Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 okt 2014

Krokodil houding (Makarasana)

/
Geplaatst door
/
Comments2

De Krokodil houding, in het Sanskriet ook wel Makarasana genoemd, is een basis Yoga houding die door velen als erg prettig en ontspannen ervaren wordt.

Het uitvoeren van de Krokodil houding is voor velen niet moeilijk, maar als je het op een goede manier doet, ben je nog beter in staat het maximale effect uit de houding te halen.

Benieuwd hoe je dat doet? Lees hieronder meer.

Krokodil houding (Makarasana)

Hoe voer ik de Krokodil houding uit

 • Ga op je buik liggen en kruis de armen.
 • Zorg ervoor dat de rug recht ligt.
 • Leg je voorhoofd op de handen of op de polsen.
 • Sluit de ogen en ontspan.
 • Adem de volledige Yoga ademhaling in deze houding.

Voordelen van de Krokodil houding

Er zijn diverse voordelen te benoemen voor het uitvoeren van de Krokodil houding. Zo werkt de houding bijvoorbeeld erg ontspannend.

Daarbij is deze rustgevende houding ook goed voor mensen met een hoge bloeddruk. Je ontspant, maar ligt met je hoofd net een stukje boven het bekken. Dat is van groot belang bij een hoge bloeddruk.

Als je last hebt van je onderrug, werkt de Krokodil houding ook erg positief. Je laat spanning in de onderrug los, waardoor deze de mogelijkheid heeft om te ontspannen.

Een ander voordeel is dat je lengte in je ruggengraat maakt. Je houdt de rug recht en maakt ruimte tussen de ruggenwervels.

Ook kan deze houding ervoor zorgen dat je beter kunt slapen.

Waar moet ik op letten bij de Krokodil houding?

Op het moment dat je zwanger bent, is het niet aan te raden om de Krokodil houding uit te voeren. Je ligt namelijk met je buik op de mat.

Daarbij is het van belang dat je ontspant in deze houding, maar het is niet de bedoeling dat je in slaap valt. Concentreer je dus ook in deze houding op de volledige Yoga ademhaling.

Hoe pas ik de Krokodil houding aan?

Op het moment dat je ongemakken ervaart, is het van belang om te kijken hoe je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk kan maken in deze houding.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je het erg vervelend vindt om je voorhoofd op je handen of polsen neer te moeten leggen.

In dit geval kun je er ook voor kiezen om je hoofd op een handdoek of een Yoga blok neer te leggen.

Daarbij kan het ook mogelijk zijn dat je bij het uitvoeren van de Krokodil houding juist iets meer stretch zou willen ervaren. In dit geval kun je ook je tenen onder je voeten rollen. Zo ervaar je een stretch in de kuiten.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Stephanie van der Linden

   Hi Judith,

   Bedankt voor je mooie berichtje, fijn om te horen.
   Fijne dag.

   Groetjes,
   Stephanie

   Happy with Yoga

Laat een reactie achter