Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 mrt 2021

(Yin) Yoga en de meridianen – Een introductie!

/
Geplaatst door
/
Comments3

De Meridianen en Yin Yoga. Als je weleens een les Yin Yoga volgt, heeft de docent vast een keer wat over meridianen verteld tijdens de houding.

Bij backbends stimuleer je je nierenergie, langs je rug loopt de blaasmeridiaan en bij houdingen waarbij je de binnenkant van je benen stretcht, stimuleer je o.a. je levermeridiaan.

Voor mij als shiatsu-therapeut zijn dit allemaal hele gewone termen, maar als leek klapper je toch even met je oren. Nier-energie, blaas-meridiaan? Hebben die organen dan energie, en wat is een meridiaan?

Om je Yin-practice wat meer diepgang te geven zal ik een reeks blogs schrijven over de verschillende meridianen in relatie tot Yin Yoga. Maar allereerst vertel ik je graag wat meer over wat meridianen nu eigenlijk zijn.

In dit blog bespreek ik daarom:

 • Wat meridianen zijn
 • Welk bewijs er is dat de meridianen inderdaad echt bestaan
 • Hoe meridianen en energie met elkaar verbonden zijn
 • Wat Chi precies is

En nog veel meer! Lees je mee?

yin yoga meridianen

Meridianen en energie

De kennis en bestudering van meridianen is verbonden met de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Het woord ‘meridiaan’ betekent heel vrij vertaald ‘een netwerk waar iets doorheen gaat’. Dat iets is ‘Chi’, of ‘Ki’, of, weer heel vrij vertaald: levensenergie. Een netwerk van energiebanen dus.

De levensenergie (‘Ki’ of ‘Chi’) volgt zijn weg dus langs de meridianen. Volgens de Oosterse Geneeskunde, die ruim 4000 jaar terug gaat, is het vrij kunnen stromen van deze energie van essentieel belang voor je gezondheid.

Energie die niet goed stroomt, of de verkeerde kant op stroomt, kan de basis vormen van klachten en in een later stadium ziekte.

De Chinese traditie ziet (in tegenstelling tot de westerse geneeskunde) energie als basis. Alles is energie. Ziekten komen niet zomaar uit de lucht vallen: alles heeft een oorzaak en een begin. En het begint vaak met een verstoring in de energie(-stroom).

Een acupunctuur- of een shiatsu-behandeling (of een Yin Yoga-practice!) is er dus op gericht om eventuele blokkades te verminderen of te verzachten zodat de energie weer vrij(er) kan stromen.

Mocht je trouwens nog niet echt thuis zijn in de Yin Yoga dan helpt de video hieronder om een beter beeld te krijgen van wat het precies inhoudt.

Bestaan meridianen wel echt?

Meridianen hebben geen fysieke vorm zoals bijvoorbeeld bloedvaten.

Als je een lichaam zou ontleden kan je geen meridiaan ‘vastpakken’, en dit maakt het meteen lastig, want waar hebben we het dan precies over? En die ‘chi’ of levensenergie is ook al zoiets ongrijpbaars.

Toen ik in 2006 met de opleiding tot shiatsu-therapeut begon, stond ik best sceptisch tegenover het bestaan van meridianen en ‘chi’. En nog steeds af en toe moet ik heel eerlijk zeggen.

Ik ben zo westers opgevoed en opgeleid dat ik het lastig vind om iets aan te nemen op basis van gevoel en (eeuwenoude) ervaring in plaats van op basis van hard wetenschappelijk bewijs (er is overigens steeds meer wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van meridianen. Toch fijn voor zo’n scepticus als ik 🙂 )

Ik ben tijdens de behandelingen die ik geef en ontvang en tijdens m’n Yin Yoga practice wel keer op keer verrast door het effect van het stimuleren van die zogenaamde ‘energie’ in die zogenaamde ‘meridianen’.

Daardoor ben ik de eeuwenoude kennis op dit gebied steeds meer gaan waarderen en (h)erkennen.

meridianen yin yoga

Het leren voelen van ‘chi’

Ik heb ervaren dat het voelen van ‘chi’ of levensenergie een ambacht is dat je kan leren, en geen ‘gave’ (dit dacht ik eerst).

Leg maar eens je hand op een plek op je lichaam of die van iemand anders en ervaar allereerst heel simpel wat je voelt. Maak je contact, voelt het ‘vol’, ‘levend’, of juist heel leeg, koud, alsof je geen contact maakt?

Dit is al het begin van het voelen van veel of weinig ‘chi’. Als shiatsu-therapeut leer je vervolgens steeds verfijnder voelen.

Ook tijdens een Yin Yoga practice kan je ‘chi’ voelen wanneer je uit de houding komt en de houding navoelt. Dit kan aanvoelen als warmte, als iets voelen stromen of voel je in de vorm van tintelingen.

Als je een gebied langdurig strekt, kan de ‘chi’ tijdelijk wat minder goed stromen. Wanneer je uit de houding komt is er ruimte gecreëerd en kan alle energie hier extra goed naar toe bewegen.

Denk maar een rivier die niet helemaal lekker kan stromen omdat er allemaal dammetjes van stenen in liggen.

Wanneer je die stenen weghaalt kan het water weer vrij stromen en dit is beetje wat er gebeurt wanneer je bindweefsel langdurig stimuleert. Dit stromen van ‘chi’ in je lichaam voel je soms heel subtiel en soms heel intens.

Conclusie: door het beoefenen van Yin Yoga stimuleer je de chi-flow, en geef je jezelf dus eigenlijk een beetje een acupunctuur- of shiatsu-behandeling! 🙂

Aan de slag met Yin Yoga

Ben je enthousiast over Yin Yoga en zou je graag eens een lesje proberen om de chi flow in je lichaam te stimuleren? Doe dan eens de Yin Yoga les hieronder mee om te ervaren wat Yin Yoga voor je kan betekenen!

Op het practice platform vind je daarnaast heerlijke Yin Yoga lessen om direct mee te doen 🙂

Yin Yoga cursus

Wordt vervolgd…

De meridianen zijn gekoppeld aan organen, en op die manier hoor je ze voorbijkomen in de lessen (bijvoorbeeld de hart-meridiaan of de nier-meridiaan).

Een disbalans in een van die meridianen zegt iets over veel meer dan alleen de fysieke functie van dat orgaan. Wat het dan wel (ook) zegt, zal ik verder uitleggen in m’n volgende blogs!

Nu al vragen? Stel ze in een reactie hieronder!


Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

 1. Annemarie

  Beste Mirjam, ooit heeft een accapunturist me gezegd dat ik een lage Chi had en dat daar nets aan te doen is. klopt dit? Dat klinkt nogal angstaanjagend voor een bangerik als ik.

 2. Rachel

  in begrijipelijke taal geschreven. Is het vervolg ooit hierop al gepubliceerd?
  Dit is nl een blog van ca, twee jaar geleden

  1. Rolf

   Dankje Rachel! Ja, we hebben veel blogs over Yin en de meridianen. Gebruik de zoekfunctie op de site voor een goed overzicht! 🙂

Laat een reactie achter