Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 nov 2018

Starten met Yoga – Waarom zou je dat doen?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Starten met Yoga is iets wat steeds meer mensen doen.

Om beter inzicht te krijgen in de reden waarom, vertel ik je graag eerst mijn verhaal. Vervolgens zullen we iets meer inzoomen op de redenen dat mensen met Yoga beginnen. Tot slot kun je zelf gelijk aan de slag en leer je kennismaken met diverse Yogastijlen!

Starten met Yoga

Waarom ik gestart ben met Yoga

Jaren geleden was ik samen met Mel op reis. Ze had besloten een Yogatraining te doen op Bali. Mijn plan was om tijdens de training lekker te gaan surfen.

Ik kwam erachter dat het retreatcentrum ver bij de kust vandaan lag. Of Mel dit wel of niet wist, blijft tot vandaag de dag een mysterie 😉

Maargoed, surfen zat er dus niet in, en min of meer gedwongen besloot ik ook aan de cursus mee te doen.

Ik wist weinig tot niets over Yoga, maar wat ik wel had was onrust in m’n hoofd. Ik had een job waarbij ik mensen om me heen zag zonder passie voor hun werk. Een ding wist ik zeker: zo wilde ik niet eindigen.

De Yogatraining gaf me een bom aan informatie, maar bovenal inspiratie. De Yogafilosofie sprak me ontzettend aan en ik was direct om. Het was het moment dat ik officieel startte met Yoga, om nooit meer te stoppen.

Starten met Yoga

Waarom de meeste mensen starten met Yoga

Lang niet alle nieuwe Yogi’s beginnen zo spontaan als ik met Yoga. Vaak starten mensen met Yoga omdat ze bepaalde ongemakken ervaren. Deze ongemakken zijn vaak fysiek of mentaal, en soms een combinatie daarvan.

Hieronder geef ik je graag een overzichtje van veel voorkomende klachten die aanleiding geven tot Yoga.

Fysieke klachten

Veel mensen starten met Yoga omdat ze fysieke ongemakken ervaren. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan:

Pijntjes in spieren en gewrichten

Pijntjes zijn erg onprettig. Yoga staat bekend om haar doeltreffende werking hiertegen. Mensen komen hierdoor dan ook vaak bij Yoga uit.

Door middel van asanas of andere oefeningen kunnen lichamelijke ongemakken bestreden worden op een doeltreffende wijze.

Onvoldoende lenigheid

Lenigheid vergroten is vaak een reden om met Yoga aan de slag te gaan. Yoga is daarom erg populair onder bijvoorbeeld dansers en gymnasten.

Ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen kunnen erg vervelend zijn, en afhankelijk van de problemen kan Yoga hier goed bij helpen.

Yoga leert je om de Yoga ademhaling succesvol toe te passen. Je leert hierdoor rustiger en dieper te ademen waar je veel profijt van ervaart.

Mentale klachten

Veel mensen die onrust ervaren in hun leven, ervaren hier de grote nadelen van. Yoga kan hier uitstekend bij helpen. Veel voorkomende mentale klachten van beginnende Yogi’s zijn dan ook:

Stress en Burn-outs

Stress en Burn-outs behoren tot de voornaamste redenen om met Yoga aan de slag te gaan. Niemand vind overmatige stress prettig, en Yoga helpt ontzettend goed om je mind te kalmeren.

Rusteloosheid

In het verlengde van stress vinden we vaak rusteloosheid. Oneindig piekeren leidt tot een chronische stress die desastreuze gevolgen kan hebben. Yoga kan je helpen om dit effectief te bestrijden en rusteloosheid achter je te laten.

Slapeloosheid

Stress en rusteloosheid leiden vaak tot slaapproblemen. Door stress effectief te bestrijden, zul je dan ook merken dat je gemakkelijker in slaap kunt komen.

Starten met Yoga dat bij je past

Herken je de symptomen van hierboven, of ben je gewoon geïnteresseerd in Yoga?

Dan ben je er vaak nog niet.

Yoga kent talloze stijlen, en het vinden van een perfect passende Yogastijl is niet altijd gemakkelijk. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om de perfecte match te vinden tussen jou en een Yogavorm. Hieronder geef ik je daarom graag een overzicht van enkele populaire Yogavormen.

Hatha Yoga

Hatha Yoga is een yogavorm gericht op kracht en fysieke houdingen (asanas).

Hatha Yoga werd vroeger gezien als een fysiek zware Yogavorm. Door de latere opkomst van nog zwaardere Yogastijlen is dat tegenwoordig een stuk minder.

Andere Yogastijlen als Ashtanga, Power Yoga en Vinyasa, zijn fysiek vaak zwaarder dan Hatha Yoga. Deze Yogavorm wordt daarom nu vaker gezien als middelzwaar.

De populariteit van Hatha Yoga is hier voor een groot deel aan te danken. Veel Yogi’s zijn op zoek naar een uitdagende practice die niet té zwaar is. Hatha Yoga weet vaak die perfecte balans te vinden.

Bikram Yoga

Bikram Yoga is voor een groot deel gebaseerd op Hatha Yoga. Hierbij is er echter een groot verschil: Bikram Yoga wordt gedaan in een warme ruimte.

Een Yogapractice in een warme ruimte bevordert de bloedsomloop. Dit heeft als voordeel dat blessures gemakkelijk verholpen kunnen worden, of verminderen. Bikram Yoga is hierdoor erg populair onder bijvoorbeeld (top)sporters.

Power Yoga

Power Yoga is eigenlijk precies dat wat de naam al suggereert. Het is een krachtige Yogavorm gericht op de lichamelijke kant van Yoga.

Power Yoga kan hierdoor gezien worden als het raakvlak tussen Yoga en fitness. Yogi’s die voor deze Yogastijl kiezen zijn dan ook vaak geïnteresseerd in lichamelijk fitter en sterker worden.

Yin Yoga

Yin Yoga wint steeds meer populariteit. De reden hiervoor, is de kalmerende werking van deze Yogavorm. Veel yogi’s zijn op zoek naar ontspanning, en Yin Yoga kan daar uitstekend bij helpen.

Yoga Nidra

Yoga Nidra is een Yogastijl die de laatste jaren door steeds meer Yogi’s ontdekt wordt. Toen Mel en ik deze Yogavorm ontdekte, werden we zo enthousiast dat we er ons volledig in verdiept hebben.

Yoga Nidra helpt je om ultiem te ontspannen. Het is een zeer diepe ontspanning, waarbij je soms op het randje komt van in slaap vallen.

We waren en zijn zo onder de indruk van deze Yogavorm, dat we besloten hebben om maar liefst twee Yoga Nidra cursussen te maken!

Is Yoga iets voor mij?

Nu je een beeld hebt gekregen van de verschillende Yogastijlen, kan ik me voorstellen dat je eens een practice wilt proberen.

Doe in dat geval zeker eens de practice van hieronder mee. Zo krijg je een beter beeld van hoe een Yogapractice in z’n werk gaat, en wat je ervan kunt verwachten!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter