Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

23 dec 2017

Wat is Mindfulness meditatie en waarom zou je het beoefenen?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Mindfulness meditatie heeft een belangrijk doel. Dit doel is om je bewust te focussen op hetgeen wat op dat moment de aandacht verdient.

In ons vaak drukke dagelijkse leven, worden we blootgesteld aan een enorme hoeveelheid prikkels. Alles wat je hoort, ziet of voelt, kortom alle waarnemingen, worden door de hersenen geregistreerd en gecategoriseerd. Veel prikkels gaan langs ons heen, en een groot deel van de prikkels wordt direct in ons onderbewuste opgeslagen. We hoeven hier niet actief overna te denken.

Vanwege de grote hoeveelheid prikkels die we dagelijks te verwerken hebben, komt de verwerkingscapaciteit van ons brein onder grote druk te staan. Ons brein wordt gedwongen om de enorme hoeveelheid prikkels te categoriseren in hoofd- en bijzaken.

Wanneer de filter van ons brein langdurig onder druk staat, kan de druk te groot worden. We zijn dan niet langer in staat om de prikkels te filteren, met stress tot gevolg. Deze stress kan optreden in verschillende gradaties.

Bij stress van korte duur trekt deze vaak weer weg wanneer de hoeveelheid prikkels afneemt. Stress op de langere termijn kan daarentegen leiden tot overspannenheid, burnouts of depressies.

Mindfulness meditatie kan erg goed helpen bij het bestrijden van stress-symptomen. Het is een methode om het brein te helpen om te focussen op de juiste zaken.

Mindfulness meditatie

Het doel van mindfulness meditatie

Het doel van mindfulness meditatie is vrij concreet, namelijk je state of mind op zo’n manier focussen, dat je je richt op hetgeen wat belangrijk is in het nu-moment.

Door je bewust te focussen op wat nu belangrijk is, help je je brein actief om je gedachten te rangschikken. Dit zorgt ervoor dat je meer focus hebt bij hetgeen dat je moet doen, en juist minder aandacht schenkt aan zaken die op dat moment onbelangrijk zijn.

Het grote voordeel van mindfulness meditatie zit hem dan ook in het dubbele voordeel dat je ermee ervaart. Mindfulness leidt tot een vermindering van stress omdat je je richt op het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Tegelijkertijd leidt het tot een vergroting van je focus, en daarmee meer scherpte en productiviteit bij hetgeen dat op dit moment belangrijk is.

Mindfulness meditatie dient daarmee eigenlijk twee doelen, enerzijds richt het zich op het reduceren van stress en anderzijds op het vergroten van de focus.

Wat is het verschil tussen mindfulness en meditatie?

Mindfulness is dus een staat van observatie, niet oordelen, zelfreflectie en aanwezigheid. In plaats van te handelen op de automatische piloot en zonder na te denken te reageren op iedere prikkel die er binnenkomt, probeer je bij Mindfulness ruimte te creëren tussen de prikkel die binnenkomt en jouw reactie daarop. Mindfulness kan je dus zien als een ‘staat van zijn’.

Meditatie kan worden omschreven onafgebroken concentratie op een object voor een bepaalde periode. Het is meer een echte practice.

Wanneer thuis op de bank zit, kan ik heel erg goed Mindful zijn. Ik kan mijn aandacht naar het hier en nu brengen, mijn gedachten observeren en dit doen zonder te oordelen. En ik kan kijken hoe mijn lichaam en geest reageren op prikkels die binnenkomen zonder daarop te reageren. Ik ben dat niet aan het mediteren, maar ik ben aanwezig in het moment zonder te oordelen.

Bij meditatie ben ik actief mijn gedachten aan het sturen naar de dingen waar ik het hebben wil, met als doel mijn aandacht naar binnen te laten keren, met als doel het ontwikkelen van mijn intuïtie, focus, innerlijke balans, gevoel van geluk en vele andere voordelen.

Mindfulness en meditatie hebben zeker overeenkomsten, maar het is niet helemaal hetzelfde.

Hoe verloopt een mindfulness meditatie?

In een Mindfulness meditatie combineer je in feite bovenstaande elementen. Een mindfulness meditatie gaat altijd gepaard met een hoge mate van focus. Hetgeen waarop gefocust wordt kan echter sterk uiteenlopen.

Binnen mindfulness wordt zowel gefocust op interne- als externe zaken. Bij meditatie wordt dit soms ook wel gedaan, maar het wordt meer gedaan bij Mindfulness. Met interne zaken wordt hierbij alles in het lichaam bedoeld. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan je ademhaling, bepaalde gedachten of energie.

Daar tegenover staan externe zaken. Hierbij kun je denken aan alles dat zich buiten het eigen lichaam bevindt. Een voorbeeld hiervan zijn materiële zaken, zoals voorwerpen. Echter kunnen dit ook andere dan materiële zaken zijn, zoals geluiden.

Ongeacht of de meditatie zich richt op zaken binnen of buiten het lichaam, is focus het meest belangrijke element binnen de meditatie. Zonder focus kunnen je gedachten afdwalen naar waar dan ook. Het doel van de mindfulness meditatie is namelijk om de regie over de eigen gedachten terug te krijgen en deze langzaam maar zeker te automatiseren in het dagelijkse gedachtenpatroon.

Relevantie van mindfulness meditatie in de moderne samenleving

Mindfulness is een vrij jonge discipline die afstamt van het boeddhisme. Sinds de introductie in het westen heeft mindfulness een explosieve groei gekend, en is tot op de dag van vandaag mateloos populair.

Misschien wel een van de belangrijkste oorzaken van de populariteit van mindfulness, is de hoeveelheid prikkels die we te verwerken hebben in de moderne samenleving.

Een van de oorzaken hiervan zijn de razendsnelle technologische ontwikkelingen, die de verwachting scheppen dat we ten allen tijde online en bereikbaar moeten zijn.

Dit heeft niet alleen gevolgen in het privéleven, ook op het werk wordt hierdoor meer van mensen verlangd dan ooit tevoren.

Mindfulness meditatie leert je om te gaan met al deze prikkels, en biedt je handvatten om de juiste prioriteiten te stellen in het dagelijks leven.

Zelf aan de slag met mindfulness meditatie?

Als je stap voor stap kennis wilt maken met verschillende mindfulness meditaties, zou je eens kunnen kijken naar onze online mindfulness cursus.

Tijdens de cursus krijg je gedurende acht weken iedere dag een mail met uitleg en praktische mindfulness oefeningen. Deze kan je gemakkelijk in je dagelijkse leven integreren.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter