Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 jun 2023

Psoaspsychologie – De Spier van de Ziel

/
Geplaatst door
/
Comments3

De psoas, is een van de krachtigste spieren in ons lichaam. Het zorgt er onder andere voor dat jij je been omhoog kunt brengen en je je heupen kunt buigen.

Eigenlijk is het niet een spier, maar een spiergroep van drie spieren.

Naast de belangrijke fysieke functie, speelt deze spier ook een grote rol in ons zenuwstelsel. De spier reageert op onze emoties en onze gevoelens. Het wordt mede daarom ook wel ‘de spier van de ziel’ genoemd.

Wat doet deze spier precies en hoe heeft yoga invloed op deze spier?

In deze blog legt gastblogger Rebecca het je uit. Je komt te weten:

  • Wat de psoas spier is
  • Wat de staat van de psoas zegt over je staat van zijn
  • Waarom deze spier ‘de spier van de ziel’ genoemd wordt

Lees je mee?

psoas

Vraag en antwoord

1.Waar bevindt de psoas zich?

De psoas, in normaal Nederlands de grote lendenspier, is een zogeheten ‘deep core muscle’. Het bevindt zich tussen de onderzijde van de wervelkolom en de bovenkant van het dijbeen, dicht op het heupbot.

2.Hoe ontspan je de psoas?

Dan kan op verschillende manieren. Yoga oefeningen die de voorkant van je bovenbeen strekken, zoals een ondersteunde brug, zorgen voor een release van de psoas. Ook massage kan een fijne manier zijn om de psoas te ontspannen.

Sowieso gaat het er natuurlijk vooral om dat je chronische stress vermijd. De spierspanning is meestal niet het probleem, maar de onderliggende stress wel!

Wat is de psoas?

De psoas, in normaal Nederlands de grote lendenspier, is een zogeheten ‘deep core muscle’. Het bevindt zich tussen de onderzijde van de wervelkolom en de bovenkant van het dijbeen, dicht op het heupbot.

Samen met de iliacus vormt het de iliopsoas en verbindt zo je romp met je benen.

De psoas heeft dan ook een groot aandeel in je balans, mobiliteit en flexibiliteit. Hij draagt er in grote mate aan bij dat we rechtop kunnen staan, zorgeloos kunnen dansen en onze yogamat op kunnen lopen.

Evolutionair gezien, droeg de psoas er in de eerste plaats vooral aan bij dat we weg konden rennen van of uitvallen naar gevaar.

Het is één van onze belangrijkste spieren: als je ergens van schrikt, trekt de psaos zich automatisch samen om snel over te kunnen gaan tot actie.

De psoas reageert op gevaar

De psoas reageert, net als andere lichaamsdelen, op stress. Denk maar aan iemand die veel aan zijn hoofd heeft. Vaak zie je een samengeknepen mond, gefronste wenkbrauwen, een snelle oppervlakkige adem en opgetrokken schouders.

Het samentrekken van de psoas zie je misschien niet zo duidelijk, maar er gebeurt wel degelijk wat.

Vanuit de evolutie heeft die reactie van het lichaam op stress een duidelijke functie. Je lichaam wordt zo namelijk klaargestoomd om te vechten, vluchten, of om zich beschermend op te rollen tot een balletje en terug te trekken.

Hoewel onze dagelijkse stress tegenwoordig eerder mentaal dan fysiek van aard is, reageert ons lichaam nog altijd op dezelfde manier.

Onze spieren spannen zich massaal aan zodat we weg kunnen rennen of een explosieve uitval kunnen doen, zelfs als de dreiging enkel gevormd wordt door onze eigen gedachten.

Bij stress staat ons sympathisch zenuwstelsel aan. Dat is heel zinvol, maar het is belangrijk om daarna over te schakelen naar het parasympathische zenuwstelsel en weer te kalmeren. Rolf legt er meer over uit in deze video:

Wat gebeurt er als de psoas zich samentrekt?

De psoas spannen zich dus aan bij stress. Dit kan fysiek gevaar zijn, maar het kan net zo goed mentale of emotionele stress zijn. Het lichaam maakt daarin geen onderscheid.

Zoals bij elke spier zorgt niet alleen stress, maar ook weinig beweging ervoor dat de psoas stijver wordt.

Combineer veel op die bureaustoel zitten dus met de druk die daar vaak mee gepaard gaat en je hebt een voedingsbodem voor een flinke portie opgeslagen spanning in de psoas…

Als de psoas zich voortdurend samentrekt, kan dit er bovendien voor zorgen dat hij korter wordt. Met allerlei pijnlijke gevolgen. Je kunt er klachten in je onderrug, knieën of heupen aan overhouden en zelfs ook scoliose of blaasklachten.

En niet onbelangrijk: de psoas is door middel van bindweefsel verbonden met je middenrif. Een verkrampte psoas heeft daarmee een nadelig effect op je ademhaling!

Zo ontspan je de psoas

Gelukkig kun je de spier ook zelf weer goed ontspannen. Het mooie is dat je dit waarschijnlijk al regelmatig doet zonder dat je het door hebt!

Zeker als je een regelmatige yoga practice hebt, ben je hier (onbewust) al veel mee bezig. Niet alleen zijn ontzettend veel yogaposes namelijk gebaat bij een verlengde en ontspannen psoas, een groot deel draagt er ook aan bij.

De brughouding is er één bij uitstek die ervoor zorgt dat deze spier zich meer ontspant.

Schuw vooral niet om een yoga blok te gebruiken als je lijf er om vraagt: plaats het blok daarbij op de plek waar je de twee kuiltjes in je rug voelt. Horizontaal dan wel verticaal, waar jij je het prettigst bij voelt.

Doordat de houding met behulp van een blok minder kracht van je benen vergt, zorg je er voor dat de psoas zich nog dieper kan ontspannen.

Als je de psoas juist actiever wil verlegen, zijn de krijgerhoudingen erg geschikt. Vooral met met de eerste krijgerhouding geef je de psoas een goede stretch.

Waarom wordt het de ‘spier van de ziel’ genoemd?

Tijdens zo’n brughouding, wiel of een andere yoga houding waarin je de voorkant van je bovenbenen en bekkengebied flink oprekt, voel je soms opeens je spieren heel diep ontspannen.

Tegelijkertijd kun je soms een vlaag van emotie door je lichaam voelen gaan. Heel veel mensen barsten dan ook ineens in huilen uit en snappen daar zelf niks van. Wees gerust, dit is heel normaal.

De psoas reageert niet alleen op stress, maar lijkt ook de onderliggende emotie van de stress op te slaan. Als je de spier dan helemaal ontspant, kan die emotie alsnog loskomen.

En dan lig je dus bijvoorbeeld ineens met tranen in je ogen op je matje…

Daar komt ook de naam ‘spier van de ziel’ vandaan.

psoas

Aan de slag

Probeer de eerstvolgende keer, nadat je met behulp van je psoas naar je yogamatje toe bent gewandeld, je aandacht dus eens bewust op deze spier te richten.

Volg je adem ernaartoe. Van je inademing, die via het bindweefsel onder aan je borstkas naar het begin van de psoas voert, naar het verlengen van de spier tot aan de buitenkant van je dij bij de uitademing.

Kijk of je de stress er letterlijk zachtjes uit kunt stretchen en voel wat er loskomt.

No therapy needed: gewoon even je eigen staaltje psoaspsychologie toepassen. 😉

Wil je chronische stress te lijf gaan en een gespannen psoas spier voorkomen? Doe dan mee met de online cursus ‘yoga tegen stress‘.

In deze cursus gaan we aan de slag met het vinden van diepe ontspanning om stress te verminderen. We zoeken hierbij af en toe de lichte inspanning op, afgewisseld met diepe ontspanning.yoga tegen stress

Dit is een gastblog van Rebecca Mourits.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

    1. Nancy

      Laat ik nu vanmorgen net huilend ter yoga mat zijn gestort toen ik nietsvermoedend yoga oefeningen voor het bekken aan het doen was.
      En net jullie email met keuzes uit drie linken. En waar kom ik uit… ?
      Heel mooi om te bemerken dat wat ik nodig heb of waar ik aandacht voor mag hebben, zo onder mijn aandacht wordt gebracht.
      Namaste

  1. Nancy

    Laat ik nu vanmorgen net huilend ter yoga mat zijn gestort toen ik nietsvermoedend yoga oefeningen voor het bekken aan het doen was.
    En net jullie email met keuzes uit drie linken. En waar kom ik uit… ?
    Heel mooi om te bemerken dat wat ik nodig heb of waar ik aandacht voor mag hebben, zo onder mijn aandacht wordt gebracht.
    Namaste

Laat een reactie achter