Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 okt 2017

Verkeerde ademhaling door stress? Doe dit!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een verkeerde ademhaling? Kan dat? Je ademhaling gaat toch gewoon automatisch en vanzelf.

Ja dat klopt. Het wordt gereguleerd door de primitievere delen van je brein. Net zoals je hartslag en je lichaamstemperatuur.

Toch is de ademhaling bijzonder. Je kunt deze namelijk beïnvloeden. Je kunt sneller of langzamer gaan ademen. Of je kunt de ademhaling naar verschillende plekken in je lichaam sturen. Bijvoorbeeld richting je buik, of juist naar je borst.

De ademhaling is dus gedeeltelijk te beïnvloeden. En dit is ontzettend belangrijk. Yoga, Mindfulness, meditatie en andere therapieën zijn hier namelijk voor een groot gedeelte op gebaseerd.

Je ademhaling staat via je zenuwstelsel in verbinding met allerlei andere belangrijke processen zoals je hartslag, je bloedcirculatie en endocriene stelsel. Een verkeerde ademhaling kan dus ontzettend veel belangrijke processen in je lichaam ontregelen.

Er zijn zelfs mensen die beweren dat de ademhaling aan de basis ligt voor een groot gedeelte van de gezondheidsklachten die we hebben.

Omdat we de ademhaling kunnen beïnvloeden, kunnen we een verkeerde ademhaling ook weer afleren en onszelf een juiste manier van ademen aanleren.

Dit is precies wat je zal leren door verder te lezen.

Verkeerde ademhaling door stress

Een verkeerde ademhaling en je stress-systeem

Ons stress-systeem is vrij primitief. Het is nog exact hetzelfde als duizenden jaren geleden.

Wanneer er een (potentiële) bedreiging is wordt het geactiveerd. Je hart gaat sneller kloppen. Je bloeddruk gaat omhoog. Bloed en energie trekt naar de spieren toe en je bent klaar om te vechten of te vluchten. Om dit allemaal te bewerkstelligen gaat je ademhaling omhoog om meer zuurstof het lichaam binnen te krijgen.

Voor een korte periode is dit heel nuttig. Maar we leven in een wereld waarin we 24 uur per dag geprikkeld worden. Je stress systeem kan het onderscheid niet maken tussen een echte dreiging – een vrachtwagen die recht op je af komt rijden – of een dreiging die niet echt een directe bedreiging is – een mailtje met mogelijk slecht nieuws.

Omdat je stress systeem nog zo primitief is, reageert het op elke bedreiging hetzelfde, namelijk: Het gaat in actiestand.

Door de vele prikkels die we krijgen wordt dit stress systeem dus overprikkeld. Het staat altijd aan. Of met andere woorden, we hebben chronische stress. Korte stress is prima, maar constante chronische stress is een sluipmoordenaar. Het is de basis voor veel klachten en aandoeningen waar we vandaag de dag mee te maken hebben.

Hierdoor is ook de ademhaling ontregeld. Vaak is deze te hoog en te snel. Dit is wat we bedoelen met een verkeerde ademhaling.

Niet diep kunnen ademen

Een verkeerde ademhaling betekent vaak dat we niet diep kunnen ademen. De ademhaling zit min of meer vast in de borst. Dit zorgt voor een hoge, snelle en oppervlakkige ademhaling. Een erg benauwend gevoel.

Niet diep kunnen ademen betekent vaak dat er spanningen en blokkades in het lichaam zitten. Yoga is een ontzettend goede manier om die fysieke, emotionele en mentale spanningen te verminderen.

Door het stretchen van het lichaam komt er bijvoorbeeld meer ruimte in de borstkas. Hierdoor krijgt de ademhaling meer ruimte. Je leert het middenrif weer te gebruiken en probeert de ademhaling richting de buik te sturen.

Bij een verkeerde ademhaling is Yoga dus een ontzettend goed hulpmiddel.

In onze online beginnerscursus leren we je in 9 lessen alle basishoudingen aan die je onder andere helpen om veel beter en vrijer te ademen en veel van de gerelateerde klachten te verhelpen.

Klik hier voor meer informatie over de online beginnerscursus.

Verkeerde ademhaling klachten

Een verkeerde ademhaling kan leiden tot allerlei verschillende klachten. Vaak staan deze in relatie met het stress systeem. Het kan onder andere zorgen voor:

 • Minder energie
 • Benauwdheid
 • Meer stress
 • Een hoge bloeddruk
 • Slecht slapen
 • Vermoeidheid
 • Onrust
 • Spijsverteringsklachten
 • Depressie

Oefening bij een verkeerde ademhaling

Een oefening om een verkeerde ademhaling te verbeteren zal ik hieronder beschrijven. De oefening is ontzettend simpel, maar ontzettend effectief.

Zorg ervoor dat je rechtop zit. Dit kan in een kleermakerszit, maar ook gewoon op een stoel. Belangrijk is dat je niet onderuitgezakt zit. Er moet ruimte zijn voor de ademhaling. Leun dus niet te veel naar voren of naar achteren. De ruggengraat balanceert eigenlijk moeiteloos boven je bekken.

Verkeerde ademhaling oefening

 1. Adem in door je neus, zonder de ademhaling heel erg te sturen. Neem een normale ademhaling, niet te diep en te geforceerd. Adem richting je buik en kijk of je de navel een beetje van de ruggengraat af kunt laten bewegen.
 2. Adem uit door je neus of mond. Probeer de uitademing te verlengen. Adem uit tot het natuurlijke punt waar je ademhaling stopt. Je hoeft het niet naar buiten te forceren.
 3. Eventueel kun je na de uitademing kort pauzeren zonder het te forceren.
 4. Adem daarna weer in op dezelfde manier zoals bij stap 1.
 5. Herhaal voor 10 minuten.

Als je het moeilijk vindt om de uitademing te verlengen, dan kun je proberen om de ademhalingen te tellen. Als je drie tellen inademt, adem dan 6 tellen uit.

Merk je dat nog steeds een verkeerde ademhaling hebt en krijg je de ademhaling moeilijk richting de buik? Dan kan het zeer nuttig zijn om met behulp van Yoga oefeningen meer ruimte te creëren in je lichaam voor de ademhaling.

Klik hier om aan de slag te gaan met onze beginnerscursus.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter