Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 mei 2017

De oerkracht van Lever- en Galblaas + Sequence om deze energie vrij te laten stromen

/
Geplaatst door
/
Comments2

Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl.


Heb je er weleens bij stilgestaan hoe ongelooflijk sterk de energie van een grasprietje moet zijn dat door het asfalt heen groeit?

Deze oerkracht en drang tot leven hoort bij het element Hout binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), gekoppeld aan de Lever– en Galblaas-energie. In de lente is deze energie is het meest actief (zie ook mijn vorige blog). Het leek me dus een hele goede reden om m’n reeks blogs over meridianen te beginnen met dit krachtige paar.

Wat wordt er precies bedoeld met Lever- en Galblaas-energie? Hoe voel je je als deze energie in balans is en wat merk je als het niet in balans is? Waar lopen de meridianen (globaal) en bij welke houdingen worden ze gestimuleerd?

Ook zal ik een fijne Yin Yoga sequence met jullie delen, helemaal gericht op het vrij(er) laten stromen van de Lever– en Galblaas-energie.

Lever- en Galblaas

Wat doen Lever- en Galblaas (volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde)?

De Lever zorgt volgens de TCG voor een evenwichtige verdeling en verspreiding van energie (Chi) in het lichaam. De Lever is verantwoordelijk voor de hoeveelheid en kwaliteit van het bloed. Daarnaast zorgt het voor de spanning (tonus) in je spieren en pezen en is er een link met je ogen, nagels en PMS(-klachten) en de overgang.

Lever- en Galblaas in balans

Als de energie van Lever– en Galblaas goed kan doorstromen maak je optimaal gebruik van hun krachtige energie. Het geeft je de moed om plannen te maken, beslissingen te nemen en plannen ook echt uit te voeren.

Ook voel je je flexibel genoeg om plannen aan te passen als de situatie daarom vraagt. (Denk maar aan dat grassprietje dat altijd wel een weg vindt om te groeien).

Woede en frustratie

Als de energie van Lever– en Galblaas niet goed kan doorstromen, uit zich dat vooral in de vorm van woede en frustratie. Je kan je voorstellen dat die krachtige energie graag door wil stromen en niet gehinderd wil worden.

Als er blokkades zijn voel je je prikkelbaar en heb je een kort lontje. Een tekort aan deze energie kan ertoe leiden dat je juist al je woede opkropt en het niet kan uiten. Hierdoor kan je je depressief voelen. Ook kan je moeite hebben met het nemen van (grote) beslissingen en weet je niet welke kant je op wilt.

Op fysiek niveau kunnen klachten zich uiten in de vorm van hoofdpijn en migraine, intense PMS of overgangsklachten, broze nagels, droge of tranende ogen, spierkramp of spit.

Waar lopen ze?

De Lever-meridiaan begint aan de binnenkant van je grote teen, gaat dan over de bovenkant van je voet, boven je enkel langs, en vanaf daar loopt het de binnenkant van je benen omhoog, met nog een kleine uitloper vanuit je genitaliën schuin omhoog richting je ribbenkast.

De Galblaas-meridiaan begint op je hoofd, waar er verschillende lijnen lopen, en gaat helemaal langs de zijkant van je romp een beetje zigzaggend naar beneden, en dan langs de zijkant van je been richting je voet, waar hij eindigt aan de buitenkant van je vierde teen.

Yin-Yoga sequence voor Lever- en Galblaas meridianen

Als je een wat zwakke Lever-en Galblaas-energie hebt, kan je hier in de lente extra last van hebben. Zo hebben vrouwen wat meer last van PMS-klachten (extra prikkelbaar) of kan je je juist wat depressief voelen. Extra fijn en belangrijk dus om in de lente veel houdingen te doen die deze energie voeden en goed door laten stromen!

Je kan het beste aan de slag met houdingen waarbij de binnenkant van je benen, en de de gehele zijkant van je lichaam aan bod komen. Denk hierbij aan Butterfly, Straddle, Frog, Wide-knee Childs’s Pose of de Bananasana, Sleeping Swan en Shoelace en de Twists.

Ik heb een heerlijke ontspannen Lever-Galblaas- sequence gemaakt met veel varianten op een strekking aan de zijkant van je lichaam. Je hebt een langwerpig kussen nodig (bolster) en een blok en deken. En anders creëer je zelf iets met ongeveer die breedte en hoogte!

Korte meditatie

Kom in een comfortabele zittende positie, sluit je ogen en leg je handen losjes op je benen. Breng je aandacht naar je ademhaling en keer op die manier je aandacht steeds meer naar binnen.

Wide-knee Child’s Pose

Kom op je knieën zitten en breng je knieën vervolgens wat uit elkaar. Als je met je knieën buiten de mat komt, leg je iets onder je knieën, bijvoorbeeld een deken. Maak je heupgebied zwaar, laat je zitbotjes richting de mat zinken, en kom met je bovenlichaam naar voren.

Je gaat op zoek naar een stretch aan de binnenkant van je benen. Als de stretch te heftig is, breng je je knieën weer wat dichter bij elkaar. Er ontstaat zo ook een fijne druk in je liezen. Allemaal goed voor het stimuleren van je Lever-energie!

Adem diep en rustig en creëer met iedere inademing meer ruimte in je heupgebied en aan de binnenkant van je benen. Bij iedere uitademing vind je een diepere laag van ontspanning in je bovenlichaam, je armen en je schouders. Maak alles zwaar.

Zijwaartse strekking over bolster

Kom dwars op de mat zitten. Leg je bolster ook dwars op de mat, tegen je rechterheup, en leg je benen bij elkaar (minst intens) of wat verder uit elkaar, beide in hoek van 90 graden (meest intens). Laat je nu over het kussen heen zakken met de rechter zijkant van je lichaam. Je hoofd rust op het blokje (soms lekker met een dekentje erover), je arm en schouder liggen op de grond in de ruimte tussen je bolster en het blok. Je bovenste arm strek je over je hoofd.

lever-en-galblaas-meridiaan-1

Draai vanuit de vorige houding naar links op je rug, in een twist. Je benen blijven in dezelfde positie. Draai je hoofd naar links en leg je armen in een positie die het meest natuurlijk aanvoelt. Voel hoe nu naast de zijkant ook een deel van de voorkant je lichaam wordt gestrekt.

Draai weer op je zij en druk je zelf langzaam omhoog. Leg je bolster in het verlengde van je mat, en draai met je bovenlichaam richting de bolster en kom met je buik op de bolster liggen. (Je benen zijn nog steeds in dezelfde positie!)

lever-en-galblaas-meridiaan-2

Mini-Savasana

Kom op je rug liggen en voel de serie houdingen na. Voel je een verschil tussen links en rechts? En wat kan je allemaal voelen?

Herhaal de drie houdingen op het bolster nu aan de andere kant.

Kom op je rug liggen, en breng je knieën richting je borst. Maak wat bewegingen voor je onderrug.

Kom lekker op je rug liggen, leg eventueel een bolster of deken onder je benen om je onderrug te ontlasten. Voel heel bewust hoe je contact maakt met je lichaam op de mat en laat alle (spier-)spanning richting de mat wegvloeien.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

2 Responses

Laat een reactie achter