Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 dec 2017

Yoga nidra meditatie en hersengolven

/
Geplaatst door
/
Comments0

Wat is Yoga Nidra? – Een korte intro

Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt.

Het bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet. Yoga betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’. En Nidra betekent ‘slaap’. Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen.

Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning en raakt daarnaast in een hele ontvankelijke staat.

yoga nidra meditatie hersengolven

Yoga Nidra meditatie en hersengolven

Yoga Nidra wordt ook wel beschreven als een ‘bewuste slaap’ of een ‘slapeloze slaap’. Het bijzondere van Yoga Nidra is dat je tot diepe ontspanning komt en je hersenen dezelfde activiteit hebben als tijdens een diepe (non-REM) slaap, maar dat je toch nog volledig bewust kunt zijn van je omgeving.

Dit is goed te meten aan de hand van hersengolven. De hersengolven die je produceert zijn gerelateerd aan je staat van bewustzijn op dat moment. Yoga Nidra meditatie heeft hier invloed op.

Laten we eens kijken welke verschillende typen hersengolven er zijn en welke staat van bewustzijn daarbij hoort.

Verschillende typen hersengolven

Gamma hersengolven (40 – 100Hz)

Gamma hersengolven zijn pas later ontdekt omdat ze voorheen nooit gemeten konden worden. Dit type hersengolven hebben een frequentie van 40 tot 100Hz. Het zijn daarmee de snelste hersengolven die we kunnen produceren als mensen.

Gamma hersengolven worden gelinkt aan superconcentratie, flow en hogere cognitieve functies. Neurowetenschappers geloven dat Gamma hersengolven informatie vanuit alle regio’s van het brein met elkaar in verbinding brengen waardoor de ‘flow’ staat ontstaat.

Hoewel deze staat van bewustzijn geweldig is, hebben we hier voor zover bekend hebben tijdens Yoga Nidra niet veel mee te maken. We gaan juist het andere einde van het spectrum verkennen.

Beta hersengolven (14 – 40Hz)

De Beta hersengolven zijn de hersengolven die je produceert tijdens normale dagelijkse activiteiten zoals tijdens je werk. Het is ook het type hersengolf die wordt geassocieerd met spanningen en stress.

Alpha hersengolven (8 – 13Hz)

Wanneer je brein Alpha hersengolven produceert bent je vrij relaxt. Je hebt een passieve vorm van aandacht. Dit is het doel van de meeste algemene ontspanningsoefeningen. Alpha hersengolven zijn de ‘poort’ naar het onderbewuste. Hoewel het erg nuttig is om ontspanningsoefeningen te doen die je brein naar een ‘Alpha-staat’ brengen, is het niet het doel van Yoga Nidra. Deze staat dient als voorbereiding voor een diepere ervaring van Yoga Nidra.

Theta hersengolven (4 – 7Hz)

Theta hersengolven zijn het type hersengolven wat geproduceerd wordt tijdens diepe meditatie of lichte slaap. Je bent je in deze staat nog bewust van je omgeving, maar je lichaam is in staat van diepe ontspanning. Dit is het terrein van je onderbewuste. Hier liggen die diepere programmeringen van je geest.

Delta hersengolven (0.5 – 3.5Hz)

Delta hersengolven worden geproduceerd tijdens diepe droomloze slaap, diepe meditatie of Yoga Nidra. Hersengolven met deze Delta frequentie zijn het terrein van je onbewuste. Deze hersengolven zijn het uiteindelijke doel van Yoga Nidra.

Wakker, dromen en diepe slaap

Tijdens een langere Yoga Nidra sessie beweeg je jezelf langs al deze verschillende hersengolven. Je kunt je voorstellen dat je stapsgewijs afdaalt van een staat waarin je wakker en alert bent, naar een staat waarin je droomt en je bewustzijn zich wat meer naar de achtergrond verplaatst.

Vervolgens daal je verder af richting een staat van diepe slaap en Delta hersengolven. Normaal gesproken ben je je in deze staat totaal onbewust van je omgeving. Maar tijdens Yoga Nidra maak je die bewust mee. Je produceert Delta golven, maar tegelijkertijd ben je je bewust van je omgeving.

Het voordeel hiervan is dat onze drukke geest even aan de kant geschoven is en we kunnen werken met onze dieper gelegen programmeringen, gewoontes en conditioneringen. Yoga Nidra is daarom een succesvolle techniek voor het werken met ongewenste gewoontes, emotionele trauma’s en psychologische limitaties.

Yoga Nidra kan daarom beschouwd worden als een tool voor grote persoonlijke transformatie en buitengewoon leven. Het is een van de kroonjuwelen uit de tradities van Yoga en Tantra.

Aan de slag met Yoga Nidra?

Met een open mind en een beetje creativiteit zijn er genoeg mogelijkheden om Yoga Nidra in je leven te integreren. Het zal je helpen om meer ontspanning en balans te vinden.

Klaar om te beginnen met Yoga Nidra?

Met onze downloadbare Nederlandstalige Yoga Nidra oefeningen van verschillende lengtes, kun je altijd en overal een sessie doen. Op je werk, thuis, op vakantie…. Waar en wanneer je maar wilt.

Klik hier om ons Yoga Nidra programma te bekijken.

Een Yoga Nidra sessie proberen?

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter