Hersengolven in het kinderbrein: dit is waarom je je woorden zorgvuldig moet kiezen
Hersengolven, wat zijn dat precies en hoe werken ze precies bij kinderen?
Onze hersenen kennen meerdere ‘frequenties’. Wanneer je productief aan het werk bent, werken je hersenen op een andere manier dan wanneer jij aan het slapen bent.
Bij kleine kinderen werkt dit anders dan bij volwassenen en dat maakt dat zij veel suggestiever zijn. Oftewel, ze nemen dingen aan voor waar.
Zeker de eerste 7 jaar van een leven hebben grote impact op de verdere ontwikkeling van een kind.
Aristoteles verwoorde het lang geleden al
Give me a child until he is 7 and I will show you the man.
Ben je benieuwd hoe dit werkt?
In deze blog kom je meer te weten over:
- Hersengolven in het algemeen
- De ontwikkeling van hersengolven in de kinderjaren
- De impact die jouw woorden en daden hebben op die van een kind
En nog veel meer! Lees je mee?
De verschillende hersengolven meten
Misschien heb je weleens gehoord dat er verschillende hersengolven zijn. Vooral in yoga nidra wordt daar gebruik van gemaakt.
In deze blog legt Rolf het wat uitgebreider uit, maar in het kort kun je hersengolven meten aan de hand van de volgende hertz:
Gamma hersengolven (40-100 Hz)
Dit zijn, tot zover bekend, de snelste hersengolven van de mens. Het is de staat waarin je verkeerd als je mega geconcentreerd bent.
Beta hersengolven (14-40 Hz)
Dit is de staat van normale, dagelijkse productiviteit. Overigens is dit ook de staat waar veel mensen een te groot deel van de dag in verkeren en dat resulteert in oververmoeidheid en stress.
Alpha hersengolven (8-13 Hz)
Dit is de staat waarin je verkeert als je redelijk ontspannen bent. Het wordt ook gelinkt aan creativiteit.
Theta hersengolven (4-7 Hz)
In deze staat bevind je je wanneer je in meditatie bent of hele lichte slaap. Deze hersengolven zijn gelinkt aan je onderbewuste.
Delta hersengolven (0.5 – 3.5 Hz)
Dit is de staat van diepe droomloze slaap en de staat waar yoga nidra zich op richt.
Heb je interesse in hersengolven en wat Yoga Nidra inhoudt? Bekijk dan eens de video hieronder 🙂
De ontwikkeling van hersengolven in de kinderjaren
De hersenen van een pasgeboren kind moeten zich nog verder ontwikkelen. Dat gaat ongeveer zo:
Geboorte – 2 jaar
In deze fase van het leven werken de hersenen voornamelijk bij de laagste frequentie, delta-golven dus. Je begrijpt dat een baby dus geen yoga nidra nodig heeft 😉
2 – 6 jaar
In deze volgende fase van het leven werken de hersenen voornamelijk bij de theta frequentie.
6 – 12 jaar
In deze fase nemen de alpha golven steeds meer toe.
Vanaf 12 jaar
Vanaf deze leeftijd kunnen de hersenen langere perioden werken met beta-golven. Een kind kan zich dan dus iets langer concentreren.
De programmeerbaarheid van de hersenen
Wat interessant is hieraan, is dat de delta en theta de meest ‘beinvloedbare’ frequenties van de hersenen zijn. Hypnotherapeuten maken bijvoorbeeld ook gebruik van deze frequenties bij hun behandelingen.
In die eerste jaren zijn kinderen dus heel erg suggestibel, ze staan erg open voor hun omgeving. Dat is belangrijk, omdat ze zo makkelijk en snel veel informatie op kunnen nemen.
Dit socialisatieproces, het overnemen en aannemen van normen en waarden van de omgeving en het aanpassen aan de groep (we zijn immers kuddedieren ;)), is belangrijk voor hun ontwikkeling.
Kinderen slaan in deze jaren dus alles wat ze waarnemen op in het onderbewuste. Ze nemen het gedrag en overtuigingen van de ouders over.
De impact van woorden op een kind
Daarmee is meteen ook de link gelegd naar het volgende punt: kinderen kunnen in die staat van zijn niet goed onderscheid maken tussen feiten en meningen.
Wanneer jij als ouder tegen je kind zegt ‘je bent stout’ of ‘je bent dom’ dan nemen ze dat aan alsof het een feit is. Jij hebt misschien gewoon net even je moment niet, maar een kind snapt dat nog niet.
Voordat je nu meteen in de stress schiet en bang bent dat je nu je kinds leven verpest hebt: relax, adem! 😉 Zo’n vaart zal het niet direct lopen.
Je bent een mens, je houdt van je kind en je doet je best, dat is het belangrijkste. Echt waar!
Echter zijn er wel twee dingen waar je op kunt letten:
- Vervang het woord ‘ben/zijn’ zoveel mogelijk met ‘doen’
Een kind ‘doet’ soms stout, absoluut. Maar ‘doen’ is iets wat te veranderen is. ‘Zijn’ kun je niet veranderen.
- Wees eerlijk naar je kind en kom terug op je daden en woorden
Stel, je valt uit tegen je kind omdat je een rotdag hebt op je werk, vertel je kind dat dan op het moment dat je weer wat gekalmeerd bent.
Ook als je kind nog heel erg jong is en jij denkt dat hij jouw woorden niet snapt. Hij snapt jouw intentie namelijk wel.
Ook hier geldt weer dat je je mag realiseren dat je niet perfect bent en het dus ook niet perfect zal doen in de relatie met je kind. Als je je jaren later iets realiseert, benoem dat dan alsnog naar je kind.
Leg je kind uit hoe jij je voelde, leg hem uit dat het niet aan hem lag maar aan jou. Het is nooit te laat om dat te doen.
Echt niet.
Dit is een gastblog van Jorine van Jorinekuilman.nl
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.