Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 okt 2020

Chakra symbolen en hun betekenis

/
Geplaatst door
/
Comments0

Chakra symbolen kom je steeds vaker tegen op verschillende afbeeldingen. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk precies?

De Yoga Chakra’s zorgen voor energie en balans in je leven. Ze nemen energie op of geven energie af. Op het moment dat alle Chakra’s goed functioneren kan de energie beter door je lichaam stromen, waardoor je beter in je vel zit.

In totaal zijn er zeven chakra symbolen die naast een unieke vorm ook allemaal hun eigen kleur hebben. In dit blog vertellen we je daar graag meer over. Zo kom je te weten:

  • Waar de chakra’s precies voor staan
  • Welke zeven chakra symbolen er precies zijn
  • Wat de betekenis van de chakra symbolen is
  • Waartoe de chakra symbolen dienen
  • Hoe je aan de slag gaat met het in balans brengen van de chakra’s 

En nog veel meer!

chakra symbolen

Chakra’s, inzicht in je eigen lichaam

Chakra’s zijn voor veel mensen een vaag en zweverig begrip. Toch kunnen Chakra’s veel inzicht geven in waarom je bepaalde keuzes maakt in het leven, of inzicht geven in de problemen die je hebt.

Als het eerste Chakra bijvoorbeeld niet goed functioneert, kan dit resulteren in angst en gebrek aan discipline.

Door te leren over de Chakra’s, kan je deze ook ontwikkelen. In geval van het eerste Chakra, kan dit leiden tot meer zekerheid en er voor zorgen dat je een stuk steviger in je schoenen staat.

Bij elk Yoga Chakra hoort een symbool. Hieronder staan alle zeven Chakra symbolen.

De zeven Chakra symbolen

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er zeven Chakra’s die allemaal een eigen functie hebben. Deze Chakra symbolen worden niet overal in de wereld hetzelfde afgebeeld, maar hun betekenis is over het algemeen hetzelfde.

Ook de kleuren die bij de Yoga Chakra’s worden aangegeven zijn overal in de wereld hetzelfde. Hieronder vindt je een afbeelding waarin alle Chakra symbolen en kleuren duidelijk worden afgebeeld.

chakra symbolen

Adamo Corazza

Waartoe dienen deze chakra symbolen?

Elk Chakra is gerelateerd aan een bepaald gedeelte van je lichaam, karakteristieken en bepaalde problemen.

Chakra’s kunnen je helpen om deze relaties beter te begrijpen en om meer inzicht te krijgen in de problemen die je hebt en de keuzes die je maakt in het leven.

De symboliek in de Chakra symbolen is gerelateerd aan al deze verschillende kenmerken van de Chakra’s. Hieronder zullen we alle Chakra symbolen afzonderlijk bespreken.

Mocht je meer informatie willen over een specifiek chakra dan staat er onder ieder Chakra een linkje naar een blog waarbij we diep ingaan op ieder afzonderlijk chakra.

Ook vertellen we je in de video hieronder graag wat meer over de chakra’s!

1. Het wortelchakra

Het symbool van het wortelchakra bestaat uit een Lotusbloem met vier bladeren. Deze symboliseren onze mind (Manas), Bewustzijn (Chitta), Intellect (Buddhi) en ego (Ahamkara).

De driehoek die je ziet in het midden van dit chakra, heeft twee betekenissen.

De eerste betekenis is de Kosmische energie die naar binnen en beneden geleid wordt. De tweede betekenis is een opwaartse beweging van bewustzijn.

Het puntje dat naar beneden wijst is het beginpunt van het bewustzijn dat zich ontwikkelt.

Eerste-chakra-wortelchakra-mooladhara

2. Het Sacraal chakra

Het symbool van het sacraal chakra bestaat uit een Lotus met 6 bloembladeren. Soms staat er iedere blad een Sanskriet letter geschreven.

Deze letters staan voor de opvolgende fases van bewustzijn: genegenheid, meedogenloosheid, het gevoel van allesvernietiging, illusie, minachting en achterdocht.

In het symbool vind je ook een maan. De maan staat hierbij symbool voor het element water wat ontzettend belangrijk is bij dit chakra.

sacraal chakra

3. Het Zonnevlecht chakra

Het symbool van het zonnevlecht chakra bestaat uit een Lotus met 10 bladeren. De driehoek op dit symbool staat voor het element vuur.

Vaak staat er op elk bloemblad een Sanskriet letter. Deze letters staan voor de spirituele onwetendheid bestaande uit dorst, verraad, schaamte, jaloezie, angst, waanideeën, walging dwaasheid en droefheid.

zonnevlecht chakra

4. Het hartchakra

Het symbool van het vierde chakra bestaat uit een lotus met 12 bladeren.

Middenin de lotus zijn 2 driehoeken die een zespuntige ster vormen. De eerste driehoek staat hierbij symbool voor het spirituele pad en meer kosmisch bewustzijn.

De tweede driehoek staat voor een pad van onbegrip over het leven en spiritualiteit. Dit wordt gezien als het meer ‘aardse’ pad.

Sanskriet letters die soms op de bladeren worden afgebeeld staan voor lust, fraude, besluiteloosheid, hoop, berouw, angst, verlangen, onpartijdigheid, incompetentie, arrogantie discriminatie en uitdagendheid.

hart chakra

5. Het keelchakra

Het symbool van het keelchakra bestaat uit een lotus met 16 bloembladeren.

In het midden van het symbool bevindt zich een naar beneden wijzende driehoek met een cirkel erin. Deze cirkel heeft vaak een ‘schijnend’ witte kleur.

Deze kleur staat voor de volle maan die puurheid symboliseert. De driehoek staat op haar beurt symbool voor spirituele groei.

Op de bladeren staan vaak 16 klinkers van het Sanskriet afgebeeld. Deze klinkers vormen samen de ‘Om’ klank, wat met het element ether te maken heeft.

keelchakra

6. Het derde oog chakra

Het symbool van ons zesde chakra wordt gekenmerkt door 2 bloembladeren. Deze bladeren staan symbool voor onze twee belangrijkste Nadi’s: Ida en Pingala.

Ida staat symbool voor de energie van de maan. Dit heeft te maken met onze “vrouwelijke kant”, onze zachte, verzorgende energie. Pingala staat symbool voor de energie van de zon. Pingala representeert onze “mannelijke kant”, de energie van actie en ondernemen.

Op de bloembladeren staat soms aan de ene kant het symbool van Shakti (god van de levensenergie), en aan de andere kant het symbool voor Shiva (god van de vernietiging).

Deze twee goden samen staan voor het leven. Zonder deze twee bestaat het leven niet.

derde oog chakra

7. Het kruinchakra

Het symbool van ons kruinchakra, ook wel Sahasrara genoemd, heeft maar liefst 1000 bloembladeren. Deze staan voor de oneindigheid en het kosmische bewustzijn.

De kleur van dit chakra is violet/wit. Deze kleur staat voor transformaties en het openstellen voor andere dimensies.

De kleur wit, is de kleur die in alle andere chakra’s voorkomt en alle kleuren samen is. het symboliseert daarmee dat het kruinchakra alle chakra’s met elkaar verbindt.

kruinchakra

Doe mee met onze online cursus: Yoga Nidra – Reis door de chakra’s

Ben je geïnteresseerd geraakt in het (opnieuw) in balans brengen van je chakra’s? Bekijk dan zeker eens onze Yoga Nidra reis door de chakra’s cursus!

In deze cursus leer je meer over de chakra’s en hoe je deze in balans kunt houden. Klik op de afbeelding hieronder voor meer info! 🙂  
chakra cursus

Wat wist jij al over chakra symbolen? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter