Yin yoga houding Dragon; 3 survival tips!
Dit is een gastblog van Erwin Anemaat-de Bakker van Free as a Yogi
Misschien heeft de yin yoga houding Dragon wel de meeste yang in zich van alle yin yoga houdingen die er zijn. Als ik in het Nederlands les geef maak ik vaak de grap dat de Dragon
een draak van een houding is.
Als je de houding kent weet je wat ik bedoel, en als je nog begint met yin dan heb ik hier wat survival tips voor je.
De Dragon is het antwoord op alle uren dat we zitten op een dag. Op kantoor, in de auto en dan ’s avonds op de bank voor de buis. Persoonlijk denk ik dat er geen heupopener bestaat die zo effectief is als de Dragon om ons zitgedrag te compenseren.
Als je naar de plaatjes kijkt dan lijkt het allemaal zo eenvoudig, maar daar kom je snel van terug naarmate de klok doorloopt. Het begint met een rusteloos gevoel, opgevolgd door steeds meer gedachten wat uiteindelijk irritatie oplevert. Al dit vorige zijn mijn persoonlijke waarnemingen tijdens mijn laatste Dragon. Ook kan het voorkomen dat je heftige emoties voelt tijdens of na een dergelijke heupopener.
Maar goed, terug naar de Dragon Survival tips:
Dragon Survival Tip 1
Er zijn diverse Dragon houdingen en ik begin bij de meest eenvoudige, die voor sommigen al heftig genoeg kan zijn. Om deze houding te overleven is het belangrijk dat je begint met zoveel mogelijk ontspanning te brengen in het lichaam waar de houding niet op gericht is.
Ga dus niet stoer zitten doen als je knie die op de grond ligt pijn doet of niet prettig aanvoelt. Pak een kussentje of vouw je mat dubbel.
Dragon Survival Tip 2
Op deze foto zie je dat ik mijn voet iets verder naar voren heb gezet. Dit kun je gaan proberen als je niet of nauwelijks stretch voelt in de houding op de vorige foto. Naarmate je dieper in je houding gaat zul je meer weerstand gaan voelen en is de kans op rusteloosheid groter.
Mijn tweede tip is dan ook om je ambitie, om dieper te gaan, uit te schakelen en weer terug te keren naar het begin als het te zwaar wordt. Je kunt het namelijk niet fout doen in yoga!
Dragon Survival Tip 3
Een stap verder is een variatie op de Dragon die ook wel Gecko wordt genoemd. Deze houding is intens, zeker als je hem 5 minuten vasthoudt.
Wandel je voorste voet naar de zijkant van je mat. Breng je handen aan de binnenkant van de voorste voet en zak langzaam naar beneden.
Voor mijn heupen is het prettig om de binnenkant van de voet op te tillen en dus te steunen op de buitenkant van de voet. Als je de ruimte hebt kun je eventueel je ellebogen in de mat plaatsen.
Iedere heup is anders dus het kan voor jouw anders zijn en het kan zelfs zo zijn dat de linkerheup anders aanvoelt dan de rechter. Op de foto zie je dat mijn lichaam toestaat dat ik ellebogen in de mat plaats. Als ik mijn rechterbeen voor heb dan lukt het me net aan, maar dan raak ik meestal mijn pijngrens en daarmee schiet ik mijn doel voorbij.
De derde tip is te realiseren dat yin yoga een observerende vorm van yoga is. Beweeg dus langzaam in en uit de poses en observeer wat je waar voelt. Vanaf dat punt kun je gaan observeren of je pijn of weerstand voelt.
Als het pijn is keer je terug naar een andere variatie. Als het weerstand is observeer je hoe je daar emotioneel mee omgaat. Grote kans dat je na verloop van tijd waarneemt dat de manier waarop je emotioneel met de fysieke weerstand omgaat precies het zelfde voelt als de manier waarop je reageert bij weerstand in het dagelijks leven.
Tot slot
In alle gevallen adviseer ik je adem te observeren en deze steeds meer te verdiepen. Als je merkt dat je gedachten je afleiden, begin je gewoon opnieuw. Naarmate je geest kalmer wordt zul je de houding langer en dieper kunnen volhouden, maar laat dit nooit het doel op zich zijn.
Sinds ik in Azië ben geef ik les in het engels en de volgende zin kwam onlangs in me op tijdens het lesgeven: “Find your comfort within your discomfort and you will survive this pose.”
Als je meer wil weten over de verschillende variaties of andere vragen hebt laat het me dan weten door op deze blog te reageren.
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Hoi Erwin!
Deze houding is inderdaad een pittige! Vandaag heb ik hem eens wat langer vol gehouden tijdens mijn Yin les, en het gevolg is nu dat ik hem aan ’t einde van de dag nog steeds voel… duid dit op te lang en teveel in de houding?
En ook nog een vraagje over de weerstand, die voelde ik namelijk enorm…heb je tips om deze weerstand te onderzoeken? Groetjes,
Joan