5 yin yoga oefeningen om de hartmeridiaan te stimuleren
Dit is een gastblog van Erwin Anemaat-de Bakker van Free as a Yogi
Bij veel yin yoga houdingen maakt het niet zoveel uit waar je je handen plaatst. Mijn yin yoga lerares, Mirjam Wagner, zegt altijd: “Where to put your hands? I don’t know and I don’t care!”
Echter, als de intentie van de yin yogales op de hartmeridiaan gericht is, willen we juist dat onze armen in een bepaalde positie liggen. De reden hiervoor is simpel; het externe deel van deze meridianen lopen via onze armen.
De hartmeridiaan komt vanuit het hart via de longen naar buiten aan de onderkant van de bovenarm, ongeveer bij de oksel. Van daaruit loopt de meridiaan via de binnenkant van de arm naar beneden om te eindigen aan de binnenkant van de pink.
Als deze meridiaan in disbalans is kun je fysiek merken dat je bijvoorbeeld adem tekort komt, moeilijker uit je woorden komt of slecht slaapt. Emotioneel gezien kan het zijn dat je je bedrukt voelt, weinig lacht, geen behoefte hebt aan lachen, jaloers bent, je depressief voelt en je angsten groter worden.
Ik had al besloten dat ik dit blog ging wijden aan de hartmeridiaan toen ik totaal onverwacht werd geconfronteerd met een hartmeridiaan die niet in balans was. Ik tikte de eerste regels in en werd overmand door een enorme faalangst. Het werd zo erg dat ik de rest van de dag helemaal niet wist wat ik met mezelf aan moest. Ik leek wel depressief. Daarnaast had ik niet het idee dat ik ooit eerder faalangst had gekend.
Die nacht sliep ik nauwelijks en de volgende ochtend stond ik brak op en begon aan mijn dagelijkse ‘practice’. Tijdens de meditatie keerde ik mezelf naar mijn hart en voelde oude pijn opkomen.
Een kwartier lang was ik heel dicht bij het kleine jongetje dat ik ooit was. Wat ik aantrof was een bang jong kereltje die wel degelijk angst had om te falen. Ik merkte dat ik boos was op dat kereltje en vond dat hij zich niet zo moest aanstellen. Langzaam probeerde ik de compassie te vinden voor dit jochie en dat lukte. De tranen rolden over mijn wangen.
Toen ik terugkeerde naar het blog dat ik ging schrijven en daarvoor het één en ander ging nalezen, begon ik te begrijpen wat er met mij aan de hand was. Ik had een disbalans van weggestopte pijn, die zich openbaarde toen ik werd geconfronteerd met iets dat buiten mijn comfort zone ligt. Ik ging namelijk mijn eerste blog schrijven voor een groot publiek.
Om de hartmeridiaan te stimuleren heb ik vijf yin yoga houdingen voor jullie uitgezocht. Een gebalanceerde hartmeridiaan geeft je rust, zachtheid, optimisme en liefde; dingen die je iedereen en vooral jezelf mag gunnen.
Het begin van je practice voor de Hartmeridiaan
Begin in een comfortabele zittende houding en sluit je ogen. Maak fysiek contact met je zitbotten en de mat. Zorg dat je rechtop komt te zitten en richt je dan op je adem. Na een paar diepe ademhalingen breng je je aandacht naar je hartgebied. Probeer te observeren wat je daar voelt; voelt het gesloten en onrustig of is het open en rustig. Blijf observeren zonder te oordelen, je hoeft alleen maar te voelen.
1. Yin yoga oefening met halve binding
Kom op je knieën zitten en laat je armen naast je lichaam hangen. Pak dan je linkerarm vast met je rechterhand achter je rug.
Probeer de greep niet te stevig te houden maar genoeg dat je stretch voelt. Onthoudt, we doen yin yoga dus we willen het bindweefsel in plaats van de spieren laten werken.
Houdt deze houding 3 tot 5 minuten vast. Laat na de ingestelde tijd langzaam los en laat je handen weer naast je hangen voor de rebound.
Voel even goed na wat deze, op het oog, eenvoudige houding gedaan heeft met de energie in je lichaam. Neem lekker de tijd voor de rebound en als je zover bent dan doe je de andere kant.
2. Yin yoga oefening Anahatasana
Kom op je knieën zitten en til je billen op tot ongeveer een hoek van 90 graden. Wandel je handen zover als mogelijk vooruit en laat je borst zakken. Deze houding is een achteroverbuiging, maar afhankelijk van jouw lichaamsbouw zal deze in meer of mindere mate zichtbaar zijn.
Als je naar de foto kijkt dan zie je dat de achteroverbuiging bij mij niet heel groot is. Houdt deze houding 3 minuten aan als je net met yin yoga begint en een paar minuten langer als wat meer ervaren bent.
3. Yin yoga achteroverbuiging in de Sfinx
Beweeg vanuit de vorige houding zo langzaam mogelijk naar je buik. Leg je onderarmen voor je op de mat en breng je schouders naar achteren. Laat je spierspanning los. Vooral de bilspieren worden in deze houding nog wel eens vastgehouden.
Opnieuw, het is yin yoga dus loslaten die spierspanning. 3 minuten is voor de meeste mensen lang genoeg om vast te houden. Persoonlijk lig ik graag wat langer in deze achteroverbuiging.
4. Yin yoga oefening met de stripheldennaam Spiderman
Vanuit de Sfinx kun je je bovenlichaam laten rusten in de mat. Maak een kussentje van je handen of pak een kussen waar je je hoofd op laat rusten. Breng je rechterbeen opzij in een hoek van 90 graden.
Dit is een heerlijke ontspannen yin houding omdat het zelfs voor de meest ambitieuze yogi vrijwel onmogelijk is om spieren aan te spannen.
Hierdoor kun je deze houding misschien wat langer aanhouden; 5 tot 7 minuten is een mooie tijd. Kom hierna langzaam uit de houding en maak je klaar voor de andere kant.
5. Intense yin yoga oefening in de schouderrol
Deze intense schouderstretch schrikt sommige mensen wel eens af als ik deze in de les doe. Als je vastzittende schouders hebt dan is dit ook een behoorlijk uitdagende houding. Toch merk ik dat veel mensen achteraf blij zijn dat ze de houding hebben gedaan. Het is intens, maar het gevoel erna is heerlijk.
Blijf op je buik liggen en breng je beiden armen opzij. Neem even de tijd voordat je jezelf in de houding rolt. Breng de arm waar je niet op gaat rollen wat dichterbij je lichaam en zet deze hand in de mat. Rol voorzichtig en heel rustig op je linkerzij.
Blijf heel bewust voelen en ademen en zie hoe ver je komt. Ga niet over je grens heen; we willen pijn voorkomen. Voor de meeste mensen is twee minuten in de houding prima.
Rol daarna heel rustig terug en neem even de tijd op je buik om na te voelen. Daarna doe je de andere kant.
Vergeet vooral de Savasana niet. Zelfs als je een ontspannen Yin serie hebt gedaan blijft de eindontspanning belangrijk.
Yin yoga maakt gebruik van de meridianen uit de Chinese geneeskunde. Deze geneeskunde is er op gericht om disbalans te voorkomen zodat je niet genezen hoeft te worden. Kortom, je hoeft niet een intense ervaring te hebben om deze serie te doen, maar juist om te voorkomen dat je een intense ervaring hoeft te hebben.
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Hoi Erwin,
Een goed en mooi duidelijk verhaal! Heerlijk om te lezen en te ervaren!
Hoi Lisette,
Dank voor je reactie. Het doet me goed om te lezen dat je wat aan de informatie hebt gehad en het ook hebt mogen ervaren.
Groet uit Indonesië,
Erwin
Interessant, had nog niet veel over yin yoga gelezen. En leuk geschreven!
Dank je wel Carola!
Yin yoga is super interessant en het lijkt, voor mij althans, steeds interessanter te worden.
Houd de site in de gaten want er gaat meer volgen.
Hoi Erwin,
Wat een fijne sequence! Ik heb een vraag over de laatste houding, de schouderrol. Ik merk dat ik het lastig vind mijn benen en voeten hierin te ontspannen als de benen/voeten op elkaar liggen. Als ik ze echter voor/achter elkaar plaats, verlies ik de strekking in mijn schouders. Heb jij toevallig hier tips over?
Bedankt alvast!
Groeten Karin
Hi Karin!
Het is inderdaad even zoeken, want voor iedereen is dit anders.
Je zou kunnen proberen om een kussen (of een zacht blok) tussen je benen of onder je onderste been te plaatsen?
Hopelijk helpt dit om iets meer ontspanning te vinden!
Succes!
Groetjes,
Mel
Dank voor het delen, ook je persoonlijke verhaal. Verder mooie inspiratie voor mijn yogalessen. Namaste