Sphinx – de yin variant van de cobra
Sphinx is een houding die regelmatig voorkomt in yin lessen.
De Sanskrietnaam ‘Salamba Bhujangasana’ betekent letterlijk ‘ondersteunde Cobra’. De Sphinx houding wordt dan ook vaak vergeleken met de cobra, maar de houdingen zijn heel anders in allignment.
Wat zijn precies de verschillen tussen deze houdingen? Wat zijn de voordelen van deze houding? En waar moet je op letten bij het uitvoeren van de Sphinx?
In deze blog over Sphinx vertellen we meer over:
- Hoe je de houding stap voor stap uitvoert
- Wat de effecten zijn van de Sphinx
- Wat de verschillen zijn tussen Sphinx en Cobra
- Hoe je de houding kunt verdiepen en hoe je de houding juist milder maakt
Vraag en antwoord
1.Wat is de Sphinx houding?
Het is een houding waarbij je op je buik ligt. Het bovenlichaam komt van de grond en je steunt daarbij op de onderarmen. Salamba Bhujangasana betekent letterlijk ‘ondersteunde cobra’.
2.Wat is het effect van de Sphinx houding?
De houding zorgt voor compressie in de onderrug. Daarnaast geeft het een strekking bij het borstgebied. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de ademhaling.
De houding stimuleert o.a. de blaas- en de niermeridiaan.
3.Hoe voer je de Sphinx houding uit?
- Kom liggen op je buik
- Plaats je ellebogen onder je schouders en je handen wijzen recht naar voren
- Ontspan je hele lichaam, let hierbij vooral op de voet en het relaxen van de bilspieren
- Eventueel breng je het hoofd naar achter om een extra rekgebied over je keel te creëren
- Na 2 tot 5 minuten kom je rustig uit de houding en voel je na op je buik
Aandachtspunten bij de Sphinx houding
Aangezien Sphinx een yin yoga houding is, is het belangrijk dat je niet opzoek gaat naar een specifieke uitlijning.
De houding is er voor je lichaam, je lichaam niet voor de houding.
Wanneer je een geoefende yogi bent en veel yang vormen beoefent, dan zul je de neiging hebben om de schouders wellicht weg te duwen van de oren.
Dit is bij de Sphinx (welke een yin houding is) niet nodig. Je mag jezelf helemaal weg laten zakken in je ligamenten.
Cobra vs. Sphinx – wat zijn de verschillen?
Zoals ik net uitlegde, ga je bij Sphinx houding niet op zoek naar een specifieke uitlijning. Bij Cobra doe je dit juist wel.
Cobra is een actieve houding waarbij het liften van je bovenlichaam komt uit de kracht en het samentrekken van de rugspieren. Je steunt daarbij op de handen en je leunt dus niet op de ellebogen.
In Sphinx zoek je geen spierspanning, maar juist spierontspanning. Het resultaat zit hem dan in het openen van de gehele voorkant van het lichaam op bindweefsel niveau.
Cobra daarentegen zorgt juist voor krachtopbouw in de rugspieren.
In onderstaande video legt Melanie uit hoe je de cobra houding uitvoert.
Hoe verzacht je de Sphinx houding?
De Sphinx is een achterovertuiging. Voor veel mensen zijn achteroverbuigingen best wel een uitdaging.
Het vraagt veel oefening en het is belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam. We herinneren je er dan ook graag aan dat yoga geen prestatie is maar een ervaring ;). Je kunt de houding dan ook op meerdere manieren verzachten:
De ellebogen verder naar voren brengen
Je kunt de houding milder maken door de ellenbogen iets verder naar voren te brengen. Je zult ervaren dat de compressie uit de onderrug verschuift naar het middengedeelte van de rug. Ook de strekking over de buik neemt hierdoor iets af.
Met handen het hoofd ondersteunen
Ook kun je met je handen je hoofd ondersteunen. Dit vind ik persoonlijk een fijne optie, omdat ik op deze manier nog meer mijn nekspieren kan ontspannen. Een dekentje onder de ellebogen maakt mijn mat wat zachter, heerlijk!
Gebruik props
Over props gesproken: een deken onder je heupbotten kan de druk in dat gebied wat verlichten. Ook kan je hem oprollen en onder je enkels plaatsen.
Je kan ook een bolster onder de borst plaatsen, zodat je daar wat extra steun ervaart.
Als je zonder ondersteuning in de houding komt, mis je in eerste instantie misschien niks. Maar wanneer je het eenmaal geprobeerd hebt met ondersteuning, zal je merken dat dit het lichaam en je mind toch nog meer doet laten ontspannen!
Hoe kun je de Sphinx intensiever maken?
Wanneer we bij yin yoga een houding intensiever willen maken, toveren we hem niet opeens om in een yang variant.
We blijven nog steeds de spieren ontspannen en het lichaam verzachten. Echter kan het wel zo zijn, dat je wat flexibeler bent dan een ander en daarom weinig fysieke sensaties waar kunt nemen in Sphinx.
Wanneer je Sphinx wilt verdiepen kun je overgaan naar Seal.
Deze houding heeft hetzelfde rekgebied, maar is veel intenser. Zo is de strekking bij de voorkant van je lichaam extremer en is er ook meer compressie in de onderrug. Blijf dus goed voelen of dit ook daadwerkelijk is wat jouw lichaam nodig heeft.
Laat je lichaam altijd eerst een minuut wennen in Sphinx. Wanneer je dan merkt dat je ruimte voelt en dieper wil gaan, kun je dat doen. Plaats dan je handen onder je schouders en strek je ellebogen.
Ook in deze verdiepende houding blijf je het lijf scannen op spierspanning. Wanneer je deze gevonden hebt probeer je los te laten. Een uitademhaling kan hierbij helpen.
Met name de voeten en billen zijn punten die weerstand kunnen bieden. Dit is een teken dat de houding wellicht wat te intens is.
Maak gebruik van blokken
Uiteraard zou je de blog van Happy With Yoga niet lezen als we geen tussen-optie kunnen bieden ;).
Merk je dat Sphinx te ‘makkelijk’ is, maar Seal te heftig? Dan kun je een tussenweg kiezen.
Kom daarvoor in Sphinx (ellebogen onder de schouders) en plaats je ellebogen vervolgens op blokken. Zo bevind je je precies tussen Sphinx en Seal in!
Practice platform
Wil je aan de slag met yoga houdingen zoals de Sphinx? Kijk dan eens op ons practice platform! Hier vind je een grote variëteit aan lessen.
Vind jij de Sphinx een fijne houding of juist helemaal niet? Laat het ons weten in de reacties!
Dit is een gastblog van Roos Kweekel van www.zenergieonline.nl en te volgen via @yoga.met.roos en Yoga met Roos
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.