Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 jun 2018

Moet je eten voor je Yogapractice? (incl. video)

/
Geplaatst door
/
Comments4

Tijdens mijn eerste Yoga teachertraining, kwam ik in aanraking met Yogapractices op een lege maag.

Deze practices duurde bijna drie uur, en in het begin maakte ik me best zorgen over het effect dat dit op me zou hebben.

Al snel was ik overtuigd van de voordelen van een practice op een lege maag. In dit blog bespreek ik daarom graag waarom het handig is om weinig tot niets te eten voor je Yogapractice.

Niet eten voor je yogapractice

Waarom doe je er goed aan om niet te eten voor je Yogapractice?

Een practice op een lege maag is prettig. Het voorkomt namelijk dat je last hebt van een volle maag tijdens je Yogasessie.

Een volle maag zit je erg in de weg wanneer je bezig bent met Asanas, en zal daarbij niet alleen hinderlijk maar soms zelfs pijnlijk aanvoelen. Om maximale ruimte te creëren in je lichaam voor je ademhaling, doe je er dan ook goed aan om weinig tot niets te eten voor je op de mat stapt.

Ook heeft je lichaam slechts de mogelijkheid om energie naar één iets tegelijkertijd te sturen. Wanneer je actief met je practice bezig bent, heeft je lichaam minder energie om voedsel te verteren.

Tot slot werk je tijdens je practice vaak met verschillende energieslotten zoals de Uddiyana Bandha. Dit is erg onprettig bij een volle maag.

Hoe maak je er een gewoonte van om niet te eten voor je Yogapractice?

Als je het moeilijk vindt om volledig op een lege maag je practice te doen, kun je ervoor kiezen iets kleins te eten. Zo kun je bijvoorbeeld een stuk fruit eten, nootjes, of een andere kleine snack.

Wanneer je hiervoor kiest, doe je er verstandig aan om dit niet direct voor je practice te doen. Neem bijvoorbeeld een uur voor je practice een snack en ga dan pas aan de slag.

Drinken voor je Yogapractice

Omdat je van drinken ook een volle maag krijgt, zul je waarschijnlijk denken dat het niet verstandig is om dit voor je practice te doen. Toch is dit niet helemaal waar.

Tijdens je practice verlies je veel vocht. Je doet er daarom goed aan om voor je practice wat te drinken. Doe dit alleen wel met mate. Wanneer je veel drinkt kan je namelijk ook last krijgen van een volle maag.

Wat kun je voor en tijdens je practice drinken?

Voor je practice doe je er goed aan een klein beetje te drinken. Zorg er daarbij voor dat je niet teveel cafeïne drinkt, zoals koffie. Door het opzwepende effect van cafeïne kan het namelijk lastiger zijn om ontspanning te vinden tijdens je les.

Wanneer je iets wilt drinken voor je practice is water of thee daarom een betere keuze. Let er dan dus wel op dat je niet teveel drinkt! Tijdens je practice kun je het best weinig tot niets drinken. Als je er toch voor kiest om wat te drinken, kun je het best kleine slokken nemen.

Kies er dus bij voorkeur voor om voor je practice een beetje te drinken, tijdens je practice nauwelijks tot niets, en na je practice zoveel je nodig hebt 🙂

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

4 Responses

 1. Cora

  Niet eten voor je op je mat stapt, dat is duidelijk. Mijn vraag is of het verstandig is om al snel na de yoga (les) te eten of drinken. Ik heb weleens gehoord dat bv koffie drinken na de les (deels) het proces dat de yoga op gang bracht stopt… ik geloof dat yoga je yin, open maakt en koffie een yange (gesloten) uitwerking heeft. Wat denken jullie, wel of niet eten of drinken – water uitgezonderd- na de yoga? Alvast bedankt voor de reactie. Groeten en veel plezier in Portugal! Cora

  1. Rolf

   Hi Cora,

   Wij eten altijd na onze Yoga practice. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om weer te herstellen en energie aan te maken. Dus als je voor je practice niet eet, dan kan je na je practice gewoon weer eten. Dit is onze persoonlijke mening, maar er zullen vast andere methoden zijn. Bovendien is niet ieder lichaam hetzelfde dus kijk vooral wat goed voelt!

Laat een reactie achter