Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 jul 2016

Psoaspsychologie: De Spier van de Ziel

/
Geplaatst door
/
Comments3

Dit is een gastblog van Rebecca Mourits.


Dat ons lichaam niet alleen op fysiek gevaar, maar ook automatisch op mentale spanning reageert is al een tijdje geen geheim meer.

Die spanning vertaalt zich soms heel letterlijk: iemand die veel aan zijn hoofd heeft herken je vaak direct aan de samengeknepen mond, gefronste wenkbrauwen en opgetrokken schouders. Maar het blijft niet alleen bij dat wat we kunnen zien.

Overmatig gepieker zorgt ook voor hormonale veranderingen, waarbij bijvoorbeeld cortisol en adrenaline omhoog schieten. Als resultaat wordt onze adem sneller en oppervlakkiger, onze hartslag hoger en gaat onze spijsvertering juist op een lager pitje. Handig om vóór die tijd al op je yogamatje te stappen…

Fight, flight or freeze

Vanuit de evolutie heeft die reactie van het lichaam op stress een duidelijke functie. Je lichaam wordt zo namelijk klaargestoomd om te vechten, vluchten, of om zich beschermend op te rollen tot een balletje en terug te trekken.

Hoewel onze dagelijkse gevaren tegenwoordig eerder mentaal dan fysiek van aard zijn, reageert ons lichaam nog altijd op dezelfde manier. Onze spieren spannen zich massaal aan zodat we weg kunnen rennen of een explosieve uitval kunnen doen, zelfs als de dreiging enkel gevormd wordt door onze eigen gedachten.

Ons hoofd heeft op die manier dus behoorlijk wat invloed op het lijf eronder. Wat onze spieren betreft denken we al gauw aan de schouders en de nek, maar er is nog een andere, onbekendere spier in het bijzonder die in verbinding staat met stress: de psoas.

psoas

Wat is de psoas?

De psoas, in normaal Nederlands de grote lendenspier, is een zogeheten ‘deep core muscle’. Het bevindt zich tussen de onderzijde van de wervelkolom en de bovenkant van het dijbeen, dicht op het heupbot.

Samen met de iliacus vormt het de iliopsoas en verbindt zo je romp met je benen. De psoas heeft dan ook een groot aandeel in je balans, mobiliteit en flexibiliteit. Hij draagt er in grote mate aan bij dat we rechtop kunnen staan, zorgeloos kunnen dansen en onze yogamat op kunnen lopen.

Maar hij droeg er in de eerste plaats vooral aan bij dat we weg konden rennen van of uitvallen naar gevaar. Het is evolutionair gezien één van onze belangrijkste spieren: als je ergens van schrikt, trekt de psaos zich automatisch samen om snel over te kunnen gaan tot actie. En daarbij gaat hij dus net zo goed gebukt onder dreigingen die mentaal of emotioneel van aard zijn.

Zoals bij elke spier zorgt niet alleen stress, maar ook weinig beweging ervoor dat de psoas stijver wordt. Combineer veel op die bureaustoel zitten dus met de druk die daar vaak mee gepaard gaat en je hebt een voedingsbodem voor een flinke portie opgeslagen spanning.

Als de psoas zich voortdurend samentrekt, kan dit er bovendien voor zorgen dat hij korter wordt. Met allerlei pijnlijke gevolgen. Je kunt er niet alleen klachten in je onderrug, knieën of heupen aan overhouden, maar zelfs scoliose of blaasklachten.

En niet onbelangrijk: de psoas is door middel van bindweefsel verbonden met je middenrif. Als je gepieker het op zichzelf niet voor elkaar krijgt, beïnvloedt een verkrampte psoas je ademhaling dus misschien alsnog!

Elk nadeel…

Het voordeel van een spier die zo sterk samenhangt met stress? Nu je weet waar een deel van die spanning opgeslagen wordt, kun je er actief mee aan het werk gaan. Het mooie is dat je dit waarschijnlijk al regelmatig doet zonder dat je het door hebt! Niet alleen zijn ontzettend veel yogaposes namelijk gebaat bij een verlengde en ontspannen psoas, een groot deel draagt er ook aan bij.

De brughouding is er één bij uitstek die ervoor zorgt dat deze spier zich meer ontspant. Schuw vooral niet om een yoga blok te gebruiken als je lijf er om vraagt: plaats het blok daarbij op de plek waar je de twee kuiltjes in je rug voelt.

Horizontaal dan wel verticaal, waar jij je het prettigst bij voelt. Doordat de houding met behulp van een blok minder kracht van je benen vergt, zorg je er voor dat de psoas zich nog dieper kan ontspannen. De krijgerhoudingen zijn uiterst geschikt als je hem juist iets actiever wilt verlengen, waarbij je de psoas vooral met de eerste krijgerhouding een goede stretch geeft.

Spier van de ziel

Misschien heb je het wel eens gemerkt tijdens zo’n brughouding, wiel of andere positie waarin je je heup flink oprekt: een vlaag van emotie die door je lichaam voert terwijl je je spieren tot in hun diepste vezels voelt ontspannen.

Het lijkt er haast op de psoas niet alleen op stress reageert, maar ook de onderliggende emotie ervan opslaat. Die soms opeens los komt samen met de spier zelf. Lig je in ene met tranen in je ogen op je matje… Niet zo gek als je je bedenkt dat de psaos ook wel liefkozend ‘muscle of the soul’ wordt genoemd.

Probeer de eerstvolgende keer, nadat je met behulp van je psoas naar je yogamatje toe bent gewandeld, je aandacht dus eens bewust op deze spier te richten. Je adem ernaartoe te volgen. Van je inademing, die via het bindweefsel onder aan je borstkas naar het begin van de psoas voert, naar het verlengen van de spier tot aan de buitenkant van je dij bij de uitademing.

Je stress er letterlijk uit te stretchen en te voelen wat er loskomt. No therapy needed: gewoon even je eigen staaltje psoaspsychologie toepassen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

  1. Nancy

   Laat ik nu vanmorgen net huilend ter yoga mat zijn gestort toen ik nietsvermoedend yoga oefeningen voor het bekken aan het doen was.
   En net jullie email met keuzes uit drie linken. En waar kom ik uit… ?
   Heel mooi om te bemerken dat wat ik nodig heb of waar ik aandacht voor mag hebben, zo onder mijn aandacht wordt gebracht.
   Namaste

 1. Nancy

  Laat ik nu vanmorgen net huilend ter yoga mat zijn gestort toen ik nietsvermoedend yoga oefeningen voor het bekken aan het doen was.
  En net jullie email met keuzes uit drie linken. En waar kom ik uit… ?
  Heel mooi om te bemerken dat wat ik nodig heb of waar ik aandacht voor mag hebben, zo onder mijn aandacht wordt gebracht.
  Namaste

Laat een reactie achter