Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 nov 2019

Yoga en Mindfulness – Haal meer uit je practice met deze 2 mindfulness oefeningen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga en Mindfulness. Sinds de opkomst van Mindfulness zijn ze nauw met elkaar verbonden.

De manier waarop Yoga beoefent wordt is echter bijzonder uiteenlopend.

Zo zijn er yoga docenten de yogafilosofie terug hebben gebracht tot een kille serie rek- en strekoefeningen, en anderen die meer aandacht besteden aan spirituele diepgang en mindfulness.

In dit blog vertelt Mindfulness teacher Marisa Garau je graag meer over de verbinding tussen Yoga en Mindfulness. Je komt bijvoorbeeld te weten:

  • Hoe Mindfulness de diepgang in je practice kan verbeteren
  • En je krijgt twee Mindfulness oefeningen om direct mee aan de slag te gaan!

Lees je mee?

yoga en mindfulness

De waarde van diepgang in je practice

Een tijdje geleden werd ik door een vriend gevraagd een yoga-les mee te doen. De locatie: een ongezellige gymzaal verlicht door plafondlampen.

Ondanks dat het buiten stormde en regende, hadden we blijkbaar toch een zonnebril moeten meenemen 🙂

De 12 yoga-matjes op de grond lagen er een beetje beteuterd bij. Maar gelukkig hadden alle aanwezigen er zin in en weigerden we ons te laten intimideren door het gebrek aan sfeer.

De docente was ook enthousiast en zo gingen we een uur lang aan de slag.

We oefenden onze ademhaling, onderwierpen ons aan de onvermijdelijke zonnegroet, we kreunden terwijl we onze buikspieren afbeulden en we schaterden toen bleek dat alleen de aanwezige mannen de kaars niet zonder hulp konden uitvoeren.

Ondanks dat het een gedegen les was, voelde we ons na afloop toch niet voldaan. En dat had niet veel met die veel te grote, onaangenaam verlichte ruimte te maken.

Al napratend ontdekten we wat deze les ons helaas niet had geboden: de spirituele diepgang van yoga.

Veel mensen denken dat yoga en mindfulness verschillende filosofieën zijn. Maar ze zijn slechts twee kanten van dezelfde medaille en zijn een krachtige aanvulling op elkaar.

Wat is mindfulness precies?

Mindfulness draait om het verminderen van de pieker-kracht van je denken.

Je denken produceert dag en nacht gedachten. Veel van die gedachten zijn negatief en geladen met angstige aannames.

‘Als ik maar niet de trein mis, want anders kom ik te laat op m’n werk en dat zou een ramp zijn!’ ‘Mijn vader moet niet weer kritiek op me hebben, want dan word ik gek en dat zou een ramp zijn!’ ‘Als mijn vrouw me verlaat, dan sta ik er helemaal alleen voor en dat zou een ramp zijn.’

Het is de aard van je denken om je te waarschuwen en te beschermen tegen gevaar. Feitelijk is daar niets mis mee. Maar continu gedomineerd worden door angstige gedachten levert veel stress op, en dat is niet gezond.

Niet voor je geest, niet voor je lichaam, en ook niet voor je relaties.

Mindfulness is een ontzettend krachtige tool om je met dat piekeren om te laten gaan. Het doet dat door gebruik te maken van verschillende technieken.

In de video hieronder vertelt Rolf je hier graag wat meer over:

Twee toepassingen van Mindfulness

Er zijn twee manieren waarop je de macht van dit angstige denken kunt inperken:

  1. Je denken een taak geven
  2. Je denken observeren

Hieronder leg ik ze graag wat dieper aan je uit:

1. Je denken een taak geven

De makkelijkste manier is je drukke, angstige denken bewust afleiden. Dit doe je door het denken een taak te geven.

Ondanks het populaire geloof dat mensen kunnen multitasken, is wetenschappelijk aangetoond dat ons brein slecht één ding tegelijk kan. En dat is goed nieuws!

Zodra je brein in pieker-stand schiet en allerlei rampscenario’s aandraagt, dan kun je je daar namelijk uit bevrijden door je bewust te concentreren op één taak.

De mindfulness-training biedt daartoe talloze varianten, waaronder focussen op de ademhaling (adem-meditatie), en focussen op het proces van lopen (loop-meditatie).

Een andere effectieve optie die mindfulness biedt is de yoga-meditatie.

Door je aandacht exclusief op de uitvoering van yoga-houdingen te richten, heeft je brein domweg geen denkruimte over om te kunnen kauwen op zelfgecreëerde problemen.

Hierdoor ervaar jij, als de eigenaar van dat brein, innerlijk rust en mentale helderheid en voel je je na een yoga-sessie voldaan en verfrist.

2. Je denken observeren

De tweede manier om de macht te breken van al dat zinloze gepieker, is het rustig observeren van je denken.

Hiermee geef je je denken ook een taak (en dus een afleiding): observeer alle gedachten die opkomen.

Het denken gaat dus braaf aan de slag om zichzelf observeren, waardoor het geen ruimte heeft om te piekeren.

Dit is wat je tijdens een mindfulness zit-meditatie oefent.

De algemene maar foutieve opvatting over het doel van meditatie is: stoppen met denken. Maar we kunnen ons denken (gelukkig) niet stoppen. 

Daarbij willen we het denken ook niet tijdelijk stopzetten, want dat zou het pieker-probleem helemaal niet oplossen.

Zodra we het denken weer zouden aanzetten, zou het immers meteen weer verder gaan met zorgen-maken en drama creëren — en ben je terug bij af.

Observeren dus — om inzicht te krijgen in de aard van het denken. Alleen dan kun je namelijk glashelder zien dat je brein vaak een hoop dramatische praatjes verkoopt, en dat het altijd in cirkels ronddraait.

meditatie

Observatie geeft inzicht en vermindert angst

Je denken heeft een paar favoriete stokpaardjes en draagt deze te pas en te onpas aan.

Zodra je dat ziet, krijgt dat denken een stuk minder invloed op je omdat je dan snapt dat het niets meer is dan willekeurige denk-activiteit — niet de waarheid en zeker niet een absolute ramp waarvan jij altijd maar weer uit je dak moet gaan.

Een ander voordeel van observatie is dat, zodra je inziet dat je denken feitelijk maar wat aanrommelt.

Je kunt kiezen of je in dat altijd overdreven drama mee wilt gaan… of je brein liever inzet voor een meer praktische toepassing, zoals het nuchter oplossen van een probleem.

Wanneer je mindfulness toepast en bewustzijn aanleert, dan heb je eindelijk de keuze:

Laat ik mijn denken toe om zinloos te piekeren en stress te veroorzaken? Of zet ik het in om praktische issues op te lossen?

Zo kun je jezelf bevrijden van die eeuwige draaideur-gedachten in je hoofd die je alleen maar bang, boos of gestrest maken.

Twee Mindfulness oefeningen om aan de slag te gaan

Maar hoe kun je mindfulness gebruiken om meer uit je yoga te halen? Dat doe je door de komende week eens de volgende twee mindfulness oefeningen toe te passen.

Oefening 1: Leid je denken af

Wanneer je deze week yoga beoefent, focus dan heel gericht op elke beweging die je van je lichaam vraagt.

Strek je je uit met je armen in de lucht, voel dan van binnenuit je ruggengraat.

Stel je voor hoe er een klein beetje ruimte tussen de wervels ontstaat, hoe de zenuwen een stukje meerekken, hoe je armen naar het plafond reiken, hoe de arm- en beenspieren zich aanspannen om deze taak te voltooien.

Hoe voelen je voeten op de mat? Denk aan alle botjes, pezen, spieren in je voeten. Denk aan het proces van aanspannen en loslaten.

Denk aan al je individuele tenen en hoe zij er samen voor zorgen dat je in balans blijft.

Hoe langer je je kunt concentreren op de diverse processen in je lichaam, en de sensaties die daarbij vrijkomen, hoe minder ruimte je denken heeft om te piekeren, te oordelen, te klagen, te chanteren of te schamperen.

Focus je aandacht keer op keer op sensaties in je lichaam, en breng je denken op deze mindful manier tot rust.

Oefening 2: Observeer je denken

Tijdens de yoga-sessie kun je een stap verder gaan en je denken focussen op het denkproces. Wat gaat er in je hoofd om? Welke gedachten komen er op? Herken je die gedachten?

Zijn het draaideur-gedachten die om de vijf minuten terugkomen om je opnieuw hun verhaaltjes op de mouw te spelden?

Heb je ‘Wow, dit is geweldig!’ gedachten? Of ook ‘Oh nee hè, niet die houding please, daar ben ik juist zo’n kluns in!’ Of ‘Oh, al die strakke lijven hier, dat zal ik nooit bereiken!’

Accepteer al deze gedachten zoals ze zijn. Het is zoals het is. Je denken produceert nu eenmaal gedachten; dat is gewoon z’n taak.

Observeer al deze hersenactiviteit van een afstandje, alsof je een medewerker in een laboratorium bent die naar de onschuldige activiteit van drukke muizen kijkt.

Zonder oordelen en gestreste emoties en zonder in al die drukte mee te gaan. Zonder jezelf ervoor op je kop te geven.

melanie van baalen

Yoga en Mindfulness

Met deze twee mindfulness oefeningen kun je meer uit je yoga-sessies halen, omdat deze oefeningen je helpen om de werkelijke oorzaak van stress aan te pakken:

Gedachten die teveel speelruimte krijgen en daardoor een dominante rol in je leven opeisen.

De meeste mensen doen yoga omdat het ontspannen van hun lichaam ervoor zorgt dat ze ook emotionele ontspanning ervaren.

Maar zoals je ziet, kun je met behulp van mindfulness je yoga-sessies ook inzetten om rechtstreeks op je denken te focussen. Daarmee creëer je mentale ontspanning, waardoor je een diepere fysieke ontspanning in de yoga-houdingen zult bereiken.

Wil je meer weten over praktische mindfulness oefeningen? Bekijk dan eens mijn blog over praktische mindfulness oefeningen. En ben je enthousiast geraakt om met Mindfulness aan de slag te gaan? Bekijk dan ook eens de online Mindfulness cursus van Happy with Yoga!


Dit is een gastblog van Marisa Garau van Growingmindfulness.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter