Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 mrt 2014

Yoga muziek, het ritme van het lichaam

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga muziek, voor een aantal mensen niet weg te denken bij het uitvoeren van Yoga oefeningen. Er zijn vele verschillende soorten Yoga muziek. Denk hierbij ook aan verschillende geluiden en instrumenten. Tenminste, er zijn verschillende soorten aan te wijzen die als Yoga muziek zouden kunnen fungeren.

Daarbij kan het voor ieder mens verschillend zijn welke muziek als prettig wordt ervaren. Benieuwd naar de verschillende voors en tegens? Lees dan snel verder!

yoga muziek

Waarom Yoga muziek als prettig ervaren wordt

Er zijn mensen die Yoga muziek als zeer prettig ervaren. Ook zijn er verschillende docenten die muziek gebruiken tijdens de Yoga les. De muziek kan je enerzijds helpen om verschillende oefeningen uit te voeren.
Zo kan muziek je helpen om je concentratie te vergroten.

In het begin kan het je naar binnen richten bij een meditatie of ontspanning erg lastig zijn. De concentratie ebt weg, je kunt bij de ontspanning in slaap vallen. Door je op de muziek te richten, kun je de concentratie gemakkelijker aanhouden.

Het ritme van de muziek kan het ritme van de adem bepalen. Ademhalingsoefeningen worden ondersteund door muziek. Vooral mensen met problemen met de ademhaling, kunnen het ritme als ondersteuning gebruiken.

Oefeningen (Asana’s) worden op een dynamische manier op het ritme van de muziek uitgevoerd. Zo weet je hoe lang je een oefening aan moet houden of wanneer de volgende oefening begint.

Ook kan men tijdens bijvoorbeeld de Body Balance zowel Yoga en muziek op een goede manier met elkaar combineren.

Waarom men Yoga muziek als nadeel kan beschouwen

Yoga muziek kan door andere Yoga docenten juist met opzet niet gebruikt worden tijdens de les. Men kan het gebruik van muziek ook als afleiding beschouwen. Zo kan het zijn dat stilte doormiddel van muziek verstoord wordt.

Daarbij staat Yoga er om bekend je naar binnen te richten. Je richt je op de stilte in jezelf. De muziek zou ervoor kunnen zorgen dat je je snel weer naar buiten zou kunnen richten.

Alhoewel muziek bij Yoga een goed concentratiepunt voor een meditatie zou kunnen betekenen, kan het voor een ander juist als storend ervaren worden. De concentratie gaat hierbij dan juist verloren.

Verder heeft bijvoorbeeld Hatha Yoga de eigenschap vooral statisch uitgevoerd te worden. Je houdt hierbij de oefeningen aan voor zolang het goed voelt. De dynamische werking van muziek en het voor een vastgestelde tijd vast moeten houden van oefeningen, kan averechts werken.

Waar doe ik goed aan?

Wij adviseren vooral om te experimenteren met muziek en zonder muziek. Misschien wordt er in jouw Yoga les al gebruik gemaakt van muziek, of wordt juist de stilte opgezocht.

Kijk wat bij je past en waar jij je goed bij voelt.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter