Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 aug 2014

Yoga Diamant houding voor een goede basis!

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Yoga Diamant houding, ook wel Diamantzit en in het Sanskriet Vajrasana genoemd. Een zittende houding, die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden.

Heb je bijvoorbeeld moeite met het lang blijven zitten in een houding en ben je je aan het oriënteren op diverse zittende houdingen?

Denk dan niet gelijk aan de kleermakerszit en de lotushouding, maar lees ook eens verder wat de Yoga Diamant houding je zou kunnen brengen!

Waarvoor gebruik ik de Yoga Diamant houding?

Je kunt de Yoga Diamant houding voor verschillende oefeningen gebruiken. Zo is het een goede, stabiele basis voor een meditatie. Je kunt in deze houding namelijk lang en comfortabel zitten.

Doordat je deze houding lang en ongestoord kunt volhouden, is het ook een prima basis voor het uitvoeren van diverse ademhalingsoefeningen (Pranayama).

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Bhastrika ademhaling of de Ujjayi ademhaling.

Hoe voer ik de Yoga Diamant houding uit?

De Yoga Diamant houding is voor zowel beginners als gevorderden goed te doen en erg waardevol. De Diamantzit voer je als volgt uit:

– Zit rechtop op de grond, of op bijvoorbeeld een Yoga mat en buig beide knieën. Je kruin strek je weg naar het plafond.

– Kom in kniezit. Je benen en tenen sluiten tegen elkaar aan. Je hielen wijzen naar boven, maar vallen wel iets naar buiten.

– Je gaat met je billen op je hielen zitten. Je billen raken je hielen.

– De handen plaats je met de handpalmen over de gebogen knieën.

Het kan zijn dat als je lang in de Diamantzit hebt gezeten, dat je knieën een beetje verstijfd zijn of je onderbenen kunnen gaan tintelen. Aan te raden is om na de Yoga Diamant de benen lang naar voren weg te leggen en de knieën te masseren als je uit de houding komt.

yoga diamant houding

Variatie op de Yoga Diamant houding

Het kan zijn dat je bij de Yoga Diamant houding snel last hebt van tintelende onderbenen, of misschien heb je last van een knieblessure.

De Yoga Diamant houding is niet moeilijk, maar kan in sommige gevallen erg ongemakkelijk voelen. Bij klachten of pijn is het altijd van belang te luisteren naar je lichaam.

Pas in dat geval een variatie toe. Bijvoorbeeld door een handdoek tussen de benen te plaatsen en daar op te gaan zitten.

Voel je geen erge spanning en tintelingen? Dan kun je terwijl je op je hielen zit je rug langzaam naar de vloer bewegen en zo een tijdje rustig blijven liggen. Kom als het genoeg is rustig weer naar boven.

Ook kun je je kruin op de grond zetten in plaats van je hele rug op de grond te leggen. Zorg er wel voor dat er niet teveel druk op het hoofd komt te staan.

Of wissel de Yoga Diamant houding af met langzit (de benen lang naar voren wegleggen) en kleermakerszit.

Zo voorkom je niet alleen ongemakken en (het verergeren van) blessures, maar kun je je ook beter focussen op diverse meditaties en ademhalingsoefeningen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter