Dit gebeurt er in je lichaam als je ademhaalt
Dit is een gastblog van Bianca Hoogland van Mana Yoga & Massage
A yogi measures the span of life by the number of breaths, not by the number of years. -Swami Sivananda
In India geloven sommigen dat de lengte van ons leven niet in jaren bepaald is, maar aan het aantal ademhalingen. Dus hoe rustiger we ademhalen, hoe langer we leven.
Maar dat is natuurlijk niet de reden waarom Yoga docenten de aandacht veel op de ademhaling focussen tijdens een les.
De ademhaling en het middenrif
Ons diafragma is een koepelvormige spier, die onze longen scheidt van onze spijsverteringsorganen. Deze spier beweegt met elke in – en uitademing. Met elke inademing vullen onze longen zich met lucht. De longen nemen zo meer ruimte in en daardoor beweegt het middenrif naar beneden.
Doordat het middenrif naar beneden beweegt, masseert het de spijsverteringsorganen. Deze worden iets meer naar beneden geduwd, waardoor de buik uitzet. Jouw lichaam neemt veel zuurstof tot zich en zo raken de organen ook beter doorbloed. De betere doorbloeding helpt jou om je energieker en vitaler te voelen en het versterkt het helende vermogen van jouw lichaam.
Op een uitademing, beweegt het middenrif weer omhoog. De spijsverteringsorganen bewegen ook weer terug. Het middenrif duwt eigenlijk zo de lucht weer uit de longen. Zo kan de ademhaling weer opnieuw beginnen.
Je lichaamshouding en ademhaling
Een volledige inademing neemt ruimte in en zorgt voor beweging in het lichaam. Een korte, oppervlakkige ademhaling neemt weinig ruimte in en creëert minder beweging. Voel maar eens bij de inademing. Als je volledig en diep gaat inademen, zul je merken dat naast dat de buik uitzet, dat het hele bovenlichaam gaat verlengen.
Door een inademing creëer je dus ruimte in de ruggengraat. De wervels zakken gedurende de dag steeds meer naar beneden, als gevolg van veel zittend werk of weinig beweging. Met een diepe inademing kun je jezelf verlengen. Daarnaast kan het ook ruimte in de borstkas creëren, waardoor de schouders meer ontspannen naar achteren kunnen hangen.
Energetisch Effect
Naast dat we onze lichaamshouding kunnen verbeteren door middel van diep ademhalen, heeft dit energetisch ook effect.
Doordat we meer rechtop gaan staan / zitten, kan onze levensenergie beter stromen door onze ruggengraat en lichaam. Hierdoor kunnen we ons energieker gaan voelen.
Ook kan onze levensenergie dus langs blokkades gaan in het lichaam. Dit kunnen fysieke, maar ook energetische blokkades zijn. Door naar blokkades toe te ademen, adem je er meer energie naar toe. Dit kan helpen om de blokkade te verlichten.
Het zenuwstelsel
In ons lichaam zijn er twee belangrijke zenuwstelsels. Ons sympathisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat we actief zijn, het verhoogt onze hartslag en het maakt adrenaline en het stresshormoon cortisol aan. Het bereidt het lichaam voor op flight – freeze – fight acties.
Ons parasympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat we ons kunnen ontspannen, het verlaagt onze hartslag en bevordert de spijsvertering. Met een rustige ademhaling kunnen wij ons lichaam een teken geven dat het kan ontspannen, het mag de spanning loslaten in onze spieren.
Doordat we niet veel met aandacht meer ademhalen, zit onze ademhaling hoog in de borst en gaat het snel. Hierdoor activeren wij ons sympathisch zenuwstelsel. Misschien herken je dit gevoel wel, dat je je gejaagd voelt of gespannen.
Zeker op zo’n moment, breng dan je aandacht naar de ademhaling en adem diep in en uit. Laat de ontspanning weer toe.
De Nadi’s
In ons lichaam lopen zo’n 72.000 nadi’s waar onze energie doorheen stroomt. Ida, Pingala en de Sushumna zijn daarvan de 3 belangrijkste.
De Ida begint bij het eerste chakra, stroomt door alle zeven chakra’s heen en eindigt in het linker neusgat. Ida activeert de maan energie, wat een kalmerend effect heeft.
Pingala begint ook bij het eerste chakra, stroomt ook door alle zeven chakra’s heen en deze eindigt in het rechter neusgat. Deze activeert de zon energie en zorgt voor activiteit.
De Sushumna is de energie baan in het midden, hierdoor rijst de Kundalini energie. Omdat deze in het midden stroomt, zorgt deze voor balans.
Ademhaling en de Nadi’s
Het linker – en rechter neusgat wisselen elkaar af op een dag. Telkens is de een meer dominerend dan de ander. Dit zorgt ook voor de wisselingen in energie. Tijdens de wisseling wordt de Sushumna actief, dit werkt echter voor maar een paar minuten. Tijdens die minuten zul je je in balans voelen en dit zijn de momenten waarop je inzichten kunt krijgen.
Door middel van het bewust ademhalen kunnen we onze energie meer in balans brengen. We beginnen dan met rustiger adem te halen zodat onze energie afwisselend door Ida en Pingala kan stromen. Hoe rustiger dit zal gaan, hoe vaker Sushumna langer open zal zijn.
Een bekende Pranayama oefening is natuurlijk Nadi Shodhana, deze helpt om jouw energie in balans te brengen.
Je kan hier zelf ook meer invloed op uit oefenen. Door bijvoorbeeld alleen door het linker neusgat te ademen, zodat je jouw parasympatisch zenuwstelsel wat meer kunt activeren. Dit kan bijvoorbeeld ’s avonds fijn zijn, voor het slapen gaan.
Dit zijn natuurlijk maar een aantal van de acties die er in jouw lichaam gebeuren, maar zoals je misschien al leest; een ademhaling is zoveel meer dan alleen maar zuurstof tot je nemen.
Er zijn veel verschillende oefeningen en technieken ontwikkeld, die je op een bepaalde manier of in een bepaald ritme laten ademhalen. Elke oefening heeft weer een compleet ander effect op fysiek, mentaal, emotioneel of energetisch niveau.
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.