Visualiseren: zo realiseer je je grootste dromen!
Het visualiseren van je toekomst.. Doe jij dat wel eens?
Waar zie je jezelf over bijvoorbeeld 10 jaar, en wat heb je ervoor nodig om daar te komen?
Ik heb deze vraag al een aantal keer gekregen en ik vind het iedere keer weer moeilijk om een antwoord te geven. Want hoe kan ik nou weten waar ik over 10 jaar ben?
Ik kan de toekomst niet voorspellen, dus ik heb geen idee hoe mijn leven er over 10 jaar uitziet.
Eerlijk gezegd zou ik het ook niet exact willen weten, en ik denk dat deze vraag moeilijk te beantwoorden is in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek.
Tegelijkertijd zit er wel een interessant idee achter deze vraag. Om antwoord te kunnen geven, is het namelijk belangrijk om na te denken over wat je zou willen. Visualisatie geeft je bijvoorbeeld:
- Richting in het leven
- Zingeving
- Concrete doelen om na te streven
- Een bewuste levensstijl
- Motivatie
Benieuwd geworden naar meer? In dit blog leg ik het je graag uit!
Visualiseren in het kort
1. Wat is visualiseren?
Visualiseren is het je inbeelden van iets. Wanneer je veel diepgang in je visualisatie kunt vinden ervaar je het alsof je het al in het echt meemaakt. Visualiseren is belangrijk om doelen te stellen en te behalen.
2. Welk voordeel heeft het om te visualiseren?
Het voordeel van visualiseren is dat je een idee hebt van wat je doel is. Hierdoor kun je bewust of onbewust een plan bedenken om dat doel te realiseren.
3. Waar vind ik visualisatie oefeningen?
Visualisatie oefeningen zijn er in vele soorten en maten. Op onze Academy en Practice Platform vind je talloze oefeningen om je visualisatie te trainen.
Wat is visualiseren?
Stel je eens voor dat je op je rug op het gras ligt.
Je voelt de grassprietjes zachtjes prikken onder je handen.
Vervolgens ruik je de geur van vers gemaaid gras, je kijkt naar de blauwe lucht en je luistert naar het gefluit van de vogels.
Je voelt de warmte van de zon op je gezicht en een zacht wind strijkt door je haar.
Als je hier de tijd voor neemt, kan het net lijken alsof je op dit moment daadwerkelijk op het gras ligt. Je ziet het helemaal voor je en je kunt het echt voelen.
Dit is precies wat visualiseren is.
Waarom is visualiseren interessant?
Er wordt wel eens gezegd dat zo’n 90% van de gedachten die we hebben, hetzelfde zijn als de gedachten die we gisteren hadden.
Als deze gedachten allemaal positief zijn, zou dit geen probleem zijn, maar helaas zijn veel van onze gedachten dat niet.
Bovendien zijn we ons van heel veel gedachten helemaal niet eens bewust. Als je continu gedachten herhaalt, dan herhaal je eigenlijk continu het verleden en dan ga je geloven dat dat ook de toekomst is.
Verwarrend?
Joe Dispenza, specialist in de neurowetenschappen, legt het als volgt uit:
Onze omgeving is bepalend voor het aansturen van onze genen. De signalen van onze omgeving bepalen of genen aan of uit gezet worden.
Dit kun je zien als een soort lampen die aan of uit kunnen staan. Genen maken proteïnen en die zijn verantwoordelijk voor de structuur en de functie van je lichaam. Ze zijn dus eigenlijk verantwoordelijk voor de expressie van het leven.
Veel van onze dagen zien er hetzelfde uit. Als je je omgeving elke dag op dezelfde manier interpreteert, komen er dus ook steeds dezelfde signalen binnen.
Je denkt dezelfde gedachten, je vertoont hetzelfde gedrag, dezelfde emoties. Steeds dezelfde genen gaan dan dus aan en andere uit.
Je lichaam gelooft continu dat het in dezelfde omgeving is als in het verleden en zal dus ook op dezelfde manier reageren. Het is een soort ‘self-fulfilling prophecy’.
En nu komt het.
Volgens dr. Joe Dispenza, kan je dit patroon met visualisatie onderbreken.
Als jij je genen signalen kunt geven, voordat je omgeving dat doet, kun je je emoties en je staat van zijn beïnvloeden. Je kan dan als het ware je toekomst gaan creeëren!
Visualisatie van je toekomst
Door middel van visualisatie, kun je je iets voor stellen, gedachten denken en emoties voelen terwijl je toch volledig op dit moment aanwezig bent.
Dit zijn prikkels van binnenuit, maar je hersenen maken op dit moment geen onderscheid tussen prikkels van binnenuit of van buitenaf.
Je hersenen geloven dat je je daadwerkelijk in die staat die je je visualiseert, bevindt. Je creëert zo eigenlijk een soort nieuwe herinnering, ook al is het (nog) niet echt gebeurd.
Het klinkt misschien een beetje vaag, maar denk eens aan het effect van placebo’s. Er zijn talloze onderzoeken naar gedaan.
Het blijkt dat mensen, wanneer ze echt geloven dat ze iets doen dat goed voor hen is, ook daadwerkelijk die gewenste uitkomst laten zien.
Om wat voorbeelden te geven: Jim Carrey, Arnold Schwarzenegger en Oprah Winfrey zeggen allemaal aan dat zij de kracht van visualisatie gebruikt hebben om te komen waar ze nu zijn.
Kijk maar eens naar de video hieronder waar Arnold Schwarzenegger spreekt over de kracht van visualisatie:
Voor veel topsporters is visualisatie een essentieel onderdeel van hun training. Ze zien zichzelf al de wedstrijd voltooien en op het podium staan, nog voordat ze begonnen zijn met de wedstrijd.
Hieronder geef ik je graag twee visualisatie oefeningen die je kunt toepassen om zelf ook de kracht van visualisatie te ontdekken:
1. Visualisatie oefening voor de ochtend
Direct zodra je wakker wordt en nog voordat je opstaat, stel je jezelf de volgende vraag: Hoe kan ik vandaag de beste versie van mezelf zijn?
Zie voor je hoe je dag doorloopt en voel hoe je je wil voelen. Sta dan pas op en begin je dag. Doe dit elke ochtend, zodat het een gewoonte voor je wordt. Je zult merken dat positief denken je hierdoor een stuk makkelijker af gaat!
2. Visualisatie oefening voor de avond
Zoek een rustige plek op en neem een paar minuten de tijd om in gedachten je dag door te lopen.
Wat ging er goed? Wat had je liever anders willen doen? Hoe had je ook anders kunnen reageren? Zie voor je hoe je het de volgende keer gaat doen.
Welke gedachten en emoties horen daarbij? Denk het, voel het, zie het.
Sluit het af met het benoemen van een aantal dingen waar je dankbaar voor bent. Je kunt dit bijvoorbeeld doen vlak voordat je gaat slapen, of juist direct na werk als transitie naar de rest van de avond.
Net als met alles rondom yoga, is ook dit een kwestie van doen! Hoe meer je oefent, hoe meer je je eigen hersenen aan het herprogrammeren bent. Op de Academy en het Practice Platform vind je talloze oefeningen om je visualisatie te trainen.
Hoe heeft visualiseren jou geholpen om je dromen te realiseren? Laat het me weten in een reactie hieronder! 🙂
Dit blog is een bijdrage van Jorine van Jorinekuilman.nl
Dit vind jij ook leuk!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.