Ananda – de ervaring van ultieme bliss
Ananda, heb je daar weleens van gehoord?
Ananda is Sanskriet en wordt vertaald als ‘bliss’, ‘gelukzaligheid’ of ‘vreugde’. Er wordt gesproken over deze term in oude teksten, zoals de Veda’s, de Upanishads en de Bhagavad Gita.
Het is een woord waarin je in een yogales waarschijnlijk niet vaak iets over hoort. Toch is dit bij uitstek een heel belangrijk begrip in de yoga.
Wanneer je je verdiept in de yoga leefstijl, kom je erachter dat yoga veel meer is dan houdingen uitvoeren. Er zit een hele filosofie achter.
Als je meer begrijpt en leert over deze yoga filosofie, dan kun je je eigen practice enorm verdiepen!
Tijd dus om wat meer te weten te komen over Ananda! In dit blog lees je:
- Wat Ananda betekent
- Wat anandamaya kosha met ananada te maken heeft
- Wie Paramhansa Yogananda was
- Wat sat-chit-ananda betekent
- Wat Ananda yoga is
- Hoe je het thema Ananda kunt gebruiken op je yogamat
Lees je mee?
Vraag en antwoord
1.Wat betekent ananda?
Ananda is Sanskriet voor ‘bliss’ of ‘gelukzaligheid’.
2.Wie is Paramhansa yogananda?
Yogananada was een leermeester en goeroe die lesgaf over Kriya yoga. Hij heeft het boek Autobiografie van een yogi geschreven.
Hij overleed in 1952.
Ananda is een begrip uit de yogafilosofie en hoort bij de yoga levensstijl. Je kunt je hierin verdiepen door veel zelf te ervaren en meer over de yogafilosofie te lezen. In deze video krijg je nog wat meer info over het verdiepen in de yogaleefstijl.
Ananda, wat of wie is dat precies?
Ananda betekent bliss of gelukzaligheid. Eigenlijk gaat het verder dan dat. Het voorzetsel ‘a’ geeft aan dat het om een superlatief gaat, dus een overtreffende trap. Het is een soort diepe, tijdloze dementie van geluk.
De meeste emoties koppelen we aan elkaar (denk aan verdrietig-blij), maar Ananda heeft geen tegenhanger. Het is een non-dualistische staat van bewustzijn en dus ook niet zozeer een emotie.
In oude teksten zoals de Veda’s, Upanishads en Bhagavad Gita gaat Ananda samen met het einde van de cirkel van wedergeboorte. De ziel is dan vrij.
Ananda komt ook voor als persoon, namelijke als een van de belangrijkste leerlingen en persoonlijke assistent van Gautama Boeddha. Hij werd omschreven als een zacht persoon met een extreem goed geheugen.
Ananda wordt gepaard met veel namen en woorden. Een van die namen is Parahamsana Yogananda.
Parahamsana Yogananda
Parahamsana Yogananda was een Indiaas yogileermeester, of goeroe, die lesgaf in Kriya yoga. Kriya Yoga draait om meditatie- en pranayamatechnieken om de energie te leren beheersen.
Hij heeft het boek Autobiografie van een yogi geschreven, dat al in meer dan 50 talen is vertaald.
De naam Ananda is ook de naam van de wereldwijze organisatie met Sangha’s en Centra die is opgericht in de jaren 60 om de lessen van Yogananda te blijven verspreiden.
Anandamaya-kosha, wat heeft dat met Ananda te maken?
Als mens bestaan we niet alleen maar uit een fysiek lichaam. Volgens de yoga filosofie hebben we 5 kosha’s oftewel lichamen: fysiek, energetisch, mentaal, intellectueel en spiritueel.
De anandamaya-kosha is ons laatste kosha, het spirituele lichaam.
Wanneer deze laag in balans is, zul je merken en voelen dat ook de rest van de lichamen in balans is. Ons fysieke lichaam, de ademhaling, de gedachtes, de gevoelens, alles zal in balans zijn en handelen vanuit balans.
Als je in deze laag belandt, zul je je compleet voelen, zonder dat je daarbij iets nodig hebt van buitenaf. Je voelt je vredig en ervaart innerlijk geluk.
Logisch dus dat deze laag Anandamaya kosha heet, maya betekent sluier/laag en Ananda (zoals je inmiddels weet) ‘bliss’.
Sat-Chit-Ananda
Vanuit die kosha kunnen we ook kijken naar wat sat-chit-ananda betekent. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar het is een Sanskriet term die de ware aard van de realiteit beschrijft.
Het wordt gebruikt om te omschrijven dat alles een geheel is.
Dat betekent waarheid/Zijn, chit betekent bewustzijn/begrip/wijsheid, Ananda betekent bliss/geluk. Het wordt dan ook wel vertaald als ‘absolute waarheid-wijsheid-bliss’.
Wanneer je je in de anandamaya kosha bevindt, dan ervaar je sat-chit-ananda. Oftewel diepe innerlijke vrede, vreugde en ultieme vrijheid. Je geest is stil en je voelt je een met alles om je heen.
Het lijkt eigenlijk vrij veel op de staat Samadhi, zoals beschreven in het achtvoudig pad van yoga, maar dit gaat eigenlijk nog net een beetje dieper.
Sommigen zeggen dat het ervaren van sat-chit-ananda alleen maar voor zo’n 20 tot 30 meesters ter wereld is weggelegd. Een verlichtte staat bereiken (Samadhi) zou gemakkelijker zijn.
Ananda yoga, wat is dat?
Er is zelfs een speciale yoga vorm gewijd aan Ananda. Ananda yoga is een vorm van yoga die vooral focust op de spirituele en meditatieve aspecten van yoga. Je doet wel asana’s, maar de focus van die asana’s ligt op de spirituele aspecten.
Er wordt veel gewerkt met de ademhaling en met energie. Het doel van deze vorm van yoga is om je bewustzijn te vergroten.
Deze yogavorm is gebaseerd op de Kriya Yoga, wat op zijn beurt weer zijn oorsprong vindt in de Hatha yoga.
Het was een van de eerste yogavormen in het westen die zich specifiek bezig ging houden met de geestelijke kant van de yoga, speciaal gericht op meditatie.
Ananda toepassen op je yogamat, hoe doe je dat?
Eigenlijk heeft alles wat je op je yogamat doet te maken met Ananda. Je werkt met al je 5 kosha’s en pas als je die allemaal in balans krijgt, dan kom je bij Anandamaya Kosha terecht.
Het is belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt, bewust ademhaalt en je geest kalmeert. Dus stap regelmatig op je mat!
Ananda is een staat die verder gaat dan de ervaring van de geest, dus je komt er alleen als het stil wordt in je hoofd. Meditatie en stilte zijn hele belangrijk aspecten om dieper bij Ananda te komen.
Sla dus vooral je meditatiepractice niet over en maak tijd vrij voor stilte in je leven. Zit bijvoorbeeld eens in je eentje op de bank zonder boek of scherm. Merk op wat er met je gebeurt en laat het er zijn.
Als je onrust voelt en op wil staan, merk dat dan op en blijf gewoon zitten. Zet een timer voor jezelf zodat je weet tot wanneer je blijft zitten.
Dit brengt je niet direct bij Ananda maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het gaat om de dagelijkse stappen die je zet, waarmee jij je bewustzijn verhoogd. Stapje voor stapje kom je zo dichterbij de ultieme waarheid.
Beginnen met mediteren?
Wil je wel beginnen met mediteren, maar doe je dat liever met wat hulp? Kijk dan eens op het HWY practice platform. Hier vind je talloze meditatiepractices!
Was jij al bekend met de term Ananda? We hopen dat je er wat van opgestoken hebt!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.