Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 aug 2017

Bananasana, een stretch voor de zijkant van het lichaam!

/
Geplaatst door
/
Comments0

De zijkant van het lichaam een stretch geven, is ontzettend belangrijk. Niet alleen het openen van het borstgebied, zodat je aan de voorkant van het lichaam ruimte kunt ervaren is van belang.

Juist een combinatie van vooroverbuigingen, achteroverbuigingen, twists, extensies, omgekeerde houdingen en laterale houdingen die de zijkant van het lichaam stretchen, is ontzettend belangrijk.

Uiteindelijk wil je met Yoga immers graag in het hele lichaam ruimte creëren voor de adem en de doorstroming van energie.

Een mooie manier om de zijkant van het lichaam een goede stretch te geven is de Yin Yoga houding Bananasana.

Op fysiek niveau spreek je met Bananasana de zogenaamde IT-band erg aan. Deze bevindt zich aan de zijkant van je bovenbeen. Op energetisch niveau stimuleert Bananasana de galblaas meridiaan.

In dit blog leg ik je graag uit hoe je Bananasana uitvoert!

bananasana

Hoe stretch je de zijkant van het lichaam bij Bananasana?

Om Bananasana uit te voeren, mag je op je rug komen liggen. Je benen raken de grond, je hielen en je handen liggen naast je.

Op de inademing breng je de handen boven je hoofd op de grond. De handpalmen wijzen naar elkaar toe.

Vervolgens breng je aan een kant van het lichaam de armen en benen naar elkaar toe. Dit doe je tot op het punt dat je een stretch voelt aan de andere zijkant van het lichaam.

Probeer lengte te ademen aan de zijkant van het lichaam. Zonder dat je je teveel focust op aan de andere kant, breng je de armen en benen steeds dichter naar elkaar toe.

Vervolgens adem je naar de restrictie die je voelt voor een aantal minuten. Daarna kom je weer terug richting het midden en wissel je van kant.

De adem als leidraad om de zijkant van het lichaam te stretchen.

Het is in een houding als Bananasana ook weer ontzettend belangrijk om de adem te gebruiken als leidraad door je practice.

Om de effecten van de houding zo volledig mogelijk te ervaren, kijk je of je de adem zo gefocust mogelijk kunt volgen door het lichaam.

Vervolgens ga je de adem gebruiken om te ademen naar de weerstand die je voelt in het lichaam. Als je merkt dat je ruimte aan de zijkant van het lichaam gecreëerd hebt, dan kun je nog iets dieper in Bananasana komen.

Als je merkt dat de weerstand erg hevig is, kun je kijken of je de adem kunt blijven controleren en of het concentreren op de ademhaling je helpt. En als je opmerkt dat je hier erg veel moeite mee hebt, of gerichte pijnen ervaart, dan kun je misschien iets minder diep in de houding komen.

Alternatieve opties bij Bananasana voor stretch aan de zijkant van het lichaam

Er zijn verschillende opties om Bananasana uit te voeren. Zo kun je de handen over het hoofd gestrekt neerleggen, maar kun je ook met beide handen de elleboog van de andere arm vastpakken.

Kijk wat je nodig hebt om de stretch aan de zijkant van het lichaam zo optimaal mogelijk te ervaren, zonder dat je gaat forceren.

Ook kun je de voet die aan de buitenkant ligt tijdens Bananasana (aan de kant van de zijkant van het lichaam die de stretch ervaart), over de andere voet heen leggen.

Dit zorgt vaak voor een intensere stretch aan de zijkant van het lichaam. Het is natuurlijk volledig afhankelijk van je eigen achtergrond, mogelijkheden in je lichaam en restricties, of dit voor jou werkt of niet.

Kijk dus vooral welke versie vandaag bij je past om ruimte aan de zijkant van het lichaam te ervaren!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter