge bloeddruk toont dit onderzoek aan.
Yoga verbetert het functioneren van je brein
Yoga heeft op verschillende manieren een effect op je brein.
Deze studie toont aan dat regelmatige beoefening van Yoga (i.c.m. geheugentraining) helpt om het functioneren van je brein te bevorderen op latere leeftijd.
Deze studie onderzoekt het effect van Mindfulness meditatie op het brein en concludeert dat mediteren een positief effect heeft op het brein, en je veerkrachtiger kan maken.
Daarnaast is er in deze studie aangetoond dat het beoefenen van Yoga helpt om beter te kunnen concentreren. Een nuttige vaardigheid in een tijd waarin we constant worden blootgesteld aan allerlei prikkels.
Ook deze studie toont de positieve effecten van Mindfulness op het brein.
Yoga en diabetes
Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Door veel experts wordt beweerd dat diabetes type 2 een leefstijlziekte is. Door je levensstijl aan te passen, zou er dus goed iets te doen zijn aan deze ziekte.
En als we het onderzoek over Yoga volgen, dan klopt dit inderdaad. De resultaten uit deze studie tonen aan dat Yoga een effectieve methode is om het glucose gehalte in het bloed te verminderen.
Yoga vermindert stress
Yoga en stress. Vaak worden deze twee in een adem genoemd. Te veel stress is vaak een van de belangrijkste redenen waarom mensen beginnen met Yoga. En niet geheel onterecht.
Waarom kun je onder andere terug zien in deze, deze en deze studie.
Wil je zelf eens ervaren hoe Yoga kan helpen tegen stress? Doe dan de les hieronder mee!
Yoga helpt bij depressie
Yoga helpt ook bij depressie. Deze studie toont aan dat Hot Yoga een gunstig effect had op depressie. Ook deze studie biedt veel hoop m.b.t. Yoga als behandeling bij depressie.
Yoga als middel bij angst
Angst kan in sommige gevallen een groot gedeelte van iemands leven beheersen. Vaak worden en pillen of andere medicijnen toegeschreven. Onderzoek toont aan de Yoga ook een effectieve methode is om angst te verminderen.
Yoga verbetert je immuunsysteem
De effecten van Yoga gaan erg diep. En dat is waarom er meer onderzoek gedaan moet worden.
Deze twee studies maken hiermee een begin en tonen aan dat Yoga meditatie een gunstig effect hebben op het immuunsysteem.
Yoga en Kanker
Voor zover bekend is Yoga geen medicijn tegen kanker maar het kan wel ondersteuning bieden bij de behandeling ervan.
Sowieso kan dit in de vorm van andere effecten uit deze lijst zoals bijkomende stress, slaapproblemen, angst, depressie, emotionele balans en het algehele gevoel van welzijn.
Deze studie door wetenschappers van de Universiteit van Ohio, toont aan dat Yoga vermoeidheid en ontstekingen kan reduceren bij overlevers van borstkanker.
Deze studie toont daarnaast aan dat Yoga kan helpen bij de levenskwaliteit en slaapproblemen van overlevers van kanker.
Yoga verbetert algehele gevoel van welzijn
Yoga verbetert de het algehele gevoel van welzijn toont deze kleinschalige studie aan. 14 van de 18 deelnemers lieten verbetering zien op gebied van onder andere welzijn, gevoel van balans en gevoel van controle over zichzelf.
Yoga heeft mogelijk een positief effect op de levensspanne
In deze case study worden veelbelovende resultaten gepresenteerd over de effecten van Yoga op levenskwaliteit en veroudering.
Yoga verbetert flexibiliteit
Dit wisten we natuurlijk al lang. Maar toch, deze kleinschalige studie toont het aan.
Yoga verbetert de longcapaciteit
Het doen van Yoga heeft een gunstig effect op de longcapaciteit volgens deze studie. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn voor rokers, mensen met astma of andere longaandoeningen.
Yoga heeft een positief effect op rugklachten
Ook rugklachten zijn een veelvoorkomende reden waarom mensen beginnen met Yoga.
Dit onderzoek toont aan dat dit terecht is. Yoga helpt rugklachten te verlichten en medicatie te verminderen. In de video hieronder kun je dat zelf ervaren 🙂
Yoga verbetert je balans
Een onderzoek onder 24 vrouwen van 65+ toont aan dat Yoga je fysieke balans kan verbeteren. Nuttig, want dit verkleint bijvoorbeeld de kans op vallen en het breken van botten op latere leeftijd.
Yoga heeft een positief effect op migraine
Deze studie toont aan dat mensen die regelmatig Yoga beoefenen een significante vermindering van migraine hebben.
En hoewel ik zelf niet meegedaan heb met de studie, heb ik sinds ik aan Yoga doe nooit meer last van migraine gehad. Voordat ik met Yoga begon had ik hier gemiddeld zo’n vier keer per jaar last van.
Yoga helpt je om beter te slapen
Deze kleinschalige studie toont aan dat Yoga kan helpen bij slaapstoornissen.
Yoga gaat veroudering tegen
Uit onderzoek is gebleken dat Yoga kan helpen om celveroudering tegen te gaan.
Dit heeft ontzettend veel voordelen, het onderzoek noemt namelijk dat celveroudering een belangrijke basis is voor akelige aandoeningen zoals depressie, diabetes, onvruchtbaarheid, kanker en hartziekten. Maar ook het krijgen van rimpels of andere uiterlijke verschijnselen zijn een gevolg van celveroudering.
Nu is celveroudering alleen natuurlijk niet de enige oorzaak van de aandoeningen hierboven maar het speelt wel een belangrijke rol.
Door regelmatig te practicen kan de snelheid waarmee cellen verouderen vertragen en zelfs deels teruggedraaid worden, aldus het onderzoek. Reden genoeg dus om vaak de mat op te stappen! 🙂
Meditatie geeft meer emotionele balans
Dit onderzoek onder 51 deelnemers toont aan dat regelmatige beoefening van meditatie meer emotionele balans kan creëren.
Meditatie helpt compassie ontwikkelen
Mediteren geeft je niet alleen meer emotionele balans en verbetert het functioneren van je brein, maar het helpt je ook om meer compassie te ontwikkelen blijkt uit de resultaten van dit onderzoek.
Geen slecht iets vandaag de dag toch?
Niet onbelangrijk: Yoga heeft ander effect dan andere vormen van bewegen
Misschien denk je dat andere vormen van bewegen eenzelfde effect op je lichaam en geest hebben. Maar deze twee studies tonen aan dat het effect van Yoga wel degelijk anders is.
Kritiek
Natuurlijk moeten we onze bestaande geneesmiddelen en gezondheidszorg niet meteen aan de kant schuiven door deze onderzoeken.
Persoonlijk ben ik ontzettend dankbaar voor onze gezondheidszorg en alle knappe koppen die hierin werken. Ze kunnen fantastische dingen doen en veel mensenlevens redden.
Soms mag er echter wel wat meer gekeken worden naar de effecten van dingen als Yoga, meditatie, mindfulness en ademhaling op onze lichamelijke en psychische gezondheid. Wanneer het ‘Yoga wereldje’ en de bestaande gezondheidszorg hun handen ineen sluiten, geloof ik dat er nog veel mooiere dingen mogelijk zijn op het gebied van gezondheid.
Het onderzoek naar Yoga, meditatie en Mindfulness komt pas net op gang en staat pas in de kinderschoenen.
Niet alle resultaten uit de studies van hierboven zijn evengoed onderbouwd. Er zijn tal van manieren om hier kritiek op te kunnen geven. Maar laten we het van de andere kant bekijken. Het begin is er en de resultaten zijn ontzettend hoopgevend.
Wat als we over 10, 20 of 30 jaar het merendeel van deze effecten hebben bewezen door grootschalige onderzoeken. Zou dat niet geweldig zijn?
Zou de wereld niet een betere plek zijn als we klachten als een hoge bloeddruk, stress, slaapproblemen, depressie, angst, rugklachten en diabetes voor een gedeelte zelf kunnen behandelen door middel van Yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie?
En wat als we het functioneren van ons brein kunnen beïnvloeden? En ons immuunsysteem? Zou dat niet geweldig zijn?
Ik hoop in ieder geval dat er de komende jaren ontzettend veel onderzoek wordt gedaan naar de effecten van Yoga op ons lichaam.
Hoe denk jij eigenlijk over Yoga en de wetenschap? Laat het me weten in een reactie hieronder!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Interessant Rolf, dankjewel voor het delen. Groetjes, Saskia
Graag gedaan Saskia!
Ik lees veel tegenstrijdige verhalen over yoga en de stofwisseling. De ene zegt dat het goed is voor de stofwisseling en de ander juist dat het de stofwisseling stillegt? Wat is jullie mening/ervaring hiermee?
Hoi Sarah, Een normale Yoga practice is bevorderlijk voor je stofwisseling. Je beweegt, maakt spieren aan, je optimaliseert je zenuwstelsel en leert beter ademhalen. Al deze dingen hebben een positief effect op je stofwisseling. Je wakkert als het ware een vuurtje aan waardoor er meer en sneller energie vrijkomt.
Bedankt voor deze uitleg en ik probeer het altijd in mijn omgeving over te brengen.
Goed om te horen Jeff!
Dankjewel voor deze interessante informatie Rolf, Ik geloof enorm in de zelfhelende kracht van het lichaam als basis voor welzijn en ben er dagelijks getuige van wat het voor iemands welzijn doet. Ik ga het delen via mijn netwerk!
Graag gedaan Brenda! En wat mooi dat je dagelijks getuige bent van deze kracht van lichaam en geest! Heel waardevol!
Hoi Rolf,
Ik heb heel veel respect voor de manier waarop je yoga benaderd en deelt met ons!!
Ik heb zojuist met veel plezier gelezen over yoga en wetenschap.
Mooi dat je het zo inzichtelijk maakt en met verwijzing naar bron/onderzoek.
Dit is erg belangrijk voor de sceptici, denk ik.
Ik ervaar sinds 2,5 jaar , elke dag weer, de voordelen van (Hatha)yoga, (Vipassana)meditatie en (Buteyko)ademhaling.
Het heeft mij zelfs (voor een groot deel) van mijn altijd aanwezige tinnitus afgeholpen. Helaas is het verband tussen yoga en tinnitus(afname) nog niet aangetoond, maar is er natuurlijk wel!
Ik ben er net zo positief over als jij en Mel, en ben elke keer weer geïnspireerd als ik iets van jullie lees!
Het ga je goed en blijf yoga verspreiden!
Groetjes Berry
Hi Berry!
Dank voor de mooie woorden en de waardering! Fijn om te horen! En helemaal geweldig dat je zoveel baat hebt bij Yoga, ademhaling en meditatie! Super!
Wij blijven zeker ons best doen om Yoga te verspreiden, dit soort positieve berichtjes helpen ons daar enorm bij! 🙂
Groetjes,
Rolf