Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 sep 2016

8 Redenen waarom bedrijfsyoga een ‘must’ is

/
Geplaatst door
/
Comments0

Bedrijfsyoga overdreven?

Werken in de corporate wereld kan zwaar zijn.

Zelf heb ik een aantal jaren bij een grote verzekeringsmaatschappij gewerkt. En dit was stressvol.

Aan de ene kant een baas die wil dat je zo veel mogelijk claims behandelt in een uur. En aan de andere kant de klanten die je graag zo goed mogelijk wil bedienen.

En dan heb ik het nog niet eens over collega’s die azen op dezelfde promoties, technische problemen in het systeem, overwerken, file’s, bijscholing, urenlange vergaderingen, koffie automaten die niet goed werken (ergste van allemaal), collega’s die iets van je willen, onverwachte telefoontjes, deadlines…..

De druk is groot en neemt vandaag de dag alleen maar toe doordat er meer van je geëist wordt.

Het is makkelijk om jezelf hier in te verliezen. Je wilt namelijk aan de ene kant jezelf laten zien en goede resultaten neerzetten. Zo maak je immers de meest kans op een promotie, een hoger salaris en een comfortabeler leven.

Aan de andere kant wil je ook gewoon je leven kunnen leiden en niet 24 uur per dag met je werk bezig zijn.

Een burn-out ligt dus constant op de loer. En je moet jezelf in bescherming nemen zodat je straks niet overspannen thuis zit.

Niemand heeft wat aan werknemers en bedrijfseigenaren die overwerkt, ongelukkig en onproductief thuis zitten.

Bedrijfsyoga kan hierbij helpen.

In deze blog 8 redenen waarom bedrijfsyoga een goed idee is.

“If you just sit and observe, you will see how restless your mind is.

If you try to calm it, it only makes it worse, but over time it does calm, and when it does, there’s room to hear more subtle things — that’s when your intuition starts to blossom and you start to see things more clearly and be in the present more.

Your mind just slows down, and you see a tremendous expanse in the moment. You see so much more than you could see before.

– Steve Jobs – oprichter van Apple.

bedrijfsyoga

8 Redenen waarom bedrijfsyoga een ‘must’ is

1. Yoga geeft je een betere fysieke conditie

Yoga is meer dan slechts een fysieke work-out. Maar toch, veel mensen worden in eerste instantie aangetrokken tot Yoga vanwege de fysieke voordelen.

Je algehele fysieke fitness (kracht, flexibiliteit, conditie, mobiliteit, energie) neemt toe wanneer je regelmatig even op de mat stapt. Ik denk dat dit duidelijk is.

Omdat er vaak veel van je gevraagd wordt gedurende de dag, wil je fysiek gezien in goede conditie zijn. Bedrijfsyoga helpt je hier absoluut bij.

2. Yoga verbetert concentratie

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Yoga het cognitief functioneren van je brein bevordert. Anders gezegd ben je dus beter in staat om je te concentreren op taken waarbij je je brein nodig hebt.

Een andere belangrijk punt om hierbij te vermelden, is dat deze studie ook heeft gekeken naar aerobics en het effect op de cognitieve functies van het brein. Dit effect was significant minder dan bij Yoga.

Zomaar een beetje bewegen heeft dus niet dezelfde voordelen als Yoga heeft.

3. Yoga helpt je beter dealen met stress

Werken in de corporate wereld stressvol kan zijn, en bedrijfsyoga is een ontzettend goed middel om stress te verminderen.

Een onderzoek onder 116 chronisch gestresste vrouwen heeft de positieve effecten van Yoga op stress aangetoond.

Dus als werknemers te maken hebben met veel stress, doe ze dan een lol, en gun ze af een toe een bedrijsyoga sessie om te ontstressen.

4. Yoga verbetert het immuunsysteem

Veel te maken met ziekteverzuim? Dit onderzoek heeft aangetoond dat Yoga helpt om het immuunsysteem te verbeteren, tot op moleculair niveau.

De studie is uitgevoerd bij deelnemers die een week lang op Yoga retraite waren en daar onder andere meditatie, Yoga en ademhalingsoefeningen deden.

Ter vergelijking, bij lopen of ontspannen door middel van muziek was het effect bijna drie keer minder sterk.

Tijd voor een bedrijfsyoga workshop, bedrijfsyoga weekend of retraite? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

5. Yoga verbetert productiviteit

Yoga, meditatie en Mindfulness kunnen bijdragen aan de productiviteit van mensen in bedrijven. Stress, multitasking en een gebrek aan focus zijn allemaal factoren die de productiviteit negatief kunnen beïnvloeden.

Regelmatige sessies bedrijfsyoga kunnen helpen dit juist positief te beïnvloeden.

Lees hier hoe Google dit doet.

Dat gezegd hebbende, probeer Yoga, mindfulness en meditatie niet te zien als middelen om werknemers nog meer werk toe te schuiven omdat ze er nu beter mee om kunnen gaan.

Dit is een verkeerde benadering die in de praktijk helaas nogal eens voor komt.

6. Yoga kan de algehele tevredenheid van werknemers verbeteren

En wel om verschillende redenen.

Bijvoorbeeld:

  • Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat Yoga vermoeidheid, angst en boosheid vermindert.
  • Yoga houdingen verbeteren je lichaamshouding. Verschillende studies hebben aangetoond dat je lichaamshouding weer een effect heeft op hoe je je mentaal en emotioneel voelt. Zie deze link voor meer uitleg.
  • Geen zin om Yoga houdingen te doen? In deze TED Talk legt Emma Seppala uit aan dat alleen ademhalingsoefeningen al een heel groot effect hebben op je gevoel van geluk.

Ook deze TED Talk van Max Strom is erg verhelderend:

7. Yoga maakt je slimmer

BedrijfsYoga kan helpen om het brein beter te laten functioneren. Deze studie toont aan dat 20 minuten Hatha Yoga het vermogen om gefocust te blijven en het vermogen om nieuwe informatie op te nemen, te onthouden en te gebruiken significant verbetert.

Geen slechte investering om werknemers 20 minuten Yoga te laten doen toch?

8. Yoga helpt je om beter te slapen

Stress, overwerken, deadlines…. ze zorgen er allemaal voor dat ons ‘fight or flight’ systeem constant getriggerd wordt. We staan dus constant ‘aan’.

Hoe langer we ons in het ‘fight or flight’ systeem bevinden, hoe moeilijker we kunnen terugschakelen naar onze ontspanningsmodus.

Als gevolg daarvan hebben we aan het einde van de dag vaak moeite om in slaap te komen. Pas wanneer we onze ogen sluiten en er niets meer te zien of te horen valt, merken we vaak hoe druk we in ons hoofd we eigenlijk zijn.

Tal van gedachten zijn nog niet goed verwerkt en dwalen nog door je hoofd waardoor je de slaap niet kunt vatten.

Als je ’s ochtends weer uit bed stap, begint alles weer van voren af aan en naarmate de week voert, raak je steeds meer uitgeput.

Geen enkel bedrijf heeft baat bij werknemers of leidinggevenden die een chronisch slaaptekort hebben. Yoga voor bedrijven kan helpen om de slaap voor werknemers te verbeteren.

Deze studie heeft aangetoond dat Yoga een positief effect heeft op de kwaliteit van de nachtrust.

Bedrijfsyoga bij jou op het werk?

Hierboven heb je kunnen lezen waarom Yoga werkt en waarom bedrijfsyoga een goed idee is.

Nog steeds niet overtuigd? Bedrijven als Apple, Facebook en Google bieden al jarenlang mogelijkheden voor Yoga, Mindfulness en Meditatie binnen het bedrijf, omdat ze weten en geloven dat het ten goede komt van het welzijn van de werknemers en daarmee dus ook de organisatie.

Heb je interesse om bedrijfsyoga bij jou op het werk te introduceren? Neem eens contact met ons op voor een workshop, lezing, of online mogelijkheden.

Of kijk eens op deze pagina voor meer informatie.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter