Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

11 jan 2023

Chakra blokkades opheffen – zo doe je dat!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Chakra blokkades opheffen, hoe doe je dat eigenlijk?

Misschien merk je weleens aan jezelf dat je lichaam niet helemaal 100% functioneert. Bepaalde processen stromen niet goed, waardoor je het gevoel hebt dat er iets geblokkeerd is.

Dit kan zich in het dagelijks leven op allerlei manieren uiten. Fysiek, mentaal en emotioneel. Klachten, zoals vermoeidheid, lusteloosheid of dat je soms gewoon niet uit je woord weet te komen en kunt zeggen wat je wilt zeggen.

Alles in ons lichaam is onlosmakelijk met elkaar verbonden en als er ergens een blokkade zit, dan kan dat zich op meerdere vlakken uiten.

De chakra’s spelen hierin een belangrijke rol.

Chakra’s zijn de energiecentra in ons lichaam. Hoeveel chakra’s er precies zijn is een omstreden onderwerp, maar we spreken meestal alleen over de 7 grootste chakra’s.

Als je chakra’s te ver open staan of juist geblokkeerd zijn, dan ontstaat er een disbalans. De energie kan dan niet goed stromen.

Maar hoe kun je deze chakra blokkades dan weer opheffen? In dit blog gaan we er dieper op in. Je komt te weten:

 • Over de chakra’s in het algemeen
 • Wat chakra blokkades zijn
 • Hoe chakra blokkades ontstaan
 • Yoga nidra als tool om chakra blokkades op te heffen

En nog veel meer! Lees je mee?

chakra blokkades opheffen

Vraag en antwoord

1.Wat betekent chakra?

De letterlijke vertaling voor het woord chakra is ‘wiel’.

De chakra’s kun je zien als energiecentra. Net zoals dat we organen hebben, hebben we ook chakra’s, maar die kunnen we met niet fysiek zien.

2.Wat zijn chakra blokkades?

Een chakra blokkade is een blokkade van een bepaald energiepunt in het lichaam. Op dat punt kan de energie dan niet goed stromen.

3.Hoe ontstaan chakra blokkades?

Chakra blokkades kunnen op verschillende manieren ontstaan. Wanneer je bijvoorbeeld stress en spanning ervaart en dit niet verwerkt en ‘released’ dan slaat het lichaam deze vormen van negatieve energie op.

Als je maar lang genoeg negatieve energie vasthoudt, kunnen er blokkades in het lichaam ontstaan. Deze ‘chakra blokkades’ vormen dan een belemmering in plaats van dat alle processen door het lichaam goed verlopen.

De chakra’s, wat zijn dat ook alweer?

Chakra’s zijn niets meer dan energiecentra in het lichaam. Je kunt ze vergelijken met een soort wielen.

Kort samengevat zijn chakra’s energiecentrums, welke energie vrij door het lichaam laten stromen, zodat jij je lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel goed voelt.

In totaal zijn er 7 hoofdchakra’s. Elke soort chakra wordt met een kleur aangeduid. De chakra’s bevinden zich in verschillenden delen van het lichaam (zo ongeveer langs de wervelkolom).

Zo bevindt het eerste chakra zich in onze bekkenbodem en het laatste chakra bij je kruin.

In onderstaande video legt Rolf je meer uit over de chakra’s.

Wat zijn chakra blokkades en hoe ontstaan ze?

Zoals je al eerder las, ontstaan chakra blokkades als negatieve energie niet losgelaten, maar vastgehouden wordt in het lichaam. Een chakra blokkades is niks anders dan een blokkade van negatieve energie.

Om een voorbeeld te noemen: wanneer bijvoorbeeld een muisje achterna wordt gezeten door een grote hongerige valk en op een bepaald moment nog net kan vluchten, dan schud het dier erna letterlijk alle trauma van zich af.

Alsof er niks aan de hand is, gaat de muis weer door met leven.

Dit contrast van het dierenrijk is groot ten op zichtte van onze levensstijl vandaag de dag.

Heel vaak nemen wij mensen niet de tijd om pijnlijke gebeurtenissen te verwerken. Het gezegde ‘niet klagen, maar dragen’ lijkt in deze Westerse maatschappij dan ook nog vaak aanwezig.

De drukke en vaak wat chaotische wereld draait door, terwijl wij mensen niet de tijd nemen om te ontladen. We gaan mee met de stroom en komen er uiteindelijk achter dat bepaalde processen in ons lichaam niet meer optimaal functioneren.

Als je niet geleerd hebt om naar je lichaam te luisteren en hoe je blokkades op kunt heffen dan het heel lastig zijn om in de opwaartse spiraal te komen en te blijven bewegen.

Waarom is het belangrijk om chakra blokkades op te heffen?

Uiteindelijk willen we ons allemaal fit, vitaal en energiek voelen.

Het is belangrijk om chakra blokkades op te heffen, zodat energie vrij kan stromen door het lichaam. Als negatieve energie zich vast blijft zetten kun je te maken krijgen met vervelende bijverschijnselen, zoals:

 • Vermoeidheid
 • Constante onrust
 • Spierkrampen
 • Steeds terugkerende beelden / gedachten in je hoofd
 • Niet goed kunnen gronden
 • Concentratieproblemen

Op de korte termijn kan dit je een rush geven, omdat het een vorm van overleven is geworden. Stress vasthouden, blik op oneindig, uit contact gaan met je lichaam, leven in je hoofd, een verstoord dag-, en nachtritme etc.

De meest destructieve dingen kunnen voelen als positief en houvast.

Echter blijkt dat dat wat ons eerst diende, ons uiteindelijk naar beneden haalt. Hierdoor kom je in de negatieve spiraal terecht.

Chakra blokkades opheffen met yoga nidra, hoe werkt dat?

Chakra blokkades kun je gelukkig zelf opheffen!

Yoga nidra is een hier een hele toegankelijke methode voor. Tijdens een yoga nidra sessie wordt toegewerkt naar een diepe ontspanning en werk je met het onderbewustzijn.

Het lijkt simpel om in een diepe ontspanning te komen en je over te geven aan het ‘niks’, maar het blijkt in de praktijk een lastigere opdracht voor de meeste mensen dan ze van tevoren hadden kunnen bedenken.

Tijdens de yoga nidra sessie lig je op je rug en wordt je stap voor stap begeleid om zelf met je aandacht naar bepaalde delen van je lichaam te gaan. Dit kun je zien als ene body-scan.

Door herhaling en laagje voor laagje het lichaam af te gaan, kun je hierdoor in een diepe ontspanning komen. Vanuit deze ontspanning kun je werken met het onderbewustzijn en diep vastgeschroefde patronen en overtuigingen veranderen.

Je wil als het ware je systeem herprogrammeren.

Online cursus Yoga nidra – reis door de chakra’s

Wil jij ook aan de slag met je eigen chakra blokkades? Doe dan mee met onze online cursus Yoga nidra – reis door de chakra’s.

Dit is inclusief:

 • 5 lange, diepe en transformatieve chakra Yoga Nidra audio sessies te beluisteren op alle apparaten – Waarde: € 47
 • Een uitgebreide cursushandleiding van ‘Reis door de chakra’s – Waarde: € 27
 • Een werkboek voor elk van de 7 chakra’s – Waarde: € 47
 • Diverse instructievideo’s die je helpen het meeste uit de cursus te halen – Waarde: € 27
 • Toegang tot een enthousiaste en toegewijde Facebook community (optioneel) – Waarde: € 27
 • Begeleiding van professionele Yogadocenten – Waarde: € 47
 • Onbeperkt en overal toegang tot de inhoud van de cursus en toekomstige updates

De waarde van deze cursus is 222 euro en jij betaalt slechts 87!

Cursus Yoga nidra chakra


Ben jij je bewust van je eigen chakra blokkades? Wat doe jij eraan? Deel het hieronder, zodat we elkaar kunnen inspireren en motiveren!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter