Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 aug 2020

Thuiswerken tips – leer productief en creatief thuiswerken!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Thuiswerken tips, er is nog nooit zoveel vraag naar geweest.

We werken momenteel massaal thuis en waarschijnlijk ervaar je zelf al een aantal voor- en nadelen van thuiswerken.

Je hoeft niet te reizen, er zijn minder collega’s die je uit je concentratieflow kunnen halen en je kunt makkelijker je eigen tijden indelen.

Tegelijkertijd heb je misschien niet echt een geschikte werkplek, word je afgeleid door anderen die bij jou in huis wonen en is er minder sociale controle waardoor je makkelijker iets niet-werkgerelateerds gaat doen.

Vooral dat laatste is één van de punten waar veel bedrijven bang voor zijn en daarom niet willen dat mensen thuis werken. Ze zijn bang dat mensen minder productief zijn als ze thuiswerken. Nu we massaal thuis moeten werken, lees je overal thuiswerken tips over hoe je je productiviteit kunt vergroten.

Zinvol, absoluut. Maar wist je dat productieve processen en creatieve processen precies tegenovergesteld werken?

Als je weet hoe dit werkt in je hersenen en hier rekening mee houdt kun je veel bewuster gebruik maken van beide processen. Dan kun je dus productiever én creatiever werken.

Benieuwd hoe dit zit? In dit blog leg ik het je uit. Zo kom je te weten:

  • Hoe thuiswerken en productiviteit gerelateerd zijn
  • Welke invloed creativiteit en productiviteit op elkaar hebben
  • Wat voor processen zich in je hersenen afspelen als je aan het werk bent

En nog veel meer!

thuiswerken tips

Thuiswerken en productiviteit

In 2015 werd een onderzoek gepubliceerd waarin onder 1000 medewerkers van een Chinees reisbureau, onderzocht werd wat de impact was van thuiswerken.

Het onderzoek liet zien dat thuiswerken had geleid tot een toename van de productiviteit met 13 procent. Daarbij hadden er 50% minder werknemers hun baan opgezegd. Thuiswerken kan dus mogelijk de productiviteit verhogen!

Dit is natuurlijk slechts 1 onderzoek en de ideeën over thuiswerken zijn nog steeds verdeeld.

Voorstanders van thuiswerken denken dat productiviteit verhoogd kan worden doordat men niet hoeft te reizen, mensen thuis minder stress ervaren en dat mensen het thuiswerken als luxe ervaren en extra hun best doen om deze luxe niet te verliezen.

Daarnaast zijn er mogelijk minder afleidingen en kan de communicatie effectiever plaatsvinden.

Tegenstanders denken dat mensen door een gebrek aan toezicht meer tijd zullen verspillen en minder gedisciplineerd zullen werken.

Volgens Nicholas Bloom, auteur van bovenstaand onderzoek, is de gedwongen corona thuiswerksituatie niet per se goed voor de productiviteit. Dit heeft te maken met 4 factoren. Kinderen, ruimte, privacy en keuze. Mogelijk hebben mensen geen goede werkruimte thuis en zijn er kinderen of anderen aanwezigen thuis. Daarbij is het geen keuze, maar een gedwongen maatregel, wat ook een rol kan spelen in motivatie en discipline.

Het is dus van veel dingen afhankelijk of thuiswerken goed of slecht is voor de productiviteit.

Wat me echter opvalt is dat de meeste onderzoeken, artikelen en thuiswerken tips over productiviteit gaan. Creativiteit komt nauwelijks aan bod.

Productiviteit en creativiteit zijn echter twee tegenovergestelde processen. Dus als de productiviteit omlaag gaat, dan kan het zijn dat de creativiteit juist omhoog gaat!

Twee verschillende manieren van denken

Eerder schreef ik al eens over effectief pauze houden. Veel mensen vinden dit lastig en zien pauze als een moment om social media of hun telefoon te checken.

Je hersenen blijven dan echter ‘aan’ staan en hoewel je misschien even niet op je werk gefocust bent, ben je wel nog steeds gefocust (alleen op iets anders).

Als je vervolgens weer aan het werk gaat, heb jij misschien het idee dat je pauze hebt genomen, maar voor je hersenen is er niks veranderd.

Je put op deze manier je hersenen uit en voelt je waarschijnlijk aan het einde van de dag supermoe.

Focus heb je nodig voor productiviteit. Maar voor creativiteit werkt dat anders. En laten we nou net allebei deze processen nodig hebben op ons werk (en ook daar buiten natuurlijk 😉).

Hieronder vertelt Rolf je graag wat meer over hoe je je focus kunt verbeteren 🙂

Divergent en convergent

Er zijn twee manieren waarop je je hersenen kunt gebruiken. Divergent, dit wordt wel open aandacht genoemd, en convergent, gesloten aandacht.

Divergent betekent dat iets vanuit één punt steeds breder wordt. Convergent betekent dat iets vanuit de breedte naar één punt toe gaat.

Je hebt vast weleens meegemaakt dat je niet op een naam kunt komen. Frustrerend, je weet het heus wel, en je graaft in je geheugen maar het wil je maar niet te binnen schieten.

Een uur later sta je onder de douche en denkt er al lang niet meer aan, en jawel, de naam popt opeens in je naar boven. Waar komt dat door?

Die naam zit opgeslagen in je langetermijngeheugen. Veel van wat er in je langetermijngeheugen zit, heb je onbewust opgeslagen. Je bent niet de hele dag bezig met wat er allemaal in je langetermijngeheugen opgeslagen zit, dan zou je namelijk helemaal gek worden.

Op het moment dat je op die naam wil komen, ben je je heel hard aan het focussen.

Je probeert het antwoord te vinden door een gesloten manier van denken, terwijl je juist een open manier van denken nodig hebt om het boven te laten komen.

Divergerend, open denken zorgt voor creativiteit, voor nieuwe ideeën. Convergerend, gesloten denken zorgt voor productiviteit, voor het analyseren en sorteren van die ideeën.

Thuiswerken en creativiteit

Om creatief te zijn moet je dus af en toe juist niét productief zijn. Misschien heb je ook weleens gehoord van een experiment waarin mensen in een rommelige kamer of hele nette opgeruimde kamer verblijven.

In de rommelige kamer worden mensen veel creatiever, in de opgeruimde kamer worden mensen juist productiever.

Dus het kan zomaar zijn dat de ruimte waarin je thuis nu werkt, wat rommeliger is en je daardoor wat minder productief wordt. Maar misschien word je dus juist wel creatiever dan op kantoor!

Het kan ook zijn dat divergent denken thuis makkelijker is. Taken zoals even de afwas doen, de hond uitlaten, de was ophangen of groenten snijden kunnen je helpen om je gedachten even de vrije loop te laten.

Daardoor kom je misschien wel op creatieve, nieuwe ideeën die je vervolgens weer toepast in je werk.

creativiteit quote

Thuiswerken tips voor meer creativiteit en productiviteit

Herken de processen van je hersenen

Je kan overal thuiswerken tips vinden, maar het belangrijkste is dat je begrijpt hoe je hersenen werken en daar op de juiste manier gebruik van leert maken.

  • Probeer je steeds harder een oplossing te vinden en loop je daarin vast? Realiseer je dat je op een gesloten manier denkt en juist een open manier van denken nodig hebt.
  • Lijkt het alsof je ideeën alle kanten opgaan en worden er geen knopen doorgehakt? Realiseer je dat je op een open manier aan het denken bent en toe bent aan een gesloten manier van denken.

Maak onderscheid in materialen en ruimte

Het kan helpen om fysiek onderscheid te maken tussen de twee manieren van denken als je achter je bureau zit.

Wil je wat creatiever en ruimer denken? Schrijf je gedachten op met pen en papier, verbind woorden, maak een mind map of gebruik post-its.

Wil je de vage ideeën vervolgens bundelen en een conclusie trekken? Typ het op je computer uit in een overzicht, maak er een samenvatting van en haal het belangrijkste eruit.

Op deze manier train je je hersenen om het fysieke schrijven te linken aan creativiteit en het typen met productiviteit.

Wil je productiever zijn? Ruim je kamer op en zet een noice-cancelling koptelefoon op. Wil je creatiever zijn? Ga naar een andere ruimte en lees een boek of artikel over een onderwerp waar je niks vanaf weet.

Doe aan yoga

Beide manieren van denken, zowel convergent als divergent zijn belangrijk om je werk goed te doen. Dus zoek uit wat voor jou werkt en maak gebruik van de vrijheid van het thuiswerken om zo optimaal mogelijk te kunnen werken.

Vergeet natuurlijk vooral ook niet dat yoga ook een positieve impact kan hebben op je creativiteit en je productiviteit. Eh, alleen dan dus niet tegelijkertijd 😊.

Maargoed, het gaat natuurlijk altijd om het vinden van de balans en dat is nou juist waar yoga aan bijdraagt!

Heb jij nog goede tips voor thuiswerken? Laat het me weten in een reactie hieronder!


Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter