Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 jul 2021

Yoga nidra meditatie en hersengolven

/
Geplaatst door
/
Comments2

Wat is Yoga Nidra? – Een korte intro

Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt.

Het bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet.

Yoga betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’. En Nidra betekent ‘slaap’.

Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Bij Yoga Nidra is je fysieke lichaam en een groot gedeelte van je geest in diepe slaap, maar je bent nog wel bewust.

Het is dus bewuste diepe slaap, of slaap met een spoor van bewustzijn.

Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties.

Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning en raakt daarnaast in een hele ontvankelijke staat.

yoga nidra meditatie hersengolven

Wat doet Yoga Nidra met je? – Yoga Nidra meditatie en hersengolven

Yoga Nidra wordt ook wel beschreven als een ‘bewuste slaap’ of een ‘slapeloze slaap’.

Het bijzondere van Yoga Nidra is dat je tot diepe ontspanning komt en je hersenen dezelfde activiteit hebben als tijdens een diepe (non-REM) slaap, maar dat je toch nog volledig bewust kunt zijn van je omgeving.

Dit is goed te meten aan de hand breinactiviteit die gemeten wordt door te kijken naar de verschillende hersengolven.

De hersengolven die je produceert zijn gerelateerd aan je staat van bewustzijn op dat moment. Yoga Nidra meditatie heeft hier invloed op.

Laten we eens kijken welke verschillende typen hersengolven er zijn en welke staat van bewustzijn daarbij hoort.

Verschillende typen hersengolven

hersengolven

Gamma hersengolven (40 – 100Hz)

Gamma hersengolven zijn pas later ontdekt omdat ze voorheen nooit gemeten konden worden. Dit type hersengolven hebben een frequentie van 40 tot 100Hz. Het zijn daarmee de snelste hersengolven die we kunnen produceren als mensen.

Gamma hersengolven worden gelinkt aan superconcentratie, flow en hogere cognitieve functies. Neurowetenschappers geloven dat Gamma hersengolven informatie vanuit alle regio’s van het brein met elkaar in verbinding brengen waardoor de ‘flow’ staat ontstaat.

Hoewel deze staat van bewustzijn geweldig is, hebben we hier voor zover bekend hebben tijdens Yoga Nidra niet veel mee te maken.

We gaan juist het andere einde van het spectrum verkennen, wat andere voordelen heeft dan de gamma hersengolven.

Beta hersengolven (14 – 40Hz)

De Beta hersengolven zijn de hersengolven die je produceert tijdens normale dagelijkse activiteiten zoals tijdens je werk. Het is ook het type hersengolf die wordt geassocieerd met spanningen en stress.

Hierin is het belangrijk om op te merken dat er een verschil is tussen hoge beta golven en lage beta golven.

Hoge beta hersengolven: Deze zijn gerelateerd aan spanning, stress, angst en onrust.

Lage beta golven: Deze zijn gerelateerd aan ons normale bewustzijn wat we nodig hebben om in onze wakkere staat van zijn deel te nemen aan het reguliere dagelijkse leven.

Alpha hersengolven (8 – 13Hz)

Wanneer je brein Alpha hersengolven produceert bent je vrij relaxt en ontspannen.

Je hebt een passieve vorm van aandacht. Dit is het doel van de meeste algemene ontspanningsoefeningen.

Alpha hersengolven zijn de ‘poort’ naar het onderbewuste, maar niet het onderbewuste zelf.

Hoewel het erg nuttig is om ontspanningsoefeningen te doen die je brein naar een ‘Alpha-staat’ brengen, is het niet het doel van Yoga Nidra. Deze staat dient als voorbereiding voor een diepere ervaring van Yoga Nidra.

Veel mensen hebben de neiging om in slaap te vallen tijdens Yoga Nidra. Dit gebeurt vaak in de ‘alpha-staat’.

Zeker als je slaapproblemen hebt, is het fijn om lekker in slaap te vallen. Maar zoals je zult merken als je verder leest, kan je ontspanning nog veel dieper en completer worden tijdens Yoga Nidra.

Daarom wil je altijd proberen om wakker en alert te blijven tijdens Yoga Nidra.

Theta hersengolven (4 – 7Hz)

Theta hersengolven zijn het type hersengolven wat geproduceerd wordt tijdens diepe meditatie of lichte slaap.

Je bent je in deze staat nog bewust van je omgeving, maar je lichaam is in staat van diepe ontspanning. Dit is het terrein van je onderbewuste. Hier liggen die diepere programmeringen (Samskaras) van je geest.

Delta hersengolven (0.5 – 3.5Hz)

Delta hersengolven worden geproduceerd tijdens diepe droomloze slaap, diepe meditatie of Yoga Nidra. Hersengolven met deze Delta frequentie zijn het terrein van je onbewuste.

Deze hersengolven zijn het uiteindelijke doel van Yoga Nidra.

Wakker, dromen en diepe slaap

Tijdens een langere Yoga Nidra sessie beweeg je jezelf langs al deze verschillende hersengolven.

Je kunt je voorstellen dat je stapsgewijs afdaalt van een staat waarin je wakker en alert bent, naar een staat waarin je droomt en je bewustzijn zich wat meer naar de achtergrond verplaatst.

Vervolgens daal je verder af richting een staat van diepe slaap en Delta hersengolven.

Normaal gesproken ben je je in deze staat totaal onbewust van je omgeving. Maar tijdens Yoga Nidra maak je die bewust mee. Je produceert Delta golven, maar tegelijkertijd ben je je bewust van je omgeving.

Dit is wat Swami Rama aantoonde in een laboratorium waarbij onderzoekers delta hersengolven registreerden, maar Swami Rama na afloop alles wat er om hem heen gebeurde tot in detail kon navertellen.

Het voordeel hiervan is dat onze drukke geest even aan de kant geschoven is en we kunnen werken met onze dieper gelegen programmeringen, gewoontes en conditioneringen.

Yoga Nidra is daarom een succesvolle techniek voor het werken met ongewenste gewoontes, emotionele trauma’s en psychologische limitaties.

Yoga Nidra kan daarom beschouwd worden als een tool voor grote persoonlijke transformatie en buitengewoon leven. Het is een van de kroonjuwelen uit de tradities van Yoga en Tantra.

Wat is het verschil tussen Yoga Nidra en meditatie?

yoga nidra meditatie

Yoga Nidra is anders dan een ‘normale’ meditatie.

Er zijn een aantal fundamentele verschillen tussen Yoga Nidra en meditatie.

De eerste is dat normale meditatie zittend gedaan wordt. Yoga Nidra doe je liggend op je rug.

Daarnaast is ben je je bij meditatie actief aan het concentreren (op je adem, een mantra, of een visualisatie). Bij Yoga Nidra hoef je dit niet te doen en volgt je bewustzijn passief de instructies die er tijdens de sessie gegeven worden.

Yoga Nidra is hierdoor voor veel mensen een stuk toegankelijker dan normale meditatie, omdat dit voor veel mensen in het begin lastig is.

Ook blijf je bij meditatie gewoon in de ‘wakkere staat’, waarbij je bij Yoga Nidra naar de staat van diepe slaap beweegt.

Kan je dan beter Yoga Nidra beoefenen of meditatie?

De waarheid is dat deze twee Yoga technieken heel erg complementair aan elkaar zijn. Samen vormen ze compleet pakket om bewustzijn te verruimen en te werken met de dieper gelegen programmeringen van de geest.

Yoga nidra met achtergrondmuziek?

Ook muziek kan een impact hebben op onze hersengolven. Daarom lijkt het een goed idee om een lekker achtergrond muziekje op te zetten tijdens Yoga Nidra. Of om een sessie te volgen waar achtergrondmuziek bij zit.

Hoewel er veel Yogadocenten zijn dit dit doen, zou ik dit sterk willen afraden. Door het luisteren naar muziek schiet je het doel van Yoga Nidra namelijk totaal voorbij.

Muziek luisteren kan heel rustgevend zijn. Maar het is niet Yoga Nidra.

Yoga Nidra is bewuste diepe slaap. En die staat ervaren we niet wanneer we naar muziek aan het luisteren zijn.

In diepe slaap zijn we als het ware losgekoppeld van onze 5 zintuigen (die ons verbinden met de externe wereld). Muziek prikkelt de zintuigen en zorgt er dus voor dat je niet naar de staat van Yoga Nidra kunt bewegen.

Aan de slag met Yoga Nidra?

Met een open mind en een beetje creativiteit zijn er genoeg mogelijkheden om Yoga Nidra in je leven te integreren. Het zal je helpen om meer ontspanning en balans te vinden.

Klaar om te beginnen met Yoga Nidra?

Met onze downloadbare Nederlandstalige Yoga Nidra oefeningen van verschillende lengtes, kun je altijd en overal een sessie doen. Op je werk, thuis, op vakantie…. Waar en wanneer je maar wilt.

Klik hier om ons Yoga Nidra programma te bekijken.

Een Yoga Nidra sessie proberen?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Caroline

    Wat een mooie mail Rolf. Ik ga de yoga nidra zeker proberen. Het lijkt me een mooie ervaring.
    groet en geniet vandaag van deze mooie dag.

    1. Rolf

      Dankje Caroline! En goed dat je Yoga Nidra gaat proberen. Wat mij betreft is het een van de mooiste dingen die je jezelf kunt geven!

Laat een reactie achter