Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 mei 2023

Moet je eten voor je Yogapractice? (incl. video)

/
Geplaatst door
/
Comments6

Eten voor je yogapractice, is dat nou juist wel of niet verstandig?

Tijdens mijn eerste Yoga teachertraining, kwam ik in aanraking met Yogapractices op een lege maag.

Deze practices duurde bijna drie uur, en in het begin maakte ik me best zorgen over het effect dat dit op me zou hebben.

Maar het wende snel en al gauw was ik overtuigd van de voordelen van een practice op een lege maag.

In dit blog bespreek ik daarom graag waarom het handig is om weinig tot niets te eten voor je Yogapractice. Je komt te weten:

 • Waarom je er goed aan doet om niet te eten voor je yogapractice
 • Hoe je er een gewoonte van maakt om niet te eten voor je yogapractice
 • Of je beter wel of niet kunt drinken voor je yogapractice

Lees je mee?

Niet eten voor je yogapractice

Vraag en antwoord

1.Moet je eten voor je yogapractice?

Nee, dat hoeft dus niet. Van oudsher doe je yoga bij zonsopkomst en dus ook nog voor je ontbijt.

2.Ik wil toch graag eten, wat moet ik dan eten?

Als je toch graag wil eten is het slim om iets kleins en licht verteerbaars te eten. Zo voorkom je dat je met een hele volle buik de mat op stapt waardoor je lichaam heel hard moet werken om jouw eten te verteren.

Waarom doe je er goed aan om niet te eten voor je Yogapractice?

Een practice op een lege maag is prettig. Het voorkomt namelijk dat je last hebt van een volle maag tijdens je Yogasessie.

Een volle maag zit je erg in de weg wanneer je bezig bent met Asanas, en zal daarbij niet alleen hinderlijk maar soms zelfs pijnlijk aanvoelen.

Om maximale ruimte te creëren in je lichaam voor je ademhaling, doe je er dan ook goed aan om weinig tot niets te eten voor je op de mat stapt.

Ook heeft je lichaam slechts de mogelijkheid om energie naar één iets tegelijkertijd te sturen. Wanneer je actief met je practice bezig bent, heeft je lichaam minder energie om voedsel te verteren.

Tot slot werk je tijdens je practice vaak met verschillende energieslotten zoals de Uddiyana Bandha. Dit is erg onprettig bij een volle maag.

In onderstaande video vertel ik nog wat meer over eten voor je yogapractice.

Hoe maak je er een gewoonte van om niet te eten voor je Yogapractice?

Als je het moeilijk vindt om volledig op een lege maag je practice te doen, kun je ervoor kiezen iets kleins te eten. Zo kun je bijvoorbeeld een stuk fruit eten, nootjes, of een andere kleine snack.

Wanneer je hiervoor kiest, doe je er verstandig aan om dit niet direct voor je practice te doen. Neem bijvoorbeeld een uur voor je practice een snack en ga dan pas aan de slag.

Drinken voor je Yogapractice

Omdat je van drinken ook een volle maag krijgt, zul je waarschijnlijk denken dat het niet verstandig is om dit voor je practice te doen. Toch is dit niet helemaal waar.

Tijdens je practice verlies je veel vocht. Je doet er daarom goed aan om voor je practice wat te drinken. Doe dit alleen wel met mate. Wanneer je veel drinkt kan je namelijk ook last krijgen van een volle maag.

Wat kun je voor en tijdens je practice drinken?

Voor je practice doe je er goed aan een klein beetje te drinken. Zorg er daarbij voor dat je niet teveel cafeïne drinkt, zoals koffie. Door het opzwepende effect van cafeïne kan het namelijk lastiger zijn om ontspanning te vinden tijdens je les.

Wanneer je iets wilt drinken voor je practice is water of thee daarom een betere keuze. Let er dan dus wel op dat je niet teveel drinkt!

Tijdens je practice kun je het best weinig tot niets drinken. Als je er toch voor kiest om wat te drinken, kun je het best kleine slokken nemen.

Kies er dus bij voorkeur voor om voor je practice een beetje te drinken, tijdens je practice nauwelijks tot niets, en na je practice zoveel je nodig hebt 🙂

Online morning practice

Het fijnste moment om yoga te doen vinden de meeste mensen toch wel ’s ochtends vroeg. Na het opstaan direct de mat op en daarna lekker aan een ontbijtje.

Lijkt het je ook wel wat om ’s ochtends yoga te doen maar weet je niet goed wat je dan moet doen?

Doe dan mee met de online cursus ochtendyoga. Met lessen van maximaal een half uur, zodat je geen uren eerder op hoeft te staan. Lekker toch?

yoga oefeningen in de ochtend


Practice jij weleens op een nuchtere maag? Hoe vond je dat in het begin en hoe vind je het nu?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

6 Responses

 1. Cora

  Niet eten voor je op je mat stapt, dat is duidelijk. Mijn vraag is of het verstandig is om al snel na de yoga (les) te eten of drinken. Ik heb weleens gehoord dat bv koffie drinken na de les (deels) het proces dat de yoga op gang bracht stopt… ik geloof dat yoga je yin, open maakt en koffie een yange (gesloten) uitwerking heeft. Wat denken jullie, wel of niet eten of drinken – water uitgezonderd- na de yoga? Alvast bedankt voor de reactie. Groeten en veel plezier in Portugal! Cora

  1. Rolf

   Hi Cora,

   Wij eten altijd na onze Yoga practice. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om weer te herstellen en energie aan te maken. Dus als je voor je practice niet eet, dan kan je na je practice gewoon weer eten. Dit is onze persoonlijke mening, maar er zullen vast andere methoden zijn. Bovendien is niet ieder lichaam hetzelfde dus kijk vooral wat goed voelt!

 2. Marleen

  Dan heb ik toch nog een vraagje…wat als je nu een yoga les hebt van 19:45-20:45u? Ik kom vaak uit m’n werk rond 19u, maar als ik om 21u thuis kom dan vind ik het ook niet prettig om nog te eten omdat ik dan alweer bijna naar bed ga. Dus wat is dan handig?
  Ik kan wel wat eten voor 19u, maar dit is dan geen normale maaltijd, dus eigenlijk eet ik die lesdagen bijna niet of niet voldoende genoeg.
  Groetjes, Marleen

  1. Rolf

   Hi Marleen! Dit is een hele goede vraag. In het blog en de video gaat het met name over Yoga in de ochtend. Maar ook voor Yoga in de avond is het niet fijn om met een hele volle maag de yogales te volgen. Daarin zal je een afweging moeten maken en kijken wat past binnen jouw dagelijkse ritme. Het geeft niet als dat niet perfect is. Waar ik op zou proberen te letten is:

   1. Als het mogelijk is 2 uur voor je Yoga practice niet meer eten.
   2. Eet voedsel wat licht verteerbaar is en wat niet heel zwaar op je maag ligt.
   3. Stop jezelf niet helemaal vol, maar eet bijvoorbeeld tot 80 procent. Dan kan je lichaam dit vaak veel gemakkelijker verwerken.

   Een andere optie die je zou kunnen overwegen is om op je Yoga dagen bijvoorbeeld bewust te werken met intermittent fasting. Dat werkt voor veel mensen ook goed. Dus kijk vooral wat voor jou goed voelt en wees niet bang om iets uit te proberen.

   Succes!

Laat een reactie achter