Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

1 jul 2018

Bevorderen van je lenigheid, hoe doe je dat? (incl. video)

/
Geplaatst door
/
Comments3

Het bevorderen van je lenigheid is iets waar we als Yogi’s veel bij stilstaan. Het is niet het doel van onze practice, maar het is fijn om meer ruimte in je lichaam te hebben zodat je beter kunt bewegen en vrijer kunt ademen.

Veel mensen zijn hier echter niet zo actief mee bezig. Soms omdat ze hiervan het nut niet inzien, of simpelweg niet weten waar ze moeten beginnen.

Onze lenigheid is voor een belangrijk deel het resultaat van de levensstijl die we leiden, en door onze levensstijl van de afgelopen decennia zijn we veel lenigheid verloren.

In dit artikel ga ik hier daarom wat dieper in op het bevorderen van je lenigheid.

Bevorderen van je lenigheid

Het nut van het bevorderen van je lenigheid

In Nederland hebben we vaak een kantoorbaan, of ander werk waarbij we veel achter een bureau zitten. Doordat we veel zitten en minder bewegen, verliest ons lichaam flexibiliteit.

Op zich is dat niet zo gek, wanneer je je lichaam niet uitdaagt heb je geen lenigheid nodig, waardoor je spieren als het ware verkorten.

Daarnaast hebben veel mensen stress. Stress zorgt voor een extra spanning op het lichaam en de spieren, die de flexibiliteit niet ten goede komen.

Een gestresste levensstijl die we voornamelijk zittend doorbrengen, kan zorgen voor veel lichamelijk en geestelijke klachten, die we deels door middel van lenigheidsoefeningen kunnen verhelpen.

Lenigheid en fysieke en mentale klachten

Lenigheid en fysieke en mentale klachten staan met elkaar in verbinding.

We zitten vaak voorover gebogen, of hangen onderuitgezakt achter ons bureau, met een slechte lichaamshouding tot gevolg.

We krijgen hierdoor rugklachten, nek- en schouderklachten, of we halen niet optimaal adem. Een slechte lichaamshouding blokkeert namelijk ook een goede ademhaling. Dit heeft effect op je mind, je stressniveau, en hoe je je fysiek voelt.

Je lichaamshouding is daarmee vaak een weerspiegeling van je mind. Hoe je je mentaal voelt, manifesteert zich in je fysieke lichaam. Dit is hoe je mind in feite je lichaam wordt.

Hoe zorg je voor het bevorderen van je lenigheid?

Wanneer je het nut van het bevorderen van je lenigheid inziet, wil je er natuurlijk ook lekker mee aan de slag gaan. Houd daarvoor rekening met de volgende tips:

Tip 1: Houdingen langer vasthouden

Door te stretchen en houdingen langer vast te houden, geef je je spieren de kans om meer ruimte weg te geven. Je gaat hierdoor na verloop van tijd meer ontspanning in de houding ervaren, en je lenigheid en flexibliteit nemen toe.

Tip 2: Adem naar het gebied waar je weerstand voelt

Hoewel dit misschien een beetje gek klinkt, werkt het vaak goed om je voor te stellen dat je ademt naar het gebied waar je weerstand voelt tijdens je stretch.

Tijdens de inademing creëer je spanning in het gebied van de weerstand, en bij de uitademing laat je deze weer iets meer los. Omdat je ademhaling verbonden is met je energiestroom, stuur je hierbij energie naar het gebied waar je weerstand voelt.

Tip 3: Oefen met regelmaat

Door een gewoonte te maken van lenigheidsoefeningen zoals stretches, zorg je ervoor dat je de lenigheid in je spieren uitbreidt en behoudt.

Wanneer je lange tijd geen lenigheidsoefeningen doet, zullen je spieren automatisch weer verkorten waardoor je deze weer verliest.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

Laat een reactie achter