Geloof in jezelf – Het is je grootste kracht!
Geloof in jezelf, dat heeft vast wel eens iemand tegen je gezegd. Het klinkt cliché maar het is echt heel erg belangrijk. Wist je dat hoe je denkt over jezelf en hoe je over jezelf praat een directe invloed heeft op jouw realiteit?
Laat me het uitleggen aan de hand van het volgende voorbeeld:
Als je voor een spiegel staat en je zegt tegen jezelf dat je mooi bent, dan ga je je mooier voelen. Het tegenovergestelde is ook waar. Je kan dus ook tegen je spiegelbeeld zeggen dat je lelijk bent. Dan ga je je ook daadwerkelijk lelijker voelen.
Kortom, wat je regelmatig zegt tegen jezelf ga je op den duur geloven. Wat je ook zegt.
Maar hoe doe je dat, in jezelf geloven?
In deze blog leg ik uit:
- Hoe gedragspatronen ontstaan
- Wat de invloed van je gedachten zijn op je dagelijks bestaan
- Hoe je meer in jezelf kunt geloven
Veel leesplezier!
Vraag en antwoord
1.Wat betekent ‘geloof in jezelf’?
Het is het vertrouwen hebben in jezelf dat jij alles kunt waar je je gedachten toe zet.
Mijn motto is al een tijdje: Het geloof in jezelf is je grootste kracht! Je bent tot zoveel in staat, zolang je maar in jezelf gelooft.
2.Wat doe je als je niet meer in jezelf gelooft?
Als je dat opmerkt, is stap een gezet. Je bent je er van bewust geworden! Dat is al heel goed. Daarna is het belangrijk om te oefenen om jezelf te accepteren zoals je bent en te oefenen met onderstaande tips.
Het ontstaan van gedragspatronen
Van je 0 tot 7e levensjaar worden je diepste patronen ontwikkeld.
Baby’s gedragen zich volstrekt vrij en ongeremd. Een baby doet alles, hij of zij schreeuwt zijn of haar ouders wakker. Als ze blij zijn, dan lachen ze en als ze verdrietig zijn dan huilen ze.
Ze denken niet: ik mag niet huilen, want dan ben ik niet stoer.
Op een gegeven moment merk je als kind dat je niet alles kan doen. Bijvoorbeeld als je de spaghettisaus op de muur gooit of je boertje pest, dan voel je je niet meer helemaal oké. Je moeder geeft je dan geen aandacht meer en lacht niet meer naar je.
Als kind ontwikkel je dan strategieën om toch aardig gevonden te worden of aardig te zijn. Dit zijn in feite strategieën om afwijzing te vermijden, en liefde en veiligheid te krijgen.
Bijvoorbeeld “ik ga nooit succes nastreven” om zo mislukkingen te voorkomen. Of: “ik ga nooit meer onaardig doen tegen mijn ouders” want dan raken ze in de stress.
Als blijkt dat die strategieën werken, dus als je als kind keer op keer minder afkeuring of meer aandacht krijgt dan ga je die strategieën herhalen. Uiteindelijk groeien deze strategieën uit tot een vast gedragspatroon.
Uiteindelijk worden die gedragspatronen je persoonlijkheid in je latere leven, en word je dus gezien als bijvoorbeeld “De Lieve”, “De verantwoordelijke”, “De sterke” of “Het bescheiden meisje”.
De invloed van je gedachten op jouw realiteit
Uiteindelijk bepaalt je persoonlijkheid je dagelijks bestaan, wat je elke dag doet. Dat zit namelijk zo: Alles begint met een gedachte. Die gedachten leiden tot bepaalde emoties en dat leidt weer naar bepaalde acties.
Dat is uiteindelijk de realiteit om je heen: hoe jouw leven eruitziet.
“Als je denkt dat je verliest, dan ben je verloren.
Als je denkt dat je verslagen bent, dan ben je verslagen.
Als je denkt dat je niet durft, dan durf je niet.
Als je denkt dat je het niet kunt, zal je bijna zeker niet winnen.”
– Napoleon Hill, uit Think And Grow Rich
In de vorige alinea legde ik al uit hoe gedragspatronen ontstaan. Soms helpen de overtuigingen die je in je jeugd hebt opgedaan niet om het leven te leiden wat jij graag zou willen leiden.
De overtuigingen, gedachten en emoties die negatief of niet-helpend zijn over jezelf die houden je tegen. Ze zorgen ervoor dat je je klein houdt, niet in jezelf gelooft en je niet je volledige potentieel leeft.
Door jouw overtuigingen aan te passen kun je je realiteit veranderen. Je kan alles bedenken wat je maar wil zijn en je kunt dat ook daadwerkelijk manifesteren!
Het maakt je onderbewuste niet uit of je het vol met negatieve dingen stopt, dat jou dus negatieve dingen gaat teruggeven of dat je het vol stopt met positieve dingen.
Het is aan jou welke doelen je achterna wilt gaan. Vandaar mijn motto: Het geloof in jezelf is je grootste kracht!
Oefenen met positief denken? Melanie legt uit hoe je dat doet in 3 stappen.
Tips om meer in jezelf te geloven
1. Onderzoek je eigen gedachten
Door je bewust te zijn van je eigen gedachten, kun je ze uiteindelijk ook veranderen. De eerste stap is dus om je eigen gedachten te onderzoeken. Zonder deze inzichten kun je jezelf niet veranderen.
Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden waarin je eerlijk vastlegt wat voor gedachten je hebt. Heb je veelal positieve gedachten, of merk je ook negatieve denkstijlen op? Jij bent als het ware een waarnemer van je eigen gedachten.
Het is misschien niet het allerleukste om te doen, maar hoe bewuster je bent, hoe makkelijker het wordt om deze gedachten om te draaien en te transformeren.
2. Versterk het geloof in jezelf door positieve affirmaties
Als je het geloof in jezelf wilt vergroten, zul je open moeten staan voor nieuwe gedachten, je moet je mind dagelijks vullen met liefdevolle ondersteunende gedachten.
Heb je negatieve denkstijlen opgemerkt uit de vorige tip? Je kunt deze gedachten en overtuigingen omzetten in positieve affirmaties. Dit zijn positieve statements over jezelf.
Bijvoorbeeld:
- Ik ben goed genoeg
- Ik hoef niet perfect te zijn
- Ik verdien het beste dat het leven mij kan geven
Zie jouw gedachten als een mooie tuin, door middel van positieve affirmaties ben je aan het zaaien, de tuin aan het mooier maken en laten groeien… en daarmee verandert je energie. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe meer je het gaat internaliseren.
Zet de positieve affirmatie dus in je telefoon, of maak er een mooi kaartje van en plaats het op plekken in je huis, bijvoorbeeld je keuken, je nachtkastje of op je bureau.
Zo kom je het dagelijks tegen en dit helpt om je mind te vullen met positieve en ondersteunende gedachten.
In onderstaande video kom je nog veel meer te weten over affirmaties.
3. Vergroot het geloof in jezelf door visualisatie en dankbaarheid
Vanuit een negatieve mindset kan nooit iets positiefs groeien. Kortom, als je negatief over jezelf blijft denken, “Ik kan het toch niet” en “anderen zijn beter” dan straal je dit uit en trek je hier juist meer van aan.
Laat me dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld:
Stel je hebt nu een baan waar je totaal geen voldoening uit haalt. Je zou graag willen groeien naar een andere functie. Als je elke dag met tegenzin naar je werk gaat en je geen uitweg voor jezelf ziet, dan zal je ook niet snel een andere functie krijgen.
Als je je daarentegen al helemaal kan visualiseren hoe het zou zijn om die nieuwe baan te hebben én je je ook dankbaar kan voelen voor alle dingen die nu al goed gaan, dan zal je veel sneller ook een nieuwe baan aantrekken. Je straalt dat immers nu al uit.
“Imagination is everything. It is the preview of life’s coming attractions.”
– Albert Einstein
In deze video legt Melanie uit hoe je je doelen kunt visualiseren.
Mensen die geloven in zichzelf zijn zelfverzekerd en zijn mild naar zichzelf toe. Ze hebben zelfliefde. Wees dus lief voor jezelf en gun jezelf de tijd om hier in te groeien!
Heb jij nog een goede tip om meer in jezelf te geloven? Zet deze dan in het reactiegedeelte hieronder.
Deze blog is een bijdrage van Marije Timmerman
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.