Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 mrt 2019

Vind balans in de galblaas- en levermeridiaan met deze Yin-sessie!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl


In de lente staan de levermeridiaan en galblaasmeridiaan centraal in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Aan ieder meridiaan-koppel is een seizoen en element verbonden, en in het geval van de levermeridiaan en galblaasmeridiaan, is dat hout.

De energie van hout is omhoog: denk maar aan de krachtige energie die ervoor nodig is om te groeien. Vandaar dat de koppeling met de lente gemaakt wordt, het seizoen van groei en ontwikkeling!

In dit blog deel ik een Lente-Yin-sessie van ruim een half uur, om aan die groei te werken. Door strekkingen voor de binnenzijde van de benen (levermeridiaan) en de zijkant van je lichaam (galblaasmeridiaan) werk je toe naar de perfecte balans in deze heerlijke tijd van het jaar!

galblaasmeridiaan levermeridiaan

Balans en de doorstroming in de levermeridiaan en galblaasmeridiaan

Wanneer bij jou de energie van Lever en Galblaas niet goed stroomt en wat uit balans is, kan je hier in de lente wat meer last van hebben. Je voelt je bijvoorbeeld wat vaker prikkelbaar, boos of besluiteloos.

Als de Lever- en Galblaas-energie wel goed in balans is, kan je in dit seizoen juist extra profijt hebben van die krachtige energie om bijvoorbeeld nieuwe plannen te maken en uit te voeren. Alle reden dus om juist nu veel aandacht te besteden aan een goede doorstroming in deze meridianen.

Je kan hiervoor naar een shiatsu-therapeut of acupuncturist, of je volgt of doet regelmatig een Yin yogales met strekkingen en houdingen die de doorstroming in de levermeridiaan en galblaasmeridiaan bevorderen.

Lees hier meer tips om mee te liften op de vitale energie van de lente!

Yin yoga-sessie voor de lente

1. Opening met intentie

Begin de sessie in een zittende positie die voor jou comfortabel is. Sluit je ogen, en adem ongeveer drie keer rustig in door de neus en rustig uit de mond. Voel hoe je lichaam bij iedere uitademing wat meer ontspant.

Adem na die drie keer weer in en uit door je neus, en laat je adem weer helemaal vanzelf gaan. Volg je ademhaling door ja handen op je buik te plaatsen en de beweging van de in- en uitademing te observeren.

Plaats dan je hand voor je hart, ontspan je schouders. Adem in door je neus en uit door de mond, en zak met je aandacht in je hart. Stel je zelf dan de vraag: Wat wil ik laten groeien? Dit kan een kwaliteit zijn, een talent, een liefde, een vriendschap, etc.

Denk er niet te veel over na, laat het antwoord uit je hart komen. (en als er even geen antwoord komt, ook prima!)

Neem je intentie mee deze sessie, en voel dat er bij iedere inademing meer ruimte ontstaat in je lichaam, en meer ruimte voor dat wat jij wilt laten groeien.

2. Straddle pose (met zijwaartse strekking)

Straddle Pose

Strek nu je benen en breng ze zo uit elkaar dat je een strekking gaat voelen aan de binnenzijde van je benen (Lever). Kom met je bovenlichaam naar voren, en geef je helemaal over aan de zwaartekracht.

  • Je kan je knieën een beetje buigen eventueel en hier een rolletje van een deken onder leggen.
  • Wanneer je merkt dat je met bovenlichaam naar achter helt en het lastig is om naar voren te bewegen, plaats je een verhoging (deken/kussen) onder je billen. Glij hier een beetje vanaf, zodat je bekken naar voren kantelt.
  • Als je onderrug gevoelig is, kom je naar voren met een gestrekte rug
  • Plaats eventueel een kussen of kussens onder je bovenlichaam

Kom na 3-5 minuten langzaam met je bovenlichaam weer terug rechtop, en draai nu met je linkerzijde over je linkerbeen.

Steun met je onderarm of elleboog op je been, of op een kussen dat je op je been plaatst. Je bovenste arm strek je boven je hoofd, zodat er een strekking ontstaat vanuit het heupgebied en de flanken richting de schouder en arm. (Galblaas)

Wissel na +/- 2 minuten van kant en sluit deze houdingen af op je rug. Neem rustig de tijd om het effect te voelen in je benen en je bovenlichaam.

3. Eye through the needle + Twist

eye through the needle

Zet je voeten op de mat, op heup-breedte. Plaats nu je linkervoet aan de voorkant van je rechterknie. Breng je benen naar je toe, totdat je een strekking voelt in het linkerheup-gebied, met name aan de buitenzijde. (Galblaas).

Fixeer de houding door je handen ineen te strengelen in de knieholte, of aan de buitenkant van de knie wanneer je meer ruimte voelt.

-Plaats een kussen/deken onder je schouders/nek/hoofd wanneer dit gebied erg omhoog omkomt

-Ontspan je armen en schouders, je hoeft je benen niet actief naar je toe te trekken.

-Plaats eventueel een kussen/blok onder je rechtervoet, zodat je je armen/schouder minder of helemaal niet hoeft te gebruiken.

>overgang naar twist

twist

Na 3-5 minuten plaats je je rechtervoet op de mat, en komt je linkerbeen over je rechterbeen. Met gekruiste benen laat je je knieën nu zakken naar rechts, en draai je met je linkerarm en schouder weer naar links terug op de mat, zodat je in een twist komt te liggen.

-Deze twist met gekruiste benen kan intens zijn voor je onderrug. Wanneer de twist te intens is, haal je benen uit elkaar, en zak je met je benen en knieën op elkaar naar rechts.

-Ondersteun eventueel je benen/knieën met een kussen of blok

-Ondersteun eventueel je linkerschouder en –arm met een dekentje

Kom naar 3-5 minuten op je rug liggen en voel het effect van deze twee houdingen. Voel je een verschil tussen links en rechts?

Doe deze 2 houdingen dan aan de andere kant.

4. Savasana

savasana

Kom op je rug liggen en maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Plaats een dekentje onder je hoofd, eventueel een kussen onder je knieën en zorg dat je het warm genoeg hebt.

Voel het effect in je lichaam van alle houdingen die je hebt gedaan terwijl je ligt in savasana.

Kom wanneer jij er klaar voor bent weer rustig terug in een zittende positie. Sta nog even stil bij jouw intentie en sluit af door langzaam je ogen weer te openen.

 

Benieuwd naar meer heerlijke Yin-sessies? Op mijn blog deel ik er graag meer met je!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter