Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 mrt 2017

Jouw Yoga balans

/
Geplaatst door
/
Comments0

 

Kennismaking met jezelf

Sommige mensen hebben geen idee van wat yoga te maken zou kunnen hebben met jezelf beter leren kennen.
Iedere keer is yoga toch weer meer dan alleen even een beetje rekken, strekken en ontspannen voor mij. Ik ontdek hierin echt steeds meer over mezelf. Soms niet perse nieuwe dingen, maar wel een nieuwe bevestiging of een confrontatie van wat ik eigenlijk al wist.

In mijn vorige blog schreef ik al over mijn yoga-mood, herken jij die ook? Voor mij is dat zo’n voorbeeld waarin ik mezelf beter leerde kennen door yoga.

Laat me je zo nog een voorbeeld geven.

Ik kan het zelluf

(Her)Ken jij die uitspraak? Als peuter riep ik ‘m vaak. Nu hoor ik mijn neefje van 4 jaar het nog regelmatig zeggen. Net als hij, wil ik nog steeds alles graag zelf doen.
Ik ben zelfstandig, ik ben best goed in veel dingen en help wie mijn hulp kan gebruiken. Met liefde. Ik vind het fijn anderen verder te helpen. Hen te steunen of op weg te helpen.

Maar, ík hulp nodig? Hou toch op!

Ten minste, dat dacht ik lange tijd. Hield geen stand, en ik ben blij dat ik dat heb los durven laten. Want ook ik weet iets soms niet, ook mij lukken dingen soms niet en ook ik vind soms iets moeilijk.

Voor jou waarschijnlijk niet gek om te lezen, eerder logisch. Voor mij wel moeilijk om toe te geven, vooral aan mezelf natuurlijk.

Dit herken jij vast ook?!

Nu ik dit zo typ weet ik eigenlijk zeker dat er genoeg lezers zullen zijn die het gevoel van alles zelf en alleen willen doen en moeite hebben met hulp vragen of ontvangen herkennen.

Aan de ene kant natuurlijk iets heel krachtigs, maar soms ook helemáál niet handig!

Yoga herinnerde mij er een tijdje geleden weer aan hoe lastig ik het vind hulp te vragen of krijgen. Alles is altijd een momentopname. Bewust zijn van dit moment en weten dat alles altijd veranderlijk is helpt mij dit ook echt te voelen. 
Toch vergelijk ik het ene moment gemakkelijk met het andere. Helemaal niet handig, want dit haalt me uit mijn concentratie en daarmee verlies ik mijn aandacht voor dat moment.
Tijdens een balansoefening natuurlijk éxtra onhandig!

Balans

Meestal gaat een balansoefening zoals de tree pose bijvoorbeeld me best goed af. Maar toen ik laatst een andere balansoefening probeerde en het me maar niet lukte mijn balans te houden met alle trucjes en tips die ik al kende, bood mijn yogadocent me aan een blok te gebruiken ter ondersteuning. Een hulpmiddel. Hulp. Niet alleen of zelf doen.

Confronterende houding

Jeetje wat vond ik dat moeilijk. De ‘vergelijk-stand‘ en ‘veroordeel-stand’ in mijn hoofd schoten aan, wat uiteraard mijn balans niet ten goede kwam.
Nou, dus zelfs hier, op de yogamat worstelde ik met hulp krijgen of ontvangen.
Toen ik hier eens over nadacht viel het me op dat ik dat eigenlijk altijd lastig vind. Ik wil altijd de moeilijkste versie van een houding proberen als er opties geboden worden, zonder hulpmiddelen. Zelfs als ik zeker weet dat een andere houding me meer rust gaat bieden bijvoorbeeld, waarbij ik mezelf nog steeds kan uitdagen. Maar dat is dan ‘niet genoeg’.
Best confronterend even, maar wel heel waardevol. Iets wat ik leerde over mezelf dankzij yoga.

Ik deed het uiteindelijk toch. Ik gebruikte het blok. Eerst hielp het totaal niet, te gefrustreerd. Maar weetje.., alle weerstand verdween langzaam in mijn lichaam. Ik liet het toe. En kon even later het blok zelfs even loslaten, omdat ik toen pas echt in balans kwam.
Ja.. Toen was er pas echt balans.

Ik ben benieuwd hoe jij de volgende keer op de mat staat in zo’n zelfde situatie.
Weet dat hulp geen falen is. Weet dat hulp blessures voorkomen kan en jouw yoga practice een stuk meer ontspannen kan maken :-).

Gun jezelf een beetje hulp om weer wat verder te komen. Ontdek steeds meer over jezelf door in de yogawereld te duiken! Een balanshouding is zoveel meer dan alleen op één been staan 😉

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter