Gelukkig zijn – 10 wetenschappelijk bewezen tips
Gelukkig zijn, dat is het ultieme doel in het leven toch?
We kijken vaak naar geluk als een resultaat, een eindproduct. Als je de juiste dingen doet en positief denkt dan zal je gelukkig zijn.
Als je dus niet gelukkig bent, dan moet je wat harder je best doen, toch?
Maar geluk is juist ook een drijfveer, een middel. Als je gelukkig bent, krijg je meer voor elkaar.
Wat is dat nou eigenlijk echt, gelukkig zijn? En hoe zorg je ervoor dat je gelukkig bent?
In deze blog ga ik er dieper op in. Je leest:
- Wat gelukkig zijn betekent
- Waarom het nastreven van geluk je niet gelukkig maakt
- Wat de geluksformule is
- 10 wetenschappelijke tips om gelukkiger te zijn
- Wat nog belangrijker is dan gelukkig zijn
En nog veel meer! Lees je mee?
Vraag en antwoord
1.Hoe kun je jezelf gelukkig maken?
Geluk zit voornamelijk van binnen. Focus je dus niet op externe factoren, maar zoek je geluk binnen in jezelf. Wie ben jij en wat wil jij? Zorg ervoor dat je je leven leeft op jouw manier.
Daarbij zit het niet in de toekomst of in het verleden, maar in het nu. Dus bedenk je waar je nu, op dit moment, blij en dankbaar voor kunt zijn.
2.Is geluk maakbaar?
Geluk is niet maakbaar, maar het is wel stuurbaar. Hoe gelukkig jij bent hangt samen met je dagelijkse activiteiten, je genetische expressie en je leefomstandigheden.
Ik ben gelukkig als…
Een paar jaar geleden las ik het boek ’10 percent happier’ van Dan Harris. Hij beschrijft hoe hij zich 10 % gelukkiger is gaan voelen door meditatie toe te voegen aan zijn leven.
Ik deel die ervaring en ik weet dat geluk van binnen zit en toch betrap ik mezelf regelmatig op een ‘als-dan’ redenatie.
Daarmee bedoel ik dat ik denk dat ik geluk ben ALS…
Waarschijnlijk herken je dat wel. Dat je denkt dat je echt gelukkig bent als je een nieuwe baan hebt, een kindje krijgt, een groter huis hebt, op een lange vakantie kan gaan of als je een paar kilo kwijtraakt.
Hiermee denk je in termen van ‘als – dan’ en daardoor plaats je geluk buiten jezelf.
En you know what, het klopt! De kans is groot dat je je echt even wat gelukkiger voelt.
Maar dat geluk is niet blijvend. Op een gegeven moment wen je aan dat grotere huis en is je geluksniveau weer terug bij af.
Waarom het verlangen naar geluk niet gelukkig maakt
Wanneer je continu opzoek bent naar geluk, zul je het niet vinden.
Je kent vast wel de uitspraak ‘het gaat niet om het resultaat, maar om de weg er naar toe’. Zo is het ook met geluk.
Als je continu verlangt naar geluk, dan staat dat in de weg van het kunnen ervaren van geluk. Een paradox dus.
Als je het gevoel hebt dat je gelukkig moet zijn (want je hebt het immers toch best goed allemaal?), dan heeft dat een verhoogd nadelig effect op je psychisch welzijn.
Onderzoek toont ook aan dat het gevoel dat je gelukkig moet zijn, een risicofactor is voor een verminderd psychisch welzijn.
Gelukkig zijn, wat is dat nou eigenlijk?
Gelukkig zijn is eigenlijk veel meer een gevoel dan een doel. Het wordt wel omschreven als een gevoel van diepe innerlijke tevredenheid.
Daarmee wordt al direct duidelijk: het komt van binnenuit.
Daarmee is ook meteen duidelijk dat geluk iets anders is dan plezier. Een lekker ijsje of een festival geeft je misschien plezier, maar dat is iets anders dan geluk.
Wanneer je niet gelukkig bent speelt vaak een van de volgende factoren een rol:
- Je bent bang om te falen en mislukken
- Je maakt je druk over wat anderen ergens van vinden
- Je vindt dat je niet goed genoeg bent
- Je maakt je zorgen over de toekomst
Je ziet het, deze dingen komen van binnenuit. Dat wil niet zeggen dat je omstandigheden hierbij niet belangrijk zijn, maar de kern zit van binnen.
De geluksformule
Volgens onderzoeker Martin Seligman (grondlegger van de postieve psychologie), bestaat geluk uit de volgende onderdelen:
- 50 procent genetisch
- 40 procent dagelijkse activiteiten (dit is maakbaar of liever gezegd stuurbaar)
- 10 procent leefomstandigheden
Je geluksniveau wordt daarmee als volgt bepaald:
Geluksniveau = genetische geluksbasislijn + dagelijkse activiteiten + leefomstandigheden.
Dus je hebt veel meer impact op je geluksniveau door je te focussen op je dagelijkse activiteiten en je ‘genetische geluksbasislijn’, dan door je te focussen op je leefomstandigheden.
Hoe zorg je ervoor dat je gelukkig bent?
Vroeger werd gedacht dat je nou eenmaal ‘pech’ of ‘geluk’ had met je genen. De epigenetica laat zien dat we veel meer invloed hierop hebben dan we eerst dachten.
Je kunt je hersenen als het ware herprogrammeren en daarmee kun je dus ook je geluksbasislijn veranderen. Dit kan o.a. met visualisatie.
Ook het doorbreken van je dagelijkse patronen heeft invloed op hoe gelukkig je je voelt. Als je andere dingen gaat doen, ga je je ook anders voelen en ga je anders denken.
Hieronder deel ik nog 10 wetenschappelijk bewezen tips die bijdragen aan je gevoel van geluk.
10 wetenschappelijk bewezen tips om gelukkig te zijn:
1.Sport
Als je sport maakt je lichaam gelukshormonen aan zoals endorfines, blijkt uit onderzoek. Dit boost dus je geluksgevoel.
2.Slaap
Slaap zorgt ervoor dat je beter om kunt gaan met negatieve emoties. Het blijkt dat als je slecht slaapt, ben je gevoeliger voor emoties zoals angst.
3.Verbind je met anderen
Een 75 jaar durende studie liet zien dat een van de belangrijkste factoren voor geluk het hebben van goede relaties is.
Je hoeft geen 100 vrienden te hebben, maar het is belangrijk om ten minste 1 iemand te hebben bij wie je echt kwetsbaar durft op te stellen.
Besteed dus aandacht aan je familie, je geliefden, je vrienden en sluit je aan bij communities waarmee jij verbinding voelt.
Zo kun je ook meteen met anderen delen, want ook delen levert een bijdragen. Volgens Leo Bormans, geluksonderzoek, ervaar je meer geluk door te geven dan door iets te krijgen.
4.Ga naar buiten
Oke, geluk komt voornamelijk van binnen maar het weer en de omgeving kunnen wel een belangrijke bijdrage aan je geluksgevoel leveren.
Uit onderzoek blijkt dat zon, zee, strand daadwerkelijk bij kan dragen aan je gevoel van geluk. Dus toch maar op vakantie? 😉
5.Plan een vakantie
Zelfs als je niet echt op vakantie kunt gaan, heeft het maken van vakantieplannen alleen al een postief effect op je gevoel van gelukkig zijn. Het is het gevoel van verwachting wat hieraan bijdraagt.
6.Lach
Een (glim)lach geeft je een goed gevoel. Het werkt nog beter als je er ook positieve gedachten bij denkt, blijkt uit dit onderzoek.
7.Beoefen compassie meditatie
Ook compassie meditatie heeft een grote invloed op je geluksgevoel. Je oefent in het vergroten van liefdevolle emoties, waardoor er minder ruimte overblijft voor meer egogerichte emoties.
In deze blog lees je daar meer over.
My religion is very simple. My religion is kindness – Dalai Lama
In onderstaande video vertelt Mel je meer over compassie.
8.Beoefen mindfulness
Ook mindfulness draagt bij aan een verhoogd geluksgevoel, blijkt uit onderzoek.
Meer wetenschappelijke voordelen van mindfulness? Lees dan deze blog.
Wil je de voordelen van mindfulness zelf ervaren? Doe dan mee met de online Mindfulness cursus.
9.Verminder de reistijd naar je werk
Dit zou je misschien niet direct verwachten, maar uit dit onderzoek blijkt dat een lange reistijd naar je werk meer impact op je heeft dan je denkt.
Door de onvoorspelbaarheid van verkeer en ov, weet je nooit waar je op voorbereid moet zijn. Dat draagt niet bij aan je geluksgevoel.
10.Beoefen dankbaarheid
Deze ken je waarschijnlijk wel. Dankbaarheid is een emotie met hoge trilling en het is bewezen dat dit bijdraagt aan een groter gevoel van geluk.
Vervang geluk voor zingeving
Ondanks dat ik geloof dat bovenstaande tips van waarde zijn in je leven, denk ik dat er een ding is dat nog belangrijker is dan gelukkig zijn.
Zingeving.
Ik zie gelukkig zijn niet als ultiem doel. Ik geloof ook dat we niet 24/7 gelukkig kunnen en hoeven zijn. Het leven heeft ups-and-downs, je kan alleen maar geluk ervaren als je ook weet wat pijn en verdriet zijn.
Ik zie geluk meer als een bijproduct.
Gelukkig zijn is wat kan gebeuren als je een vervuld leven leeft.
Een leven dat goed voel, dat voldoening geeft en waarin jij helemaal jezelf bent.
Een leven waarin jij zingeving ervaart en de bedoeling groter is dan jijzelf, waarin je iets bijdraagt aan het leven van anderen en aan het grotere geheel.
Dat bijdragen kan trouwens van alles zijn. Dat hoeft geen ‘fysiek product’ te zijn. Jouw bijdrage kan ook zijn dat je humor, lichtheid of warmte verspreid. Of dat jij een veilige omgeving schept waarin anderen zich thuis voelen.
Dus stop met zoeken naar geluk en vraag jezelf af: Wat wil ik vandaag bijdragen? Wie wil ik vandaag zijn?
Stop met je best doen om gelukkig te zijn, durf te dromen en onderneem iets. Doe en leef. Daar gaat het uiteindelijk echt om.
Dit blog is een gastblog van Jorine Kuilman van Jorinekuilman.nl
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Hey Mel en Rolf
Super bedankt voor jullie wijsheid door te geven en dat gratis, gebeurt echt niet veel meer.
Geniet van jullie kleine wonder want daar kunnen we nog veel van leren.
X Els
Dankjewel Els! 💚