Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 mei 2019

De voordelen van een meditatiekussen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nl


Je hebt het vast wel eens in een magazine of op social media voorbij zien komen. Een Yogi of Yogini zittend in een hele lotus op de yogamat.

Een prachtig plaatje natuurlijk, maar als beginner is het af te raden om je benen gelijk ‘in de knoop’ te leggen ?

Deze Lotushouding is een asana die je op moet bouwen. Het is goed om eerst een kleermakerszit aan te nemen en dit rustig op te bouwen naar een halve of hele lotushouding.

Daar kan weken, maanden of jaren overheen gaan. En dat is okay! Dat opbouwen kun je doen met behulp van een meditatiekussen.

voordelen-van-een-meditatiekussen

Wat is een meditatiekussen?

Een meditatiekussen is een rond kussen met (meestal) een vulling van boekweitkaf. Het gemiddelde kussentje heeft een diameter van zo’n 30/35 cm en hoogte tussen de 12 cm en 22 cm.

De buitenhoes kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals katoen of hennep.

De vulling is van essentieel belang. Sommige goedkope varianten zijn gevuld met kapok. Kapok is heerlijk voor in je matras of kussens op je bank, maar niet goed voor een meditatiekussen!

Het is te zacht, het veert teveel mee met je gewicht. Dat heeft als nadelig effect dat je rug niet goed recht is. En dat is precies wat je wilt tijdens mediteren: een rechte lijn van zitbotten tot kruin.

Boekweitkaf vulling daarentegen heeft als eigenschap dat het zich aanpast aan het lichaam, zonder teveel ‘in te zakken’.

Het bestaat uit hele kleine halve dopjes (de schillen van boekweit) die in elkaar gaan als je er op gaat zitten, maar tegelijkertijd hun stevigheid behouden.

Het voordeel van een meditatiekussen

Met een meditatiekussen breng je als het ware de grond een stuk omhoog. Dit kan prettiger aanvoelen voor je bekken: je kan deze gemakkelijker recht kantelen, zodat je evenwichtig met je zitbotten op het kussen zit.

Ook kan het fijner zijn voor je knieën: deze maken namelijk een minder heftige hoek als je hoger zit dan de grond.

Het is belangrijk om te weten dat alles wat je voelt in je bekken direct effect heeft op je rug,  je nek en schouders.

Dus als je niet lekker zit, dan gaat je gehele bovenlichaam zich op een verkeerde manier corrigeren en compenseren.

Een rechte wervenkolom is van groot belang voor je lichaamshouding. Als je mediteert wil je niet afgeleid worden door een zeurende rug of pijntjes in je bekkengebied of knie gewrichten. Want je wilt je natuurlijk focussen op de meditatie.

Meditatiekussens met verschillende hoogtes

Er zijn meditatiekussens is verschillende formaten. Zo is er het standaard ronde kussen met een gemiddelde hoogte van ongeveer 13/15 cm, maar er zijn ook extra lage of extra hoge meditatiekussens.

Als je net start met mediteren en een hoge variant nog niet prettig voelt voor je, kun je er ook voor kiezen om te beginnen met mediteren op een stoel.

Zorg ervoor dat de stoel geen dik kussen op de zitting heeft en een rechte rugleuning zonder armleuningen (of gebruik de rugleuning niet).

Een extra hoog meditatiekussen is ideaal voor mensen die wat langere benen hebben of voor mensen die een minder soepel bekken of knieën hebben.

Een extra laag meditatiekussen kan een stapje zijn als je inmiddels gemakkelijk en comfortabel zit op een standaard kussen.

Door een lagere variant te gebruiken open je het bekken meer. De volgende stap is dan direct op je yogamat zitten.

Wist je dat…?

Wist je dat zelfs doorgewinterde yoga beoefenaars een meditatie kussen gebruiken in plaats van direct op de grond te zitten? En sommige beginners door hun flexibiliteit direct in een hele lotus kunnen zitten?

Het gaat erom dat je doet wat lichamelijk goed voelt. Ik zelf gebruik altijd een meditatiekussen, of als ik die niet bij de hand heb een yogablok of dik boek, omdat ik dan gewoonweg prettiger zit.

Ik merk dat ik dan mijn rug gemakkelijker kan strekken en mijn schouders kan ontspannen. Zo kan ik me volledig focussen op mijn meditatie-sessie.

Conclusie: het is geen ‘gebrek’ als je geen hele lotus kan. Het gaat om het mediteren. Of je dat nu op een stoel, kussen of de grond doet.

Weet je niet goed welk kussen geschikt is voor jou? Lees dan mijn vorige blog, waarin ik toelicht hoe je het juiste kussen kiest.

In onze shop vind je veel kleuren en maten meditatiekussens. Neem hier een kijkje in het assortiment en shop jouw favoriet.

Geniet van je meditaties!

Namasté, Lisanne

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter