Yin Yoga: Bindweefsel en meridianen
Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww
Bij Yin Yoga ligt de focus op het soepel maken van je bindweefsel. Dit in tegenstelling tot de meer yang-vormen van yoga die meer zijn gericht op het soepel en sterker maken van het spierweefsel.
Er is steeds meer bekend over bindweefsel, ook wel fascia genoemd. Nog niet zo lang geleden werd bindweefsel vooral gezien als ‘slechts’ ondersteunend weefsel dat spieren, gewrichten en botten omvat.
De wetenschap heeft ontdekt dat bindweefsel of fascia een veel grotere en belangrijkere rol speelt in het lichaam, en dat er een verband bestaat met meridianen. In dit blog ga ik hier graag wat dieper op in.
De link tussen bindweefsel en meridianen
Bindweefsel ‘verbindt’ letterlijk alles in je lichaam: het zit in en om organen, spieren, botten en gewrichten, als een groot spinnenweb van weefsel.
Er blijkt helemaal geen onderscheid te zijn tussen de verschillende onderdelen van het lichaam, alles gaat in elkaar over, alles is met elkaar verbonden. Je kan je dus voorstellen dat de kwaliteit (soepel, of juist stug) van het bindweefsel invloed heeft op alle onderdelen van je lichaam.
Naast het verbinden en ondersteunen blijkt het bindweefsel ook een communicatieve rol te hebben.
Wanneer het bindweefsel gestimuleerd wordt en soepeler (vochtiger) wordt, ontstaan er water-’kanaaltjes’. Deze ‘kanaaltjes’ blijken overeen te komen met het verloop van de meridianen zoals we deze kennen uit de eeuwenoude kennis van de Traditionele Chinese Geneeskunde.
Deze relatie is met name aangetoond door Dr. Motoyama, die al meer dan veertig jaar onderzoek doet naar het aantonen van meridianen of energie-kanalen in het lichaam.
Bindweefsel lijkt dus veel meer dan altijd werd gedacht: het is een levende matrix dat energie (of Chi) doorgeeft aan alle onderdelen van het lichaam; van cel tot orgaan.
En door middel van Yin Yoga beïnvloedt je de doorstroming (van Chi) in dit weefsel, waardoor de vitale levensenergie (Chi) overal kan komen. In dit blog ga ik wat dieper in op wat Chi (of Ki of Prana) nu eigenlijk is.
Hoe werkt dat precies?
Wanneer bindweefsel wordt gestimuleerd door langdurig (3-5 minuten) mild strekken of het creëren van druk, wordt hyaluronzuur geproduceerd. Dit zijn ketens van moleculen die zich overal in het bindweefsel bevinden.
Hyaluronzuur heeft de specifieke eigenschap om water aan te trekken en aan zich te binden. Per keten van moleculen wordt het zesvoudige aan water aangetrokken! Het weefsel wordt hierdoor veel vochtiger en soepeler.
Het water omringt het hyalyronzuur waardoor er een ‘kanaal’ ontstaat waar de energie of Chi vrij doorheen kan stromen. Het verloop van deze kanalen komen tot +/- 80% overeen met het verloop van de meridianen!
Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar deze theorie, maar de uitkomst geeft hoe dan ook een vrij zekere relatie aan tussen de hedendaagse kennis en wetenschap van het bindweefsel en de eeuwenoude kennis van de meridianen.
Ook verklaart het heel goed dat meridianen niet tastbaar zijn zoals aderen of lymfevaten, maar juist dynamisch zijn, komen en gaan, al naar gelang de gezondheid van het weefsel.
Yin yoga, bindweefsel en meridianen
Met de verbindende rol van het bindweefsel en de link met meridianen in je achterhoofd, is het nu nog duidelijker waarom Yin yoga je zo’n lekker gevoel kan geven.
Dat gevoel van stromen, tintelen of warmte. Dat gevoel alsof je een strakke broek heb uitgetrokken, of je benen opeens langer zijn geworden, of lichter, of zwaarder. Allemaal fysieke sensaties die aangeven dat de energie of Chi (weer) door je lichaam stroomt.
Hoe vaker je Yin yoga beoefent, en ook echt de tijd neemt voor het voelen van je lichaam na de houding, hoe gevoeliger je wordt voor deze sensaties. Geweldig toch? 🙂
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.