Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 apr 2014

Ademhaling van je kind, waar moet je op letten?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Wij volwassenen hebben vaak al een verkeerde of slechte ademhaling. Het kan soms best lastig zijn om op de correcte manier te ademen en dit op een constante basis te doen.

Toch zijn er veel oefeningen en technieken die we hiervoor kunnen aanleren.

Maar waarom zou je niet gelijk de ademhaling van je kind observeren? Zo leert het kind op van jongs af aan op de goede manier te ademen. De ademhaling van je kind kan in sommige gevallen ook verkeerd zijn en het is aan te raden om dit al zo vroeg mogelijk te constateren en te verbeteren.

In dit artikel geven we je een aantal praktische tips om je ademhaling van je kind te verbeteren.

ademhaling van je kind
Oorzaken van een verkeerde ademhaling van je kind

Veel kinderen halen verkeerd adem, hierdoor kunnen ze kortademig worden of het erg benauwd krijgen. Dit heeft weer eventuele hoofdpijnklachten of slechtere concentratie tot gevolg, omdat er minder zuurstof wordt opgenomen in het bloed.

Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Een simpel voorbeeld is bijvoorbeeld verkoudheid. Kinderen moeten hun weerstand nog opbouwen, daarom zijn kleuters vaker verkouden. Als ze verkouden zijn gaan de luchtwegen verstopt zitten, en heeft dit nadelige gevolgen voor de ademhaling van je kind. Dit gaat minder soepel waardoor ze verkeerd ademhalen.

Maar ook door lichamelijke inspanning kan de ademhaling van je kind veranderd worden. Doordat zij bij inspanning meer lucht nodig hebben, verplaatst de ademhaling zich naar de borst. Hierdoor gaan ze korter en op de verkeerde manier ademen.

Hoe je verkeerde ademhaling van je kind kunt voorkomen

Er zijn een aantal simpele oefeningen die je met je kind kunt doen om de ademhaling van je kind te verbeteren. Belangrijk is dat je je kind rustiger en in de buik leert ademen.

Dit kan bijvoorbeeld heel simpel door je kind vaker door een rietje te laten drinken. Hierdoor ademt het kind door zijn neus en wordt de lucht gefilterd door de neushaartjes. Deze lucht is schoner en het komt op deze manier geleidelijk aan de longen in. Je houdt de adem beter onder controle.

Ook is het belangrijk om tijdens de babyperiode de neus vrij goed vrij te houden. De ademhaling van je kind kan beperkt worden omdat baby’s snel last hebben van een verstopte neus door bijvoorbeeld verkoudheid.

Als kinderen geconcentreerd bezig zijn hebben ze vaak hun mond open en ademen ze hierdoor. Observeer dit en maak je kind duidelijk dat het beter is om door de neus te ademen

Natuurlijk zijn er ook verschillende Kinderyoga oefeningen die je kunt doen om de ademhaling van je kind te verbeteren. Yoga staat e rom bekend de ademhaling te verbeteren.

Je kunt deze Yoga oefeningen toepassen vanaf de peuterperiode. Stel je kind bijvoorbeeld voor dat er een ballon in de buik zit. Leg je handen op je buik. Bij de inademing wordt deze ballon groter en bij de uitademing weer kleiner. Hierdoor leert je kind om goed in de buik te ademen.

Een andere oefening is om je kind op de rug te laten liggen en een knuffeltje op de buik zetten. Vertel je kind dat hij/zij het knuffeltje moet laten bewegen. Bij de inademing omhoog en bij de uitademing omlaag. Ook dit zorgt ervoor dat je kind beter in de buik leert ademen en daardoor beter gebruik maakt van de longcapaciteit.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter