Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 sep 2016

Échte Yogi’s zijn op Instagram…toch?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Instagram, Facebook, andere sociale media kanalen… Als je vandaag de dag niet bij tenminste één social media kanaal bent aangesloten, doe je tegenwoordig al bijna niet meer mee.

Toch krijgen wij nog regelmatig mailtjes van mensen die zich nog niet hebben aangemeld op één van deze kanalen, en keer op keer kan ik deze beslissing (ondanks mijn eigen accounts) ook heel erg waarderen.

Begrijp me niet verkeerd, sociale media is een geweldige manier om informatie te delen, elkaar te inspireren en te motiveren.

Maar tegelijkertijd kan het ook een averechts effect hebben.

Waarom Instagram jouw beste versie van jezelf in de weg kan staan

Al die inspirerende Yoga accounts posten foto’s en video’s van mensen in onmogelijke houdingen, op de mooiste plekken.

Als ik voorbij deze foto’s scroll vind ik dit ook geweldig mooie foto’s en natuurlijk super knap!

Maar als je jezelf daarna geforceerd in deze Yoga houdingen probeert te krijgen, omdat je jezelf associeert met deze uiterst flexibele Yogi’s, is de kans misschien groter op een verrekte spier dan op daadwerkelijk succes.

Of sterker nog; je wil graag starten met Yoga, maar door deze foto’s lijkt de lat zo hoog om een ‘échte Yogi te worden’, dat je het beginnen met Yoga maar aan de kant schuift.

Want…

  • Ik ben toch helemaal niet zo flexibel….
  • Dat mooie uitzicht en die rust heb ik niet…
  • Ik heb toch helemaal niet zo’n Yoga lichaam…
  • Ik kan toch niet de tijd vinden om hele dagen als een Yogi te leven als ik ook gewoon mijn baan heb…

Maar denk je nu echt dat deze Yogi’s iedere dag met zonsopkomst urenlang zitten te mediteren op die mooie rots, vervolgens een perfect gekleurde en gedecoreerde smoothiebowl naar binnen werken, ’s middags in een perfect matchende outfit bij de branding alleen maar een perfecte handstand, hoofdstand met geweldige variaties uitvoeren en tijdens een super healthy salade vanaf een perfecte plek de zon weer onder zien gaan?

En dan zijn ze daarbij ook nog eens 24/7 #grateful #thankful #blessed #loved.

Denk je nu echt dat dit het leven van een Yogi is?

Als je op deze manier naar deze foto’s en video’s kijkt, laat je je leiden door een fantasiewereld, een wereld die je veel verder van jezelf afbrengt in plaats van naar je échte zelf.

En is dat niet waar Yoga uiteindelijk om draait?

Een connectie maken met wie je diep van binnen bent. In plaats van grote obstakels creëren met rondrazende gedachten die het jou vele malen moeilijker maken om deze connectie naar je ware zelf te vinden.

Gedachten die willen dat jouw leven er nét zo uit ziet als al die Healthy food en Yoga accounts bij elkaar op Instagram.

Waarom je beter thuis Yoga kunt doen in plaats van voor de Taj Mahal

Je hebt geen achtergrond als de Taj Mahal of Ankor Wat nodig om een fijne Yoga practice te kunnen beoefenen.

Weet je hoe druk en afleidend het daar in real-life is?

De beste practices heb ikzelf in retreat vorm, op een rustige plek in de natuur, of bij mij thuis. In de kleding waar ik me op dat moment het lekkerste in voel, nat van het zweet, verwilderde haren en zonder make-up. Lekker in mijn eigen zone, zonder een lens op mijn gezicht.

Maar misschien is dat voor jou een hele andere plek en op een hele andere manier.

En dat is nu juist waarom het zo belangrijk is dat je naar jezelf leert luisteren. Dat je je op jezelf focust in plaats van op een ander.

Focus op jezelf, in plaats van op Instagram

Een échte Yogi focust zich niet op de plaatjes of video’s die op zijn/haar tijdlijn voorbij komen.

Maar:

– Ziet deze Yoga houdingen en lekkere gerechten misschien als een mooie uitdaging waar je stap voor stap mee aan de slag kunt gaan, als dat je dient. En waarbij je jezelf de tijd en mogelijkheden (eventuele hulpmiddelen) gunt die er nodig zijn om dit doel te bereiken.

Neem dus bijvoorbeeld één Asana waar je een maand mee werkt tijdens je Yoga practice. Waar je jezelf voor opwarmt, aanpassingen gebruikt. Want alles tegelijk willen leidt uiteindelijk tot niets, toch?

– Weet ook dat iedere Yogi anders gebouwd is en andere mogelijkheden en beperkingen heeft.

-Weet dat Asana’s bij Yoga niet het doel op zich zijn… En ik ben zeker niet de eerste die dit zomaar verkondigt, want Patanjali heeft dit al een paar duizend jaar geleden zo opgeschreven in zijn Yoga Sutra’s.

– Weet dat Asana’s niet alleen bestaan uit een Hoofdstand, Handstand en andere zeer uitdagende houdingen.

Iedere Asana heeft diverse voordelen en dat betekent dus ook dat je een goede Yoga practice kunt hebben zonder deze uitdagende Yoga houdingen. Forceren en jezelf in gevaar brengen wil je nooit. Op de automatische piloot jouw practice uitvoeren ook niet. Dus ga op zoek naar jouw kleine uitdagingen binnen je practice. Dat is de plek waar je wilt zijn voor een goede focus. En je zult misschien merken dat die lat (ongemerkt) iedere keer keer iets hoger komt te liggen.

– Je bent blij met de mogelijkheden van vandaag en houdt mindful rekening met beperkingen, maar bent wel altijd op zoek naar een klein beetje weerstand om groei te stimuleren.

Waarom? Lees het hier!

Samadhi vs. Instagram

De Asana’s zijn een middel (net zoals een aantal net zo belangrijke andere factoren), om jouw uiteindelijke Yoga doel te bereiken: Samadhi.

Jouw uiteindelijke focus is de connectie maken met jouw authentieke zelf, waarbij Asana’s perfect kunnen helpen om deze weg naar binnen uiteindelijk te kunnen vinden in je meditatie na de Asana’s.

Ze maken als het ware de weg voor je vrij en zorgen ervoor dat je gefocust en comfortabel je meditatie in kunt. Hop… richting Samadhi.

En daar is echt geen perfecte handstand bij zonsondergang voor nodig!

P.S. Mocht je ons perfecte Instagram leven willen volgen en willen genieten van onze Krijger 2 en Boomhouding (waar we nog steeds iedere dag iets aan kunnen verbeteren), dan kun je dat hier doen. Ohja, en die mooie Handstand van Rolf die je misschien tegenkomt is ook echt wel eens een aantal keren mislukt. 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter