Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 apr 2015

Waarom aan Yoga doen meer is dan alleen Asana’s

/
Geplaatst door
/
Comments0

Waarom aan Yoga doen meer is dan alleen Asana’s? Een vraag die je misschien in het begin heel lastig vindt, maar die je zeker gaandeweg bij het beoefenen van een goede Yoga les gaat ervaren.

Iedereen heeft zijn eigen reden om te beginnen met Yoga. Je stapt dus allemaal met een andere reden jouw eerste Yoga les in.

Maar tegenwoordig zie je steeds meer de focus verplaatsen naar alleen de Asana’s. Deze zijn goed voor het lichaam, maar met alleen Asana’s doe je eigenlijk niet aan Yoga.

Klinkt dit voor jou misschien gek? Of heb je geen idee waarom aan Yoga doen meer is dan alleen Asana’s? Hieronder zal ik het je uitleggen.

waarom aan yoga doen

By Joel Nilsson Nelson [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Waarom aan Yoga doen kan lijken op oefeningen in een sportschool.

In het begin vond ik het ook erg moeilijk te begrijpen waarom aan Yoga doen niet alleen te maken had met het inspannen en ontspannen van je lichaam. Eigenlijk zoals je dat in een sportschool doet.

Aan je lichaam werken. Er goed uit willen zien, je lichaam trainen om fit te blijven. Begrijp me niet verkeerd, ik heb zeker helemaal niets tegen sportscholen. Het is heerlijk om het lichaam fit en gezond te houden.

Maar op het moment dat je me vraagt waarom aan Yoga doen zoveel voordelen heeft, dan gaat het beoefenen van Yoga veel verder dan alleen de lichamelijke aspecten.

Ik herken deze onwetendheid zeker! Ik wist ook niet waarom aan Yoga doen meer was dan alleen Asana’s.

Ik was me in het begin ook totaal niet bewust van de invloed van mijn gedachten. Eerlijk gezegd liet ik me zelfs leiden door mijn gedachten. Ik dacht dat dit de werkelijke realiteit was en dat ik naar mijn gedachten moest luisteren.

Dit veroorzaakte veel stress en ongemak. Soms zelfs slapeloze nachten. Ik vergat te genieten van vandaag. En zo vloog voordat ik het wist de dag aan me voorbij.

Ik zie dit in het begin ook erg veel terug bij beginnende Yogi’s. En als ik vraag waarom zij aan Yoga doen? Dan komen er heel vaak toch de lichamelijke redenen naar boven. Redenen waarom zij aan Yoga doen zijn vaak meer flexibiliteit creëren, het ontspannen van je lichaam en een enkeling geeft ook aan: ‘Oh en ja, ik word er ook wel rustiger van’.

Of er wordt hen aangeraden in tijden van bijvoorbeeld een burn-out om te starten met Yoga. Ze volgen deze raad blindelings op, omdat ze zich beter willen voelen. Maar ga je je dan precies beter voelen?

Waarom aan Yoga doen voordelig is voor zowel lichaam als geest

Maar waarom heeft aan Yoga doen dan te maken met zowel lichaam als geest? En waarom focus ik me niet alleen op de Asana’s?

Geloof me, onderschat de werking van de Asana’s zeker niet. Zonder Asana’s is er ook geen goede manier om Yoga te doen en te begrijpen.

Maar de combinatie tussen zowel Asana, Pranayama en Meditatie maakt het mogelijk om echt Yoga te doen en te begrijpen.

Asana’s zijn onderdeel van het Achtvoudige Pad. Yoga bestaat dus uit 8 verschillende onderdelen. En Asana is er daar één van.

Asana’s zijn erop gericht om het lichaam in te spannen en te laten ontspannen. Doormiddel van beweging en de Yoga ademhaling de energie optimaal door het lichaam te laten stromen en je grenzen te verleggen.

Ruimte creëren, weerstand ontdekken in het lichaam en deze weer los te laten.

Maar terwijl je hier mee bezig bent, moet je zeker ook je gedachten niet vergeten. Je gedachten draaien op volle toeren. Zowel in uitdagende, als ontspannen houdingen.

In uitdagende houdingen, omdat je gedachten je vertellen dat je het liefste zo snel mogelijk uit de houding zou willen. Of dat je gewoon in de houding moet blijven staan, omdat je buurman of buurvrouw dat ook doet.

En in ontspannende houdingen. Gedachten die afdwalen naar bijvoorbeeld je boodschappenlijstje. Dat leuke feestje van gisteren, of het heftige gesprek op je werk dat morgen komen gaat.

Je gedachten gaan het grootste gedeelte van de dag alle kanten op. En dat is nu juist waarom je aan Yoga zou moeten doen!

Juist deze gedachten opzij te kunnen zetten, je niet laten meevoeren met en hechten aan gedachten. focussen op je ademhaling, grenzen verkennen.
Het werken aan jezelf, in lichaam en geest en de combinatie hiervan.

Ademhalingsoefeningen die energie door je lichaam laten stromen, het richten op de ademhaling als zijnde meditatie en focus in Asana’s, de Asana’s zelf als inspanning en daarna als ontspanning, Savasana om de uitwerking van de Yoga oefeningen te ervaren en als laatste de meditatie om ruimte in je geest te creëren.

Op zoek gaan naar wie je werkelijk bent. Niet alleen op de Yoga mat, maar ook in het dagelijkse leven. Dát is waarom aan Yoga doen meer is dan alleen Asana’s!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter