Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

5 apr 2023

De neusademhaling – Waarom door je neus ademen goed voor je is!

/
Geplaatst door
/
Comments3

De neusademhaling, waarom heeft het zoveel voordelen ten opzicht van ademhalen door de mond?

Ik hoop dat je door het lezen van verschillende blogs op deze site inmiddels iets meer aandacht bent gaan besteden aan je ademhaling. Bijvoorbeeld:

 • De manier waarop je ademt
 • Hoe snel je ademt
 • Hoe je adem door je lichaam stroomt
 • Je ademfrequentie

Het zijn allemaal essentiële elementen van een gezonde ademhaling die je gezondheid ondersteunt.

Toch heb ik nog een vraag voor je…

Heb je ooit wel eens aandacht geschonken aan het feit of je door je neus of door je mond ademt?

Nee?

Dan is het tijd om ook hier wat meer aandacht aan te besteden. Want er zitten grote verschillen tussen een neusademhaling en een mondademhaling.

Een neusademhaling is vele malen beter voor je gezondheid dan een mondademhaling. Benieuwd waarom dit zo is? In dit blog ontdek je onder andere:

 • Wat de neusademhaling precies is
 • Welke voordelen de neusademhaling precies heeft
 • Hoe je je (neus)ademhaling kunt verbeteren
 • Waarom de neusademhaling zo belangrijk is binnen de Yoga

En nog veel meer!

de neusademhaling

Vraag en antwoord

1.Wat is neusademhaling?

Dat is precies wat het woord zegt: je ademt door je neus. Je mond blijft dus dicht.

2.Waarom is een neusademhaling beter dan een mondademhaling?

Er zijn meerdere redenen, zoals dat je neus de lucht filtert. Ook warm je de lucht op en zorgt het voor minder stress.

Wat is een neusademhaling?

Een neusademhaling is heel simpel. Je ademt door je neus en je houdt je mond dicht.

Ik zou verder nog kunnen in gaan op hoe de ademhaling door je lichaam beweegt en de ademfrequentie. Maar dat heb ik in andere blogs al uitgebreid gedaan 🙂 Voor nu houden we het daarom gewoon op ademen door de neus.

We zijn allemaal geboren neusademers. Binnen de Yoga wordt vaak gezegd:

‘The nose is for breathing, the mouth is for eating.’

Ademen door de mond is aangeleerd door onder andere levensstijl, stress en vervreemding van het lichaam.

Door de jaren heen slijt een slecht ademhalingspatroon er in zonder dat we ons er bewust van zijn. Daar hoort ademen door de mond bij en dit is nadelig voor onze gezondheid.

In de video hieronder leggen we je nog wat meer uit over de neusademhaling.

Neusademhaling voordelen vs. mondademhaling

Ademen door de neus heeft verschillende voordelen ten opzichte van ademen door de mond. Laten we hieronder eens kort inzoomen op de voordelen van een neusademhaling ten opzichte van een mondademhaling.

Neusademhaling stimuleert buikademhaling

Zoals je waarschijnlijk weet heeft een lage buikademhaling veel voordelen. Als we de adem vastzetten in de borst, activeert dit ons stresssysteem. Daarbij benutten we niet de volledige capaciteit van onze longen.

Een neusademhaling stimuleert een buikademhaling. Probeer het maar eens. Als je door je mond ademt, ben je geneigd om hoger te ademen. Als je door je neus ademt, merk je dat de adem bijna automatisch lager komt.

Doordat je met een neusademhaling je longen efficiënter benut, is je ademhaling ook direct efficiënter.

Je neus is een filter

Zoals je waarschijnlijk wel eens opgemerkt hebt, zit de binnenkant van je neusgaten vol met kleine haartjes. Die haartjes zitten er niet omdat ze het daar zo gezellig vinden, maar die hebben een functie.

Elke keer als je door je neus ademt, beweegt de lucht zich langs al deze neushaartjes die de lucht filteren en bevochtigen. Hierdoor worden ongewenste binnendringers die gedragen worden door je adem eruit gefilterd en komen ze je lichaam niet binnen.

In dit opzicht, zou je dus kunnen stellen dat je de haartjes in je neus onderdeel zijn van de meest buitenste laag van je immuunsysteem. Net zoals je huid dat is.

Nervus vagus stimulatie

De Nervus vagus is een ontzettend belangrijke zenuw. Deze zenuw is onderdeel van het parasympathische gedeelte van je autonome zenuwstelsel en helpt je dus om te ontspannen.

Het is dus ontzettend belangrijk dat de Nervus Vagus gestimuleerd wordt, zodat je zenuwstelsel, lichaam en geest tot rust kunnen komen. En dat kan door een rustige, diepe neusademhaling.

Aanmaak van stikstofmonoxide

Wanneer je door je neus ademt, produceren de sinussen stikstofmonoxide (NO). Nu zegt je dat misschien niet meteen iets, maar het is een positief iets.

Stikstofmonoxide zorgt er namelijk voor dat de wanden van je bloedvaten zich ontspannen en verbreden waardoor de bloedcirculatie bevordert wordt.

Geen hyperventilatie

Volgens sommigen is ademen door de mond per definitie hyperventilatie.

Mensen die ongecontroleerd hyperventileren doen dit namelijk altijd door een mondademhaling. Door de neus is een ongecontroleerd hyperventilatie bijna niet mogelijk.

Wanneer je door je neus ademt, adem je veel rustiger en natuurlijker waardoor hyperventilatie minder waarschijnlijk is en een ongecontroleerde hyperventilatie bijna niet mogelijk.

Minder stress

Minder stress is eigenlijk een gevolg van de eerder beschreven voordelen van een neusademhaling. Een neusademhaling stimuleert een lage buikademhaling en de Nervus Vagus.

Dit verlaagt de ademhalingsfrequentie, hartslag, bloeddruk en spanning op de spieren en zorgt dus voor minder stress in je lichaam.

In de video hieronder kom je meer te weten over de ademfrequentie.

Neusademhaling oefenen en verbeteren

Tenzij je last hebt van blokkades in je neus, is de neusademhaling oefenen een kwestie van bewustwording. Iedereen kan door zijn of haar neus ademen, maar we vergeten het vaak.

Daarom moet je jezelf trainen om regelmatig in te checken bij de ademhaling. Als je merkt dat je door je mond aan het ademen bent, dan kijk je of je weer kunt wisselen naar een neusademhaling.

Simpelweg door je bewust te worden van de ademhaling en een neusademhaling toe te passen, zal je merken dat je rustiger gaat ademen. Doordat je rustiger gaat ademen zal ook je stress niveau afnemen en zul je lekkerder in je vel zitten.

Als je merkt dat je ademhaling nog steeds onrustig en onregelmatig is als je door je neus ademt, dan kan je de volgende oefening proberen.

 • Kijk of je kunt komen zitten met een rechte rug.
 • Plaats je handen aan weerszijden van de navel en sluit je ogen.
 • Breng je aandacht naar je ademhaling en adem door je neus.
 • Stuur de adem op de eerst volgende inademing richting je navel en de plek waar je handen op je buik liggen. Voel na navel van de ruggengraat af bewegen.
 • Op de uitademing voel je de navel en je handen weer terug richting de ruggengraat bewegen en voel je de adem uiteindelijk via de neusgaten weer het lichaam verlaten.
 • Als je een aantal ademhaling genomen hebt, kun je kijken of je de inademing even lang kunt maken als de uitademing. Bijvoorbeeld vijf tellen in. En vijf tellen uit.
 • Ga hier een aantal minuten mee door op de neusademhaling te oefenen en te verbeteren.

Neusademhaling bij Yoga

Ook tijdens een Yogales adem je altijd door je neus, tenzij anders aangegeven wordt. Ook de meeste ademhalingsoefeningen en pranayama oefeningen doe je door de neus. Er zijn er enkele waarbij je een mond ademhaling gebruikt.

De volledige Yoga ademhaling, Ujjayi ademhaling of lage buikademhaling doe je in principe allemaal door de neus.

Een goede oefening voor de neusademhaling tijdens het begin of einde van een Yoga les is Nadi Shodhana, of wisselende neusgat ademhaling.

Meer over deze oefening en de voordelen ervan lees je hier.


Heb jij de voordelen van de neusademhaling al ervaren? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

 1. Mariska

  Als neusademhaling zo gezond is, waarom ademen dan zoveel mensen door de mond ? Je begint als baby altijd met een nesuademhaling ?

  1. Rolf

   Hi Mariska, veel mensen ademen door hun mond door levensstijlfactoren. Een verkeerde houding, stress, een aangeleerde ademhaling… het slijt er vaak in zonder dat we er bewust van zijn.

Laat een reactie achter