Maakt Yoga gelukkiger? + 9 Yoga oefeningen die je geluk boosten!
Maakt Yoga gelukkiger?
Over die vraag zou je een boek kunnen schrijven. Meerdere zelfs.
Mijn antwoord?
Ja, Yoga maakt je gelukkiger. Waarom denk ik dat?
Ten eerste heb ik het zelf ondervonden. Als het gaat over Yoga en de effecten daarvan spreek ik altijd het liefste vanuit mijn eigen ervaring.
Ik heb me zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel nog nooit beter gevoeld. En ik wijt dit voor een groot gedeelte aan Yoga.
Ten tweede heb ik als docent veel andere mensen gelukkiger zien worden door de beoefening van Yoga.
Als we even niet opletten, raken we vaak in een sleur terecht. We doen ons ding, maar we vergeten goed voor onszelf te zorgen, te genieten en dingen te doen die ons daadwerkelijk gelukkig maken.
De automatische piloot stand staat aan, we nemen het leven veel te serieus en we zijn veel vaker en langer gestresst.
In eerste instantie helpt Yoga om meer bewustwording te creëren. Even de oogkleppen af.
Op fysiek gebied leert het je weer naar je lichaam te luisteren.
Ook wordt je meer bewust van mentale spanningen en emoties waardoor je niet helemaal happy voelt. En als je je niet gelukkig voelt, voel je je vaak ook eenzaam en afgezonderd. Alsof het jij tegen de rest van de wereld is.
Ik heb goed nieuws voor je.
Het woord Yoga betekent namelijk letterlijk ‘verbinding’. Dit kan je op heel veel manieren interpreteren. Maar het is opvallend dat wanneer we niet lekker in ons vel zitten, we ons ook vaak niet ‘verbonden’ voelen met de rest van de wereld.
Yoga is daarom ook een spirituele practice. Het brengt je in verbinding met alles en iedereen om je heen.
Wanneer je verbonden bent, is het makkelijker om met de ‘flow’ van het leven mee te gaan. Je voelt je beter in je vel, kansen dienen zich aan, je ontmoet toffe mensen en dingen die je probeert lukken veel vaker.
Het is het gebrek aan spiritualiteit dat er voor zorgt dat je het gevoel hebt dat je tegen de rest van de wereld moet vechten.
Ik heb dit proces van verandering op fysiek, mentaal, emotioneel en spirituele gebied bij veel mensen van dichtbij meegemaakt. Het is een van de mooiste dingen om waar te nemen.
Tot slot is er ook steeds meer wetenschap die bewijst dat Yoga je gelukkiger kan maken.
Laten we in deze blog eens wat dieper inzoomen op de relatie tussen Yoga en geluk. Je komt te weten:
- Wat de wetenschap zegt over yoga en geluk
- Hoe je gelukkig wordt
- Welke oefeningen je geluk een boost geven
Ready to feel amazing and happy?!
Vraag en antwoord
1.Maakt yoga gelukkiger?
Geluk vind je in jezelf. Yoga doe je voor jezelf om meer in verbinding te komen met jezelf en de wereld om je heen.
Dus kortgezegd: ja yoga kan je zeker gelukkiger maken. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je doet en of je dit met de juiste intentie doet.
2.Wat is gelukkig zijn?
Gelukkig zijn is geen eindbestemming en het betekent ook niet dat je altijd blij moet zijn. Het betekent dat je een vervuld leven leidt, dat je jouw pad volgt en dat je over het algemeen tevreden bent.
Waar draait yoga nu eigenlijk echt om? In deze video gaan we hier dieper op in.
Yoga en geluk – Wat zegt de wetenschap?
Mijn mening is dat gelukkig zijn vooral draait om het hebben van een doel, missie of roeping in je leven, in het Engels noemen ze dit een purpose. Hierover later in deze blog meer.
Daarnaast zijn er veel factoren die je gevoel van geluk kunnen beïnvloeden. Hoewel echt geluk van binnenuit komt, is het simpelweg lastiger om dit te ervaren als je fysiek, mentaal en emotioneel niet in orde bent.
Yoga is bij uitstek een manier om aan deze fysieke, mentale en emotionele gezondheid te werken. Daarmee kun je de omgeving scheppen waarin je kunt uitgroeien tot een krachtig en gelukkig mens met een purpose in het het leven.
Hieronder een lijst met wetenschappelijke onderzoeken over Yoga en de relatie tot fysieke, mentale en emotionele gezondheid:
- Yoga helpt je om je beter te voelen
- Fysieke, mentale en emotionele gezondheidsvoordelen door de beoefening van Yoga
- Effect van Yoga op stress en ontstekingen
- Effect van Yoga op focus en zelfvertrouwen
- Impact van Yoga op de algehele levenskwaliteit
- Yoga en de invloed op depressie
Wat is gelukkig zijn?
Gelukkig zijn betekent niet dat je altijd alleen maar blij moet zijn en een glimlach op je gezicht moet hebben. Het betekent ook niet rijk zijn of veel spullen hebben. En ook niet dat je altijd maar in balans moet zijn.
Gelukkig zijn is ook geen eindbestemming. Het is een proces dat aan veranderingen onderhevig is. Net als Yoga is gelukkig zijn daarom een dagelijkse practice.
Wanneer je de wetenschap over geluk induikt, wordt gelukkig zijn vaak gedefineerd als een algeheel gevoel van tevredenheid waarbij positive emoties de overhand hebben ten opzichte van negatieve emoties.
Dit is waar, maar het probleem is dat we deze emoties en gevoelens vaak niet op commando naar boven kunnen brengen.
Om gelukkig te zijn moeten we ons dus richten op de dingen die deze gevoelens naar voren laten komen en juist de dingen die meer negatieve gevoelens en emoties met zich mee brengen over het algemeen proberen te vermijden.
Heel simpel gezegd komt het dus neer op: ‘do more of what makes you happy’ oftewel doe meer van datgene wat je blij maakt.
Uiteraard is dit veel makkelijker gezegd dan gedaan.
Hoe word je gelukkig?
Bovenstaande uitspraak ‘Do more of what makes you happy’ is een beetje kort door de bocht. Vaak weten we namelijk niet eens wat ons diep van binnen echt gelukkig maakt.
Natuurlijk ervaren we soms momenten van geluk en blijdschap, bijvoorbeeld wanneer we een mooi nieuw shirtje hebben gekocht. Maar dit is geen vorm van structureel en duurzaam geluk.
Als je het shirtje een paar keer aan hebt gehad, geeft het je niet meer hetzelfde geluksgevoel als toen je het net had. Om het gevoel te behouden, zul je dan dus constant mooie shirtjes moeten kopen om het gevoel van geluk te ervaren.
Dit is een vorm van geluk dit van buitenaf komt. Geluk dat van buitenaf komt is niet structureel. Het is vaak kort en ebt na verloop van tijd weer langzaam weg. Echt geluk komt van binnenuit.
Maar hoe weet je wat je diep van binnenuit gelukkig maakt?
Hiervoor moet je letterlijk wat ‘soul searching’ doen. Je kunt dit ook zelfontplooiing of spirituele ontwikkeling noemen.
Het vinden van je purpose…
In essentie draait dit om het vinden van je roeping (purpose). Wat is datgene wat je diep van binnen hebt, wat er naar verlangt om met de rest van de wereld gedeeld te worden?
Eerlijk is eerlijk, dit is voor veel mensen ontzettend lastig te vinden. De waarheid is dat we vaak te druk bezig zijn met onze alledaagse dingen en problemen dat we niet echt bezig zijn met onze ‘purpose’.
Als je elke dag te eten hebt, een dak boven je hoofd en je kunt af en toe iets leuks doen, dan is dat natuurlijk helemaal prima. Maar het zorgt ervoor dat je gevoel van geluk wel kan fluctueren. Bijvoorbeeld als het even niet gaat zoals je wilt.
Wanneer je Yoga niet alleen ziet als een fysieke practice, maar ook als een spirituele practice, dan wordt het langzaam steeds duidelijker wat je roeping is.
Je weet beter wie je zelf bent, en welke rol je speelt in het grotere geheel. Als gevolg daarvan zijn je denken en handelen ook meer in een lijn met je purpose.
En dat is waar er een structureel en duurzaam gevoel van geluk ontstaat. Je weet wie je bent, je kent je eigen normen, waarden en principes, je weet welke bijdrage je wilt leveren aan de wereld, en je neemt stappen om dit te realiseren.
En natuurlijk kan het leven je soms testen en kan het tegenzitten. Maar als je echt hebt gevonden wat jou gelukkig maakt, dan is geen obstakel te groot.
Denk nu niet meteen dat dit veel te hoog gegrepen voor je is en dat je dit nooit zult vinden. Onderschat de yogaoefeningen die je misschien al regelmatig doet niet. Er zit vaak veel meer achter dan je denkt.
Als je naar de grote lijnen kijkt, is elke Yoga oefening er op gericht om dit te bereiken. Yoga is daarom een blauwdruk voor een gelukkig en betekenisvol leven.
Ik zal hieronder een aantal oefeningen bespreken en aangeven wat hun relatie is tot het gevoel van geluk.
9 Yoga oefeningen die je geluk boosten
1. Lage buikademhaling
Om te beginnen breng je een lage buikademhaling tot stand. Je kunt je niet gelukkig voelen als je gestresst bent en snel en oppervlakkig adem haalt.
Begin daarom altijd met het kalmeren en naar beneden sturen van de ademhaling, zodat je een rustig en stabiel ademritme krijgt.
Dit helpt je daarnaast om houdingen beter uit te voeren, je aandacht naar het hier en nu te brengen en je zenuwstelsel te kalmeren.
Lees hier meer over de buikademhaling.
2. Balasana
Vervolgens start je met balasana, ook wel de kindhouding genoemd. Dit is een vooroverbuiging en helpt je om de ademhaling nog lager te voelen. We doen deze houding daarnaast vooral vanwege de energetische effecten.
Houdingen waarbij je voorover buigt worden namelijk vooral geassocieerd met ‘Apana Vayu‘. Vayu’s zijn verschillende energiestromen door het lichaam. Apana Vayu helpt je onder andere om dingen los te laten.
Dit is dus fijn om te doen aan het begin van je practice. Je laat dingen los, zodat er ruimte ontstaan voor iets nieuws en iets moois.
3. Plankhouding (+ zijwaartse plank)
De plankhouding is een energieke houding waarbij je heel je lichaam nodig hebt. Je traint er dus heel je lichaam mee, wat een signaal geeft om uit je hoofd te komen.
Energiestromen komen op gang, heel het lichaam doet mee en je voelt je langzaam sterker worden. Wanneer je je goed voelt kun je ook nog de zijwaartse plank eraan toevoegen.
Lees hier meer over de plankhouding en de zijwaartse plankhouding.
4. Krijger II houding
Door de plankhouding zijn we redelijk opgewarmd. Energie stroomt. De volgende houding is de Krijger II houding.
Je lichaamshouding heeft vaak een grote invloed op hoe je je voelt. Dit hebben we bijvoorbeeld al duidelijk gemerkt tijdens de kindhouding. Door een krachtige ‘powerpose’ aan te nemen, ga je je ook krachtiger en energieker voelen.
De Krijger II houding is zo’n krachtige asana. De houding heet dus ook niet voor niets de krijger houding. Je belichaamt letterlijk de aspecten van een krijger, maar dan wel een vreedzame krijger.
Heel je lichaam doet mee tijdens deze houding. Je staat stevig en stabiel en je core is actief. Borst ietsje vooruit. En je blik is gefocust. Er is niets dat jou uit balans kan brengen. Je bent vastberaden en groter dan de obstakels die je tegenkomt.
Dit is wat je probeert uit te stralen en te voelen met de Krijger houding.
Leer hier meer over de Krijger houding.
5. Opwaartse booghouding / Kameelhouding
Achteroverbuigingen hebben het tegenovergestelde effect van vooroverbuigingen. In plaats van dat je je klein maakt, maak je jezelf juist groot. Je opent je borst en je hart en energie kan vol naar binnen stromen.
Het hart is ook het gebied van liefde en relaties, dus ook daarvoor open je jezelf. Weet je nog dat we het eerder in het artikel over verbondenheid hadden? Je kunt je moeilijk verbonden voelen als je een muur om jezelf heen bouwt.
Met diepe achteroverbuigingen leer je om jezelf te openen voor de rest van de wereld. Dit zijn dus ontzettend belangrijke houdingen tijdens je practice.
Goede, diepe achteroverbuigingen zijn de opwaartse booghouding of de kameelhouding. Het zijn houdingen waardoor je je veel energieker gaat voelen.
Lees hier meer over de opwaartse booghouding en de kameelhouding.
6. Bakasana
In deze uitdagende houding brengen we het allemaal samen. Durf je op jezelf te vertrouwen?
Bakasana is een armbalanshouding. Het is de ultieme test om te zien of je goed hebt opgewarmd en voorbereid en of de practice ook zijn werk heeft gedaan op mentaal en emotioneel gebied.
Tijdens de houding spelen we met angsten, blokkades, vertrouwen, focus, kracht, balans en het volledig integreren van het lichaam.
Om duurzaam geluk te ervaren, wil je het leven zo vol mogelijk ervaren. Je wilt aanwezig zijn. En je wilt jezelf soms op de proef stellen. Bakasana heeft dit allemaal in zich.
De houding is de belichaming van kracht, balans, focus en coördinatie.
Leer hier hoe je de houding goed kunt uitvoeren.
7. Ardha Matsyendrasana
Door de voorgaande houdingen ontplof je nu bijna van de energie. Maar, Yoga is all about balance. Tijd om de energie weer onder controle te krijgen en te sturen naar waar jij het hebben wilt.
Gedraaide oefeningen hebben over het algemeen een kalmerend effect en helpen je om naar binnen te keren. Na de energieke houdingen van hierboven is het prettig om een gedraaide houding uit te voeren.
Een geschikte houding hiervoor is Ardha Matsyendrasana. Je kunt de houding zowel in een open, als een gesloten variant uitvoeren.
Als je de sequence van hierboven volgt en je merkt dat je nog veel energie hebt, dan raad ik je aan om de open variant te doen. Hierin voel je je wat vrijer en heb je wat meer ruimte.
Dit betekent dat je je de andere kant op draait dan in de blog hieronder beschreven staat.
Lees hier meer over Ardha Matsyendrasana.
8. Savasana
Nu je energie weer gekalmeerd is en je tijdens je practice fysiek, mentaal en emotioneel aan jezelf hebt gewerkt, is het tijd om de voordelen van je practice te ervaren.
Je bent in de juiste ‘space’ en klaar voor savasana. Savasana is de belangrijkste houding van de hele practice. Het is de lijkhouding, en je hoeft er niets voor te doen. Alleen maar te liggen en te ervaren.
Het is je welverdiende ontspanning na je Yoga practice.
9. So Hum Mantra meditatie
Ik raad je aan om je practice nog af te sluiten met een meditatie. Omdat we het hier hebben over verbinding en gelukkig zijn, kun je een meditatie doen die hier goed bij past.
Dit is een meditatie met het mantra ‘So Hum’.
Het mantra So Hum betekent ‘Ik ben dat’ of ‘Ik ben die ik ben’.
So Hum is het ritme van de ademhaling. Het ritme van het universum. Alles om je heen beweegt op het zelfde ritme. Alles is verbonden.
Door de So Hum mantra meditatie breng je jezelf in een lijn met dit ritme. Je bent niet gescheiden van alles om je heen, maar je bent er onderdeel van. Jij beweegt mee op dit ritme.
Hoe meer je tegen dit ritme in probeert te gaan, hoe meer je zal lijden. De enige momenten waarop we ongelukkig zijn, zijn de momenten waarop we ons afgezonderd voelen van alles wat verbonden is.
Het is een van de meditaties waar we mee aan de slag gaan tijdens onze online Yoga beginnerscursus.
Lees hier meer over het mantra So Hum.
Attitude is everything…
Bovenstaande houdingen kun je makkelijk doen zonder de echte effecten ervan te ervaren.
Wees aanwezig tijdens je practice. Probeer te voelen en te ervaren. Doe ze niet alleen omdat ik of iemand anders zegt dat ze goed voor je zijn terwijl je eigenlijk liever op de bank zit.
Maar doe het omdat je het wilt doen. Doe het omdat je wilt investeren in gezondheid en geluk. Wees erbij tijdens je practice. Zet de automatische piloot even uit. Het gaat er niet om wat je doet, maar hoe je het doet.
“Attitude is everything…”
Investeren in geluk
Nogmaals wil ik benadrukken dat gelukkig zijn geen einddoel is. Het is een continu proces. Yoga helpt je hierbij, maar daarvoor zal je regelmatig moeten oefenen. Dat betekent dat je er tijd en energie in moet steken.
Je zal dus bereid moeten zijn om je tijd en energie te investeren in geluk. Ik beloof je dat het de investering waard is! Is er iets belangrijker dan dat?
Mocht je de verdieping van je Yoga practice op willen zoeken, dan zien we je graag een keer terug in een van onze workshops, Yoga weekenden of Yoga retreats!
Een van de retreats die we regelmatig doen is een yoga weekend in Twente. Meer info over dit weekend en de eerstvolgende geplande datum vind je hier.
Voel jij je gelukkiger sinds je aan yoga doet? Laat het weten in een reactie hieronder!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.