De Top 10 Yoga houdingen voor beginners (Incl. video’s)
Yoga houdingen voor beginners, zijn deze er eigenlijk wel?
Ik moet eerlijk toegeven dat de Yoga houdingen voor beginners eigenlijk als gevorderde Yogi ook nog steeds heel lastig kunnen zijn.
Om het hele lichaam op een juiste manier te integreren, de ademhaling onder controle te krijgen en te sturen én je mind in het nu te brengen is een hele klus.
Een van mijn leraren zei ooit:
‘Als je de Asana die je zojuist gedaan hebt makkelijk vond, dan heb je jezelf waarschijnlijk niet genoeg uitgedaagd.’
Dat betekent niet dat houdingen altijd moeilijk moeten zijn, maar wel dat je altijd iets nieuws kunt verkennen in een houding. Of je leert iets over jezelf.
Je gaat er altijd weer met een ‘beginners mind’ in. En het dus ook belangrijk om jezelf toe te staan een beginner te zijn.
Misschien kunnen sommige Asana’s er in eerste instantie niet heel moeilijk uitzien, maar uiteindelijk draait het erom wat de oefeningen met je doen. En hoe je lichaam, geest en ademhaling met elkaar kunt ‘uitlijnen’.
Dit is een proces wat constant aan de gang blijft. En daarom is dit tegelijkertijd het leuke van Yoga. Het is nooit hetzelfde. Iedere dag voelt je lichaam anders en gaan andere dingen door je hoofd.
Toch zijn er een aantal Yoga houdingen die voor beginners iets toegankelijker zijn. Maar dat betekent niet dat je er te luchtig over moet denken!
Een mooie manier dus om rustig te beginnen aan die levenslange Yogareis!
In dit blog ontdek je:
- Tien Yoga houdingen voor beginners.
- Uitleg, beschrijvingen en video’s van deze tien beginners houdingen.
- Hoe verder met Yoga kunt na het oefenen van deze tien oefeningen.
Lees je mee?
Vraag en antwoord
1.Wat zijn de top 10 yoga houdingen voor beginners?
Dit zijn de tien meest bekende en meest geoefende Yoga houdingen voor beginners:
- De Kindhouding
- Apanasana
- De Krijger 2 houding
- Trikonasana
- De Neerwaartse hond houding
- De Maansikkelhouding
- De Berghouding
- De Cobra houding
- De plank houding
- Savasana
2.Hoeveel yoga houdingen zijn er?
Goede vraag ;). Daar is geen antwoord op te geven omdat er zo ontzettend veel variaties mogelijk zijn! Ga zelf op onderzoek uit en je zult ontdekken hoeveel er mogelijk is.
De top 10 yoga houdingen voor beginners
Hieronder zullen we de tien Yoga poses voor beginners stap voor stap aan je uitleggen!
1. De Kindhouding
Een van de eerste Yoga houdingen voor beginners is de Kindhouding.
Dit is een vooroverbuiging waarbij je probeert om je zitvlak richting je hielen te brengen en je voorhoofd richting de Yoga mat. Als je merkt dat je je hoofd daarbij het beste kunt ondersteunen met een blok en/of dekentje, lekker doen!
De Kindhouding is een houding die vaak als veilig en prettig beschouwd wordt. Je komt tot rust en hebt de mogelijkheid om rustig in te checken bij de ademhaling.
Meer over de Kindhouding lees je hier.
2. Apanasana
Een andere Yogahouding voor beginners is Apanasana. Hierbij breng je je knieën richting de borst, terwijl je op je rug ligt. De vingers strengel je. De adem stuur je vervolgens zoveel mogelijk richting het bekken.
Als je merkt dat de Kindhouding door bijvoorbeeld problemen in de knie heel erg oncomfortabel is, dan zou je Apanasana eens kunnen proberen.
De effecten van Apanasana en de Kindhouding zijn namelijk redelijk hetzelfde.
Alle voordelen van Apanasana lees je hier.
3. De Krijger 2
De derde Asana die je ongetwijfeld tegenkomt als je net begint met Yoga is de Krijger 2 houding.
Een Yoga houding die voor beginners misschien in het begin even wennen is, omdat er allerlei verschillende aspecten meedoen in de houding.
Zo wijst je voorste knie naar de voorkant van de mat, maar je bekken naar de zijkant… Zijn beide armen even hoog op schouderhoogte… Kijk je over je voorste middelvinger…Mmm check!
En als je de Krijger 2 een beetje onder controle begint te krijgen, dan is het ook nog de bedoeling om je aandacht naar je ademhaling te brengen. Check de Krijger 2 stap voor stap hier.
4. Trikonasana
Als vierde in het rijtje Yoga houdingen voor beginners, zou je Trikonasana eens kunnen proberen.
Trikonasana wordt ook wel de Driehoekshouding genoemd. Een van de voornaamste redenen waarom je Trikonasana uitvoert, is om aan de zijkant van het lichaam (de flanken) ruimte te creëren voor de ademhaling.
Wanneer je merkt dat je veel weerstand ervaart om de zijkant van het lichaam optimaal te kunnen openen, dan kun je eventueel een Yogablok gebruiken ter ondersteuning.
Je kunt direct aan de slag met Trikonasana via deze link (inclusief video!).
5. De Neerwaartse hond
In het rijtje van Yoga houdingen voor beginners kan natuurlijk ook de Neerwaartse hond niet ontbreken.
Ik moet je eerlijk bekennen dat tijdens mijn eerste jaar Yogalessen de Neerwaartse hond helemaal niet aan bod kwam (say what?).
Uiteindelijk had ik het toch wel fijn gevonden om alle kneepjes van de Neerwaartse hond een beetje onder de knie te hebben voordat ik mijn eerste level 2/3 Yogales binnenstapte ;-).
Om je dit leed te besparen (geintje natuurlijk), kun je alle ins en outs over de Neerwaartse hond hier nog eens nalezen en misschien direct wel meedoen.
6. De Maansikkelhouding
De Maansikkelhouding is wat ons betreft onmisbaar in de top 10 van Yoga houdingen voor beginners.
Wij vinden de Maansikkelhouding een hele fijne vervanger voor de Krijger 1 houding, omdat je hier veel minder druk op de achterste knie uitoefent, dan wanneer je de Krijger 1 houding uitvoert.
Deze Asana vraagt je om de ruggengraat zo lang mogelijk te maken (extensie genoemd) en tegelijkertijd met het onderlichaam stevig en stabiel op de mat te blijven staan.
Door je in deze houding te focussen op een recht bekken, zul je merken dat de stabiliteit in de Maansikkelhouding ook automatisch wat gemakkelijker wordt.
7. De Berghouding
De Berghouding, ook wel Tadasana genoemd, is niet weg te denken uit de lijst met Yoga houdingen voor beginners. De berghouding is een houding waarbij je op natuurlijke wijze rechtop staat.
Tadasana is een ontzettend belangrijke houding en daarbij ook een van de Asana’s die misschien gemakkelijk lijkt, maar zoveel teweeg kan brengen. Het stap voor stap opbouwen van de Berghouding kan je zelfs doen zweten!
De oefening is goed voor de balansontwikkeling en de beenspieren.
8. De Cobra houding
Ook de Cobra houding mag natuurlijk niet ontbreken. De Cobra is een heerlijke achteroverbuiging die daarmee de borst lichtjes opent.
Een fijne manier om frisse energie het lichaam in te sturen en daarbij een mooie variatie op de iets ingewikkeldere Opwaartse hond houding.
De Cobra houding kun je hier nog eens rustig nalezen en met me meedoen.
9. De Plankhouding
De Plankhouding is zeker geen gemakkelijke houding, maar als je het hele lichaam integreert, wel heel toegankelijk.
Hoe je met de Plankhouding aan de slag gaat en met eventuele variaties werkt, lees je hier.
10. Savasana
Last but not least, savasana, de lijkhouding!
De ultieme eindontspanning. Deze mag daarom zeker niet ontbreken in deze lijst. Je kunt alles over savasana hier nog eens nalezen.
Meer tips voor beginners
Wil je beginnen met yoga? Check dan ook vooral even onderstaande video voor 10 onmisbare tips!
Enthousiast geworden over de basis van Yoga?
Je kunt twee dingen doen:
1. Online Yoga cursus voor beginners.
In 9 online lessen leren we je de complete basis van Yoga aan.
2. Yoga handleiding voor beginners
Je kunt ook onze yoga handleiding voor beginners downloaden. Hierin vind je nog meer tips en oefeningen
Download hier ons speciaal ontworpen E-book voor beginnende Yogi’s!
[convertkit form=5077580]
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Heb de ziekte van Bechterew en dit zijn voor mij heel goede oefening / houdingen ,waar ik natuurlijk niet het maximale kan bereiken Het stimuleert mij wel heel erg om met yoga bezig te zijn en te ervaren
Goed om te horen dat de oefeningen je helpen Hans! Het gaat er niet om of het er perfect uit ziet, maar hoe het voelt en wat het met je doet! Dus vooral lekker doorgaan met deze Yoga oefeningen!