Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

2 jan 2021

Jalandhara bandha – een compleet overzicht

/
Geplaatst door
/
Comments6

Jalandhara bandha. Wat is dat precies?

Mogelijk heb je in een yogales weleens de term bandha gehoord. Het woord bandha komt uit het Sanskriet en betekent ‘op slot zetten, ‘vasthouden’ of ‘aanspannen’.

Bandha’s bevinden zich in het lichaam. Ze kunnen gebruikt worden om de prana, de levensenergie, in ons lichaam te sturen.

Er zijn drie belangrijke bandha’s in ons lichaam: de jalandhara-bandha (keelslot), uddiyana-bandha (middenrifslot), mula-bandha (bekkenbodemslot).

Ben je benieuwd wat de bandha’s precies zijn en hoe je deze toe kunt passen? In dit blog kom je meer te weten over:

  • De bandha’s in het algemeen
  • Wat de Jalandhara bandha is
  • Wat de functie van de Jalandhara bandha is
  • Hoe je de Jalandhara bandha toe kunt passen

En nog veel meer! Lees je mee?

jalandhara bandha

De bandha’s

In ons lichaam bevinden zich 6 kringspieren. Met yoga beoefening kunnen we drie van deze kringspieren aanspannen, waarmee we 3 bandha’s, ‘sloten’ creeëren: jalandhara bandha (het keelslot), uddiyana bandha (het middenrifslot) en mula bandha (het bekkenbodemslot).

Deze drie bandha’s werken samen. Als ze allemaal ‘op slot’ zijn, spreken we van maha bandha.

Door het toepassen van het keelslot en bekkenbodemslot blijft de energie, prana, in de wervelkolom en kan er niet uit.

Er wordt hitte geproduceerd, dat nog eens versterkt wordt door het toepassen van het middenrifslot. Je behoudt dus je huidige energie en tegelijkertijd wek je er meer van op.

Vervolgens kun je die energie sturen en gebruiken. Er wordt gezegd dat dit, wanneer je het goed beheerst, bijdraagt aan een grote mate van zelfbewustzijn.

Klinkt makkelijk, niet?

Tja, zo simpel als het klinkt, is het echter niet. Net als met allerlei andere dingen in yoga, zul je pas echt effect merken als je het integreert in de volledige yoga discipline en filosofie.

Toch heeft het wel voordelen om je bewust te worden van deze 3 bandha’s en om te leren hoe je deze toe kunt passen. Door het gebruiken van de bandha’s kun je namelijk effect uitoefenen op diverse systemen in je lichaam zoals het zenuwstelsel, de circulatie, ademhaling, endocriene systeem en uiteraard je energiesysteem.

In deze blog gaan we dieper in op de toepassing en functie van de jalandhara bandha.

Wat is de jalandhara bandha?

De term jalandhara is een combinatie van twee woorden: ‘jal’ wat keel betekent en ‘dharan’ wat stroom of flow betekent. Het is het gebied aan de voorkant van de hals en is gelinkt aan de visshudi chakra, de keelchakra.

Jalandhara kan gezien worden als het vasthouden van de energiestroom in de zenuwen en vaten van het halsgebied. Maar misschien klinkt dat nog wat abstract. In de video hieronder vertellen we je daarom graag wat meer over de chakra’s.

Als je jalandhara toepast, breng je je kin naar je borst. Waar je normaal waarschijnlijk liever geen onderkin hebt 😉, is dat een klein beetje wat je hier creëert. Tegelijkertijd hou je wel je nek zo lang mogelijk en lift je je borstbeen omhoog.

Functie van de jalandhara bandha

Het toepassen van jalandhara zorgt voor de stimulatie van de schildklier. Aangezien de schildklier hormonen reguleert die betrekking hebben tot het metabolisme, kan dit zorgen voor een betere balans op dat vlak.

Het kan ook invloed hebben op je stembanden en mond. Daarnaast kan het effect hebben op je ademhalingssysteem.

Met deze bandha hou je de energie vast in het keelgebied. Je past het meestal toe in combinatie met mula bandha en uddiyana bandha en daarmee zorg je ervoor dat de energie in je wervelkolom besloten blijft.

Op mentaal vlak kan het bijdragen aan verhoogde concentratie en kan het een kalmerend effect hebben.

Doordat deze bandha gelinkt is aan de visshudi chakra, kan het effect uitoefenen op je communicatie. Durf je open en eerlijk te communiceren zowel met anderen als naar jezelf toe? Een visshudi chakra die in balans is zorgt daarvoor. Je kunt deze bandha ook een beetje zien als de schakel tussen geest en hart.

jalandhara bandha quote

Toepassingen van de jalandhara bandha

De bandha’s zijn een onderdeel van diverse pranayama technieken. De bandha’s gaan gepaard met kumbhaka, het vasthouden van de adem.

Traditioneel gezien kun je de bandha’s dus eigenlijk niet toepassen als je asana’s aan het doen bent, omdat dat zou betekenen dat je je adem vastzet. En dat is in asana’s nou juist niet de bedoeling!

Als docenten zeggen dat je je bandha’s aan moet spannen, bedoelen ze eigenlijk dat je die spieren waar de bandha’s zich bevinden, moet aanspannen. Zo ga je niet ‘hangen’ in de houding. Maar eigenlijk is dit dus iets anders dan het echt toepassen van de bandha’s.

Kumbhaka is niet voor iedereen geschikt, zo kun je dit bijvoorbeeld beter niet toepassen indien:

  • Zwanger bent
  • Je menstrueert
  • Je een hartziekte hebt
  • Je last hebt je bloeddruk
  • Je glaucoom hebt
  • Je een conditie aan je buikspieren of darmen hebt

Het oefenen van alleen de bewustwording van de gebieden waar de bandha’s zich bevinden kan in sommige van deze situaties wel. Je blijft dan namelijk gewoon doorademen en je past geen kumbhaka toe.

Begin altijd eerst met het oefenen van deze bewustwording voordat je eventueel verder gaat met kumbhaka beoefening.

Voor een langere, diepgaandere en intensievere beoefening van de bandha’s is het beter om dit onder begeleiding te doen van een ervaren yoga docent.

Indien je met de bandha’s wilt oefenen is het aan te raden om dit te doen op een lege maag en het liefst ook met een lege blaas en darmen.

Bewustwording jalandhara banda

Om de plek van jalandhara bandha te vinden, ga je zitten in een comfortabele houding met je rug en nek lang.

  • Laat dan vervolgens je kin richting je borst zakken en lift je borst richting je kin. Zorg ervoor dat je zelf niet in zakt.
  • Druk je tong licht tegen de bovenkant van je mond
  • Voel wat deze houding met je doet en adem hier rustig in en uit.
  • Breng je hoofd dan naar het midden, adem door en kom uit de houding.

Jalandhara bandha met kumbhaka, vasthouden van de adem

Jalandhara bandha kan toegepast worden met interne (na de inademing) of externe (na de uitademing) kumbhaka. Hieronder volgt de uitleg voor interne kumbhaka.

  • Zit in een houding waarin je je rug en nek lang kunt houden. Breng je handpalmen op je knien en duw ze naar beneden.
  • Breng je kin naar je borst, terwijl je nek lang blijft. Tegelijkertijd lift je je borst op naar je kin.
  • Adem in en druk je tong tegen je gehemelte aan. Zuig je tong dan als het ware naar binnen, richting je keel.
  • Hou de adem hier een aantal tellen vast.
  • Breng je hoofd weer in een neutrale houding en adem uit.

Maha bandha

Jalandhara wordt vaak in combinatie met de andere bandha’s geoefend. Indien je alle drie de bandha’s individueel onder de knie hebt, kun je ze ook tegelijk toepassen. Dit heet maha bandha. Maha betekent ‘groots’.

  • Zorg dat je comfortabel zit met je benen gekruist en de palmen van je handen op je knieën. Adem in en uit door je neus.
  • Adem dan helemaal volledig uit.
  • Hou je adem vast en pas mula bandha toe.
  • Pas uddiyana bandha toe.
  • Lift je borst en pas jalandhara bandha toe.
  • Hou je rug lang, en je handen stevig naar beneden gedrukt op je knieën. Hou dit een aantal tellen vast.
  • Breng je hoofd naar het midden, adem volledig in en adem dan rustig in en uit terwijl je de bandha’s los laat.

Het is belangrijk dat je niet te snel te veel wil doen. Oefen het één keer per dag en overhaast het niet. Oefen het bij voorkeur met een ervaren docent.

Wat zijn jouw ervaringen met de bandha’s eigenlijk? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

6 Responses

  1. Gerard matulessy

    Hallo lieve mensen. Fijne informatie over de Banda S. Mijn vraag is of je de banda S kunt toepassen zowel voor de inademing als wel voor de uitademing. Ik besef dat, in dit geval mijn dagelijkse beoefeningvan meditatie door de Banda s krachtiger wordt, bewuster wordt. Ik zou graag meer wensen te weten over de Banda s, wellicht een cursus in die richting.? Overigens., mijn dank voor jullie liefde voor yoga, en nooit aflatende betrokkenheid om het te delen. Heel veel dank hiervoor

    1. Rolf

      Hi Gerard! Bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat je het effect van de bandha’s merkt. Je kunt deze zeker toepassen in je meditatie. Dit kan inderdaad voor een verdieping van je meditatie zorgen. Wij gebruiken de bandha’s in onze lessen en de volledige Yoga ademhaling altijd ( we benoemen het niet altijd letterlijk ).

      Een cursus hierover is een goed idee en gaan we zeker meenemen in onze toekomstplannen! Dank voor je feedback!

  2. Connie Bulsink

    Wat een interessant en duidelijk stuk informatie.
    Super bedankt, een mooie verdieping en goed om aan te denken tijdens jullie online lessen: het altijd weer bewust en geconcentreerd blijven bij elke oefening, houding en ademhaling.
    Hopelijk willen jullie dit in een practise les gaan geven. Lijkt me erg fijn!
    Ga lekker zo door, ik geniet van jullie lessen en kennis.
    Connie

  3. Ria Van Regenmortel

    Deze oefeningen had ik vroeger reeds in een praktijkles gevolgd maar nu -door jullie verhelderende toelichting- wordt me duidelijk waarom ik ze thuis niet toepaste: ik had iets fout begrepen en paste uddiyana banda foutief toe.
    Dus ‘bedankt’!
    Dit + jullie cursus omtrent de chakra’s maken het plaatje alweer vollediger!
    Het voelt écht goed aan om de onderlinge werking yoga + chakra’s + bandha’s te begrijpen!
    Met plezier werk ik eraan om ze meer en meer in praktijk om te zetten!

Laat een reactie achter