Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 jan 2018

Hoe Mindfulness helpt bij piekeren

/
Geplaatst door
/
Comments0

Hoe Mindfulness helpt bij piekeren, is een belangrijke vraag voor mensen die overwegen met mindfulness te beginnen en veel piekeren.

Mindfulness staat bekend om haar stressbestrijdende effecten en heeft daarom veel aantrekkingskracht op mensen die graag hun stress willen verminderen.

Om te kunnen bepalen hoe mindfulness je kan helpen, is het nuttig om inzicht te krijgen in hoe mindfulness helpt bij piekeren. Hieronder daarom een overzicht van de voordelen van mindfulness en hoe het je kan helpen om piekergedrag tegen te gaan.

Mindfulness Piekeren

Waarom en hoe mindfulness helpt bij piekeren

Iedereen heeft wel eens last van piekeren. Wanneer dit extreme vormen aanneemt kan het echter storend worden en je levensritme verstoren.

Een veel voorkomende klacht is dat mensen het gevoel hebben constant met vele verschillende gedachtes rond te lopen. De hoeveelheid gedachtes wordt op den duur zo groot dat je het overzicht en je focus verliest.

Het piekeren leidt ertoe dat veel mensen constant een gejaagd gevoel hebben. Mindfulness biedt hier een goede oplossing voor. Om je een goed overzicht te geven van de voordelen van mindfulness heb ik daarom 6 situaties op een rij gezet over hoe mindfulness helpt bij piekeren.

6 voorbeelden over hoe mindfulness helpt bij piekeren

1. Mindfulness helpt bij het structureren van je gedachten

Mindfulness helpt je om je gedachten op een rijtje te zetten. Het wordt hierdoor een stuk gemakkelijker om je gedachten te structureren en een overzicht hiervan te krijgen.

Wanneer je een goed overzicht hebt van je gedachten kun je goed de hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden. Wanneer je hiertoe in staat bent zul je al snel merken dat je piekergedrag zal afnemen. Door je gedachten te groeperen en te rangschikken naar relevantie is er simpelweg minder noodzaak om eindeloos te blijven piekeren.

2. Mindfulness helpt bij het ontwikkelen van je focus

Mindfulness helpt je met het ontwikkelen van een sterke focus. Een goede focus leidt er toe dat je goed kunt bepalen welke gedachten je focus verdienen, en welke minder. Door het focuseren van je gedachten neemt het aantal prikkels af. Dit leidt ertoe dat je meer rust in je hoofd hebt en minder last hebt van piekergedrag.

3. Mindfulness leidt tot minder stress

Een van de belangrijkste voordelen van mindfulness, is het reduceren van stress. Stress en piekergedrag gaan vaak hand in hand, waardoor het nuttig is om mindfulness oefeningen toe te passen.

Mindfulness zorgt ervoor dat je het aantal prikkels dat je hersenen moeten verwerken naar beneden brengt. Minder prikkels zorgen ervoor dat je simpelweg minder gedachten hebt om je druk over te maken. Je hebt hierdoor meer rust in je hoofd en minder last van piekergedrag.

4. Beter omgaan met prestatiedruk

Prestatiedruk kan op verschillende manieren ervaren worden. Zo kan je prestatiedruk ervaren voordat de prestatie geleverd moet worden, of in het moment zelf dat je moet presteren. Mindfulness biedt je in beide gevallen de mogelijkheid beter met deze stress om te gaan.

Wanneer je van tevoren veel piekert over de prestatie die je moet gaan leveren, helpt mindfulness je bij het toepassen van de juiste oefeningen en technieken om je op de juiste zaken te focussen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je in het moment dat je moet presteren, niet afgeleid wordt door piekergedrag. In plaats daarvan kun je je focus goed leggen op je prestatie.

5. Meer in het nu-moment leven

Piekergedrag staat vaak haaks op in het nu-moment leven. Dat is eigenlijk heel vervelend, omdat het nu-moment het enige moment is waarin we leven.

Piekeren zorgt ervoor dat je eindeloos kunt blijven nadenken over welke keuzes je moet maken of hoe je bepaalde zaken moet aanpakken. Door mindfulness oefeningen kun je je piekergedrag verminderen. Je kunt hierdoor meer genieten van momenten in het nu en meer uit het leven halen.

6. Mindfulness leidt tot meer concentratie

Mindfulness leert je goed om te gaan met je focus. Door je focus optimaal te gebruiken neemt eveneens je concentratie toe. Dat komt goed van pas wanneer je in een situatie zit waarbij je optimaal wilt presteren.

Een betere concentratie is bijvoorbeeld prettig wanneer je wilt studeren, een boek wilt lezen, of een belangrijke toets moet maken. Het zorgt ervoor dat je je minder laat afleiden door andere gedachten en minder gaat piekeren wanneer dit niet nodig is. Ook helpt mindfulness goed om vermoeidheid tegen te gaan.

Aan de slag gaan met Mindfulness

Wanneer je aan de slag wilt gaan met Mindfulness, zijn er leuke online cursussen die je kunt volgen. Het voordeel van online cursussen is groot. Lees hier meer over de voordelen van online Mindfulness lessen en start meteen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter