Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 apr 2014

Drukke kinderen, vast en zeker ADHD!

/
Geplaatst door
/
Comments2

Drukke kinderen, tegenwoordig wordt een groot deel al snel bestempeld met bijvoorbeeld ADHD. 

Deze denkwijze is naar mijn idee een groot probleem. Want hebben al deze kinderen daadwerkelijk wel ADHD?

Natuurlijk zijn er ook kinderen die uiteindelijk na een lang traject wel gediagnosticeerd worden met ADHD, maar wees voorzichtig met deze uitspraak.

Denk bij drukke kinderen niet gelijk aan medicatie als enige optie om het kind rustiger te kunnen laten worden. Want er zijn ook drukke kinderen bij die we op een andere manier al veel beter zouden kunnen helpen.

Hieronder geven we je graag een aantal praktische tips voor kinderen die druk gedrag vertonen en vertellen we je gelijk de positieve voordelen van Yoga bij drukke kinderen.

Praktische tips bij drukke kinderen

Zorg voor een rustige omgeving. Op deze manier zullen de prikkelingen van buitenaf zo minimaal mogelijk gehouden worden.

Zoek naar de oorzaak van het probleem. Op deze manier kun je er achter komen waarom het kind zich zo gedraagt en kun je beter inspelen op de behoeften van het kind.

Praat met het kind. Laat het zijn of haar eigen gedrag ook onder woorden brengen. En heb het samen met het kind over ‘het gedrag’. Niet over het kind in het algemeen.

Anders kan het kind zich ongelukkig en onveilig gaan voelen, omdat het denkt altijd alles verkeerd te doen. Terwijl het kind misschien ook helemaal niet weet hoe het zijn of haar gedrag moet veranderen.

Bied structuur. Laat het kind weten waar het aan toe is. Zo wordt er duidelijk wat er van het kind verwacht wordt.

Drukke kinderen hebben last van een korte concentratieboog. Wissel momenten waarop het kind zich moet concentreren dus af met momenten waarop het kind zijn energie kwijt kan raken.

drukke kinderen

Yoga bij drukke kinderen

Bij drukke kinderen kan Yoga erg rustgevend werken. Wel is het van belang dat deze kinderen de mogelijkheid krijgen hun energie kwijt te raken in bewegingen.

Het toepassen van alleen een rustige les, zou het kind nog onrustiger kunnen maken. Een aanrader is om een passend plan van aanpak te maken voor het kind.

Denk hierbij aan een professional, die de juiste vormen aan kan bieden en verstand van zaken heeft.

Bij drukke kinderen is het van belang om goed te kijken naar de beginsituatie van het kind. Hoe komt het kind binnen? Is het erg onrustig? Bij een onrustige binnenkomst kun je bijvoorbeeld actief beginnen met verschillende bewegingen.

Deze actieve houdingen kun je dan langzaam afbouwen, totdat het kind de fase van ademhalingsoefeningen, concentratieoefeningen, meditatie en uiteindelijk totale ontspanning bereikt.

Maar bovenstaand voorbeeld hoeft uiteraard niet voor ieder druk kind te werken. Speel in op de behoeften van het kind en ga vanuit daar verder, zo zul je uiteindelijk veel meer rust bereiken.

Kijk ook eens naar de volgende artikelen:

Kinderyoga

Wat is Kinderyoga? Een verhelderend lichtpuntje!

Yoga op school, zorg voor rust en nieuwe energie!

Kinderyoga Oefeningen

Meer weten?

Wil je graag meer informatie over Yoga voor drukke kinderen? Onze Kinderyoga docente en leerkracht basisonderwijs Melanie geeft graag antwoord op je vragen. Neem gerust contact op!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Interessant om te lezen. Ik ben het met je eens dat kinderen te vaak en te vroeg een stempel krijgen opgedrukt. Leuk om je alternatieven voor medicatie te lezen.

    groet Peter

    1. admin

      Hoi Peter,

      Bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat je onze praktische tips waardevol vindt.

      Ieder kind is uniek en heeft zijn/haar eigen talenten. Met welke beperkingen en mogelijkheden dan ook. En daar moeten we heel voorzichtig mee omgaan.

      Een passende aanpak kan soms lastig zijn. Maar blijven luisteren en kijken naar het kind kan je al tot heel veel nieuwe inzichten brengen. 🙂

      Groet,
      Melanie

Laat een reactie achter